El progrés celebra una victòria pírrica
sobre la natura  - Karl Kraus
            

L'evolució de la indústria militar ha aconseguit que calgui expulsar l'Exèrcit de les Forces Armades per covardia davant l'enemic. Si partíssim del concepte d'honor militar, ja fa temps que el món hauria arribat la pau perpètua. Doncs l'únic que encara queda per veure és quina relació pot tenir el valor amb el numen d'un químic que és en si una deshonra a la ciència, i com la glòria militar, deguda a una ofensiva més "gloriosa", encara no ha mort asfixiada pels gasos de la pròpia infàmia. A una humanitat que considera indispensable matar-se els uns als altres per viure li és, per descomptat, igual com ho fa, i l'aniquilació massiva li resulta més pràctica. Però l'evolució tecnològica ha donat al trast amb les seves aspiracions romàntiques, que només troben satisfacció en la lluita d'home a home. Els designis del diable, que tan inescrutables no són, ja que s'escruten en els laboratoris, van encara més lluny.

Així que els adversaris s'hagin superat mútuament sense treva, els carros de combat i els gasos deixaran el seu lloc als bacteris i ningú es resistirà ja a la genial idea d'utilitzar les plagues com a instruments bèl·lics, en comptes de considerar-les com a seqüeles de la guerra. Però com ni així podran els homes prescindir de certs pretexts romàntics per justificar la seva maldat, el general en cap, els plans seran posats en pràctica pel bacteriòleg, com avui dia ho fa el químic, seguirà vestint uniforme. 
Als alemanys se'ls podria atribuir la glòria de l'invent, i als altres la infàmia del seu perfeccionament, o també a l'inrevés, com us sembli més encoratjador. Karl Kraus