Malgrat que des de Catalunya o des de l'independentisme s'ha ressaltat la victòria de l'extrema dreta a l'alcaldia de Perpinyà, - Louis Aliot, l'exnòvio de Marine Le Pen va fer la campanya com independent, esborrant el nom del seu partit dels cartells electorals, com un Feijoó qualsevol - la veritat és que Perpinyà a part, la cita electoral després de la pandèmia ha disparat el vot ecologista a França.
Deixant a banda doncs el cas de Perpinyà, la veritat és que França va començar la setmana amb un color molt més verd que mai, després que la formació Europa Ecologia-Els Verds (EELV) s'imposés a capitals tan importants com Lió, Bordeus, Marsella , Estrasburg, Poitiers i Besançon en la segona volta de les municipals. Pot ser la erràtica gestió de Macron, o que en els francesos la incidència de la Covid-19 i les conseqüències del seu impacte en la vida corrent han pogut influir en el vot.
És aviat encara per treure conclusions, però la dada francesa revela inequívocament una aposta, que no preveien les enquestes, pel vot ecologista. i difícilment es pot extrapolar a Espanya, amb un votant més sorrut i menys políticament intel·ligent, car, mentre que el moviment verd ja porta temps en alça a Europa, i a Alemanya sobretot, a Espanya es compon d'Alberto Garzon i uns quants més.
Els Verds alemanys, van ser els autèntics precursors del fenomen en els anys vuitanta i van exportar el seu model a altres països europeus. Però no han aconseguit quallar una alternativa real enfront de les famílies conservadores o socialdemòcrates de tota la vida, sense oblidar que el Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea és la quarta formació pel que fa a nombre de diputats de Parlament Europeu.

Si el cas de França és un miratge o tindrà continuïtat en pròximes eleccions el decidirà un electorat que sí que sembla més receptiu al canvi climàtic, a la vida saludable o a la protecció de la planeta. Només cal veure el fenomen de l'activista Greta Thunberg que va mobilitzar com mai a joves per tot el món, compte peró, perquè va desaparèixer amb la mateixa rapidesa que s'havia estès diluint-se com un terros de sucre en el cafè, de fet, portem mesos sense saber res de Greta Thunberg. Caldrà veure en les pròximes eleccions gallegues i basques fins a quin punt l'impacte psicològic de la pandèmia pot acabar per rellançar el moviment ecologista, on la salut i la cura del Planeta passa a ser un element cabdal. La meva impressió és que tant a Galícia com a Euskadi l'impacte serà mínim o inexistent, el vot està molt decidit per pura inercia de seguiment de partit. 
Una pel·lícula dels temps del destape de Vicente Escrivá, com no podia ser d'una altra manera protagonitzada per José Luis López Vázquez, portava per títol "Lo verde empieza en los pirineos". Doncs això, Spain is different, també a Galícia o Euskadi.