El rei Felip de Bèlgica ha entonat un discret mea culpa per "les ferides del passat" belga al Congo. "Lamenta profundament", una colonització marcada "per les atrocitats comeses contra les poblacions locals". Ja tocava! Són paraules forçades per l'onada contra el racisme que ha desencadenat l'assassinat de George Floyd a Minneapolis.
Aquestes paraules de penediment corregeixen lleument les que va pronunciar fa exactament 60 anys a Léopoldville (l'actual Kinshasa) l'oncle del rei actual, Balduí, famosíssim a l'Espanya de Franco en virtut del seu matrimoni amb l'aristòcrata espanyola Fabiola de Mora i Aragó. Balduí era una de les poques portes clarament obertes al règim de Franco a Europa. La parella sortia cada setmana a les revistes de el cor.
Balduí va assistir amb l'orgull ferit a la cerimònia de formalització de la independència del Congo. Bèlgica cedia la immensa colònia perquè no volia passar per la humiliant experiència de França amb Algèria. En el seu discurs, va arribar a descriure la independència del Congo com la culminació de "l'obra civilitzadora" del seu avantpassat Leopold II. Abans de convertir-se en colònia de Bèlgica, Leopold II posseïa aquesta immensa porció d'Àfrica com a propietat estrictament privada.
Es va fer immensament ric espoliant el país i esclavitzant la seva gent. Als negres que no recollien la quota mínima de cautxú, els tallaven les mans. L'escriptor Joseph Conrad va descriure el territori del riu Congo com "el cor de les tenebres". En el moment de l'agonia, Kurtz, protagonista de la novel·la, resumeix la seva vida i la del territori: "L'horror, l'horror".
El dia abans que Balduí pronunciés el seu discurs, va desfilar en un descapotable amb el primer president de país, Joseph Kasavubu. Tot d'una, un home se'ls acosta, s'inclina cap al rei i s'apropia de la seva espasa. El van detenir. No volia l'arma per assassinar-ho, sinó tan sols donar la nota. Tots els negres que dibuixa Hergé són d'aquest estil: o ximples o estúpids. Temen als lleons, circulen en trens de llautó i adoren a Tintin.
Kasavubu va pronunciar un discurs convencional. Però el primer ministre Patrice Lumumba va dir al rei: "Les nostres ferides estan molt fresques i són massa doloroses per ser oblidades". Al cap d'un any, Lumumba era liquidat. Els belgues i els propietaris de mines van forçar l'escissió de Katanga i van lliurar el país a Joseph Mobutu, arquetip dels dictadors africans. El país més ric en naturalesa i mines és un dels més pobres del món. L'horror continua, i la immunitat impune del Rei Leopold II de Bélgica també. 

 Antoni Puigverd - lavanguardia.com - Als anys 60 no només hi havia el menysteniment d'Hergé vers els congolenys, també a casa nostra hi havia cançons com aquesta de Dodó Escolá.