Irene Solà és una de les guanyadores del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020. El guardó, rebut per 'Canto jo i la muntanya balla', reconeix l'autora catalana com un dels noms emergents de la ficció europea
L'autora catalana Irene Solà ha estat guardonada aquest dimarts 19 de maig amb el Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL), que reconeix escriptors emergents de ficció de tot el continent, per l'obra Canto jo i la muntanya balla, que ha estat un fenomen del boca-orella des que va guanyar el Premi Llibres Anagrama 2019, un dels long-sellers de la literatura catalana recent.
Canto jo i la muntanya balla ja ha estat venuda a diversos idiomes: en castellà, com en català, el publica l’editorial Anagrama; en llengua anglesa, Graywolf Press (USA) i Granta (UK); Seuil pel que fa al francès; Blackie Edizioni per l’italià. Després de l’aparició a la "shortlist" del premi, l’obra ha despertat l’interès de tres editorials més: Tri Publishing Centre (macedoni), Vuković & Runjić (croat) i Magveto (hongarès), que ja n’han adquirit els drets.
Reconec que no he llegit la novel·la, però sembla palès que té un reconeixement general i no només a casa nostra. Segur?, ai senyor, lliurans dels puretes que ens han d'amargar el dies vençuts.
Francament, no entenc el tuit ni el perquè l'ha publicat, potser el senyor Garolera s'avorreix, o no és tan savi, ni tan erudit com es pensa, pot ser que repapiegi, però desconeix que no hi ha una literatura bona i una altra de dolenta, tot el que s'escriu és literatura i ningú està capacitat ni és prou objectiu per decidir quina és la bona i quina la dolenta, (i sinó que li ho preguntin a Borges), i menys un emèrit que deu carcamalejar, a veure si el llegir li ha fet perdre l'escriure, l'enteniment i el respecte pels companys de professió que encara estan en actiu. A veure si es aquí on li han apretat l'ull de poll, jove, escriptora, poeta i un títol d'exit, massa per un vell retirat.
En literatura no hi ha bons i dolents temes: només hi ha un bon o un mal tractament del tema, i el més important és el fons, més que la forma, no podem deixar que una mala gramàtica ens espatlli una lectura, i després cal tenir en compte al lector, en el seu nivell mitjà, recordo que en les sis o set primeres pàgines de Camil de Sirga, havia de recórrer massa vegades al diccionari.
Digueu-me pallús, però sense anar-m'hi res, el tuit d'aquest senyor m'ha molestat i en certa manera m'ha obligat a prendre part, aspecte que no li ha agradat gaire per a no dir gens.
En literatura no hi ha bons i dolents temes: només hi ha un bon o un mal tractament del tema, i el més important és el fons, més que la forma, no podem deixar que una mala gramàtica ens espatlli una lectura, i després cal tenir en compte al lector, en el seu nivell mitjà, recordo que en les sis o set primeres pàgines de Camil de Sirga, havia de recórrer massa vegades al diccionari.
Digueu-me pallús, però sense anar-m'hi res, el tuit d'aquest senyor m'ha molestat i en certa manera m'ha obligat a prendre part, aspecte que no li ha agradat gaire per a no dir gens.
No se perquè em sorprenc, a caïnites, en aquest país no ens guanya ningú, ni els
Aquest ÉS EL TUIT del Senyor Narcís Garolera, Catedràtic emèrit (compte amb els emèrits). Vosaltres mateixos....
Todos sabemos que si te gusta y está escrito en sánscrito , en euskera o en látin, para uno será buen libro.
ResponEliminaY a la inversa.
Nadie puede hacer de Juez, porque todos los gustos son diferentes.
Otra cosa es que uno explique el tema, subtema y argumento y diga si le gusta la novela o no a título personal...¿pero desaconsejar porque a ti no te guste, la novela de una persona ?...eso jamás, jamás
Totalmente de acuerdo contigo, Tot.
Eliminad'aixó em queixo, Allau que és un mestre, té crítiques de novel·la o cinema demolidores, pero fonamentades, raonades i sempre des del respecte, que és el que no té aquest senyor.
EliminaY, por supuesto, la "buena literatura" es la que el señor Garolera determine. Hay que joderse!
ResponEliminaY otro detalle LOAM: Este señor coloca su curriculum con el que se cree, tiene patente de corso, para menospreciar el trabajo de otra persona que es completamente independiente y ajeno al suyo.
EliminaSi me dijeran que es su alumna y el libro es un exámen, tendría que aceptarlo, pero resulta que es un trabajo completamente independiente de una persona que no le toca academicamente en nada.
Muy feo, muy feo.
"El tabique que separa la sana autoconfianza de la insana arrogancia es realmente fino". Haruki Murakami
EliminaSaludos, Tot.
"La mujer es el futuro del hombre". Son palabras de Louis Aragon, creo. (Para Narcís Garolera)
ResponEliminaHo sento, he llegit el llibre i estic d'acord amb Garolera en què és un rotllo i no entenc gens el seu èxit, ara bé, desconsellar llegir-lo no està bé, cadascú ha de valorar per ell mateix. Però també esta bé que els llibres santificats rebin algun pal, anima l'ensopit panorama literari, la majoria de gent que s'ha ficat amb Garolera no ha llegit el llibre, per cert, i penso que en la crítica hi ha una bona part d'ironia però la gent, aquests dies, no està per bromes, hem perdut l'humor.
ResponEliminaDel que em queixo és precisament d'aixó, de desaconsellar llegir-lo, sense fer la crítica, ni raonar el perquè desaconsella llegir-lo, (por que yo lo digo) ni tampoc està bé l'auto cita de 100 llibres publicats, Corín Tellado en tenia encara més i no és garantia de res. El nom de Narcís ja dona pistes sobre el personatge emèrit.
EliminaNarcís és un nom molt habitual a Girona, el personatge em temo que no es valora com cal, tindra el seu ego, com tants altres, però en sap molt i em mereix respecte, i per la xarxa i els blogs llegeixo molts disbarats pitjors que no aixequen tanta polseguera, per saber tot el que diu s'ha de seguir tot el fil a tuit on raona més el tema, pero la gent es queda amb el que li sembla. I pren partit, és clar, tant és que no hagi llegit el llibre o que no sàpiga res d'aquest senyor.
ResponElimina...amb 40 anys de docència universitària i un centenar de llibres publicats, desaconsello la lectura de la novel·la d'Irene Solà. Quan algú escriu aixó, peca d'inseguretat o de narcisisme, la resta poesia.
ResponEliminaAbans volia dir tuit no fruit...
ResponEliminaPer què donem tant de ressò a un maleït tuit, una mica prepotent, d'un acadèmic emèrit?
Per què donem tant de ressò a un maleït fruit, una mica prepotent, d'un acadèmic emèrit?
ResponEliminaEl Sr.Garolera em mereix tot el respecte com a crític i acadèmic però l'ànàlisi de la crítica més lingüístic que literari realment denota les ganes d'algú avorrit per tocar la pera i com que és qui és aconsegueix ressò.
I trobo una certa mala bava en tot plegat...
Criticar una obra pel bon ús o mal ús de la llengua...o de determinats verb. Mare de Déu Senyor!
En el món cultural i literari català no anem massa bé si el nivell de les polèmiques culturals i literàries és aquest...
Utilitzar el verb "Desaconsello"...trobo d'una prepotència inusual en els temps que corren. Em recorda aquells països on hi havia llistes de bons llibres i mals llibres i només "els savis" ens podien il.luminar sobre quins llibres de bona moral i conducta llegir.
Evidentment un llibre que ha sorprès i ha guanyat premis de prestigi, tampoc no passa res i fins i tot és sa però el to que gasta aquest bon home no m'agrada i entra més en la categoria d'enveja molt pròpia d'un "país" cultural i literari com el nostre on tot és molt endogàmic i aquell qui despunta o se'l venera o se'l crucifica per múltiples motius i twitter és un terreny ideal per practicar aquest esport.
M'he llegit el llibre i no em va desagradar. És diferent i trencador pel to i continguts. No és un llibre fàcil ni recomanable llegir-lo d'una tirada.
Més que narracions semblen proses poètiques. Algunes molt potents i d'altres coincideixo amb la Júlia, un rotllo. Però no puc negar que em va impactar la manera com està escrit. És diferent i això en un ecosistema literari català on no sempre despunten obres noves i diferents i en els últims anys sempre es van repetint els mateixos autors és francament aire fresc.
Irene Solà tot i ser molt jove ja fa temps que ha despuntat com a poeta i ha guanyat diferents premis. Això en el llibre en qüestió es nota perquè és molt poètic.
Aquestes polèmiques absurdes estiuenques sobre llibres d'èxit que destaquen en català no és el primer cop que passa. Recordo una autora jove d'èxit com la Marta Rojals.Va publicar "Primavera, estiu,etc" que va ser un boom i les següents van ser per mi un autèntic rotllo i el segon i tercer llibre va patir l'escarni de les xarxes amb la diferència que la Rojals ha sabut viure al marge de tot plegat i ningú sap quina cara té.
Garoleres a banda llegiu el que us dongui la gana que és el millor criteri que hi ha.
Sàvies paraules les teves Gabriel, plenes de sentit comú. L'únic que pot passar és que el desafortunat tuit de l'emèrit provoqui l'efecte Streissand i es venguin més novel·les.
EliminaEn el mon cultural català ja fa temps que no hi ha cap mena de polèmica, i això no arriba ni a polèmica, que ja m'agradaria. La Rojals va ser un cas semblant, qualsevol deia res en contra.
ResponEliminaEl cas de la Rojals el desconeixia, o potser l'he oblidat.
ResponElimina