Llegeixo al diari que La Generalitat ha iniciat un pla pilot per oferir classes optatives de religió islàmica a l'escola. Com era d'esperar, la mesura ha aixecat polèmica i ja tenim un altre tema per anar discutint i marejar la perdiu.
En un país en que no hi ha hagut manera de consolidar un pla educatiu seriós i eficaç en els més de 40 anys de democràcia, on els vents polítics han marcat els vaivens i, a cada canvi de govern, la religió anava i venia, fins arribar a l'última reforma, on la religió catòlica ha deixat de comptar per calcular la nota mitjana, però els centres han d'oferir-la com a optativa. La possibilitat ara d'ensenyar la religió islàmica, no em sembla ni be ni malament, més aviat no cal, com tampoc s'hauria d'ensenyar la cristiana, potser seria millor que una escola pública d'un estat laic, es dediqués a transmetre els valors de l'humanisme i relegar l'estudi de les religions a la seva influència en la història i la cultura. Però mentre aquest objectiu no arriba, cal mirar el món en què vivim. També les seves amenaces. La conversió exprés dels joves terroristes del 17-A revela el perill d'un ensenyament pervers de l'islam. En aquest context, l'assignatura religiosa pot ser una vacuna contra imams sense escrúpols. La religió pot ensenyar-se a les aules, però els valors laics s'haurien d'imposar. Uns valors a la baixa, cal dir-ho.
El pare de Louis Pawels creia fermament que el segle XXI seria el segle de l'humanisme. Ple de confiança en el progrés i la ciència, convençut de l'adveniment del proletariat, afirmava que el que anava a viure el nou segle és més important que l'aparició del budisme! No es tracta ja, d'ara en endavant, de destinar les facultats humanes a tal o qual divinitat - afirmava -. En nosaltres pateix una crisi definitiva el vigor religiós de la Terra: la crisi del seu propi descobriment. Hem començat a comprendre, i per sempre, que l'única religió acceptable per a l'home és la que li ensenyarà, sobretot, a conèixer, estimar i servir apassionadament a l'Univers del qual és l'element més important. Deia que l'home encara no està acabat ni s'ha salvat, però que les lleis de condensació de l'energia creadora ens permeten alimentar, a escala del Cosmos, una formidable esperança. Per això jutjava els assumptes d'aquest món amb una serenitat i un dinamisme religiós, buscant, molt lluny i molt alt, un optimisme i un valor que fossin immediata i realment utilitzables.
Es sol dir que de bones intencions, l'infern n'és ple. L'únic que ens ha aportat el segle XXI, és la perversió de la classe política i de les institucions en general i una societat cada vegada més infantilitzada e idiotitzada. Ja posats, demano a l'escola, No! exigeixo (ara s'exigeix, no es demana) que a l'escola donin classes de pastafarisme, la religió més important després del budisme. Una escola per cert, que comença avui el seu incert curs. Patirem!
Nos gobiernan idiotas y se toman decisiones idiotas.
ResponEliminaHoy que hemos sacado la religión católica de las aulas convirtiendonos en un estado aconfesional, para quedar bien y ser guapos a los ojos de los demás (sólo son votos cautivos) vamos a dar religión islámica.
Eso, si viene de gusto que lo hagan en las privadas, que al igual que hay La de los padres Taitinos de la Bonanova, se lo hagan en el Jomeini de Sarriá.
Las escuelas públicas, las pagadas con el dinero de todos , en todo caso han de dar Fenomenología de la religiones, o Historia de las religiones, como nexo común de todas, y no de una.
Como siempre, mal y tarde.
Ensenyar a l'escola la historia de les religions, seria el més correcte, convé tambè que els nens les coneixin, pero totes, no nomès el cristianisme.
EliminaTot, no dar ninguna religión en la enseñanza laica de un estado laico es una aplicación legal y consecuente, no de quedar guapos ante nadie. Que los que quieran religión se la paguen, que de inocente tal materia no tiene nada, y de cívico menos.
ResponEliminaFrancesc. Había escuchado de pasada lo de la religión islámica en las escuelas. Ahí sí que hay política no para quedar más guapos sino para arañar votos. Debería dar vergüenza a los que proclaman una República. Invoco a Fernán Gómez y a Labordeta.
No serà en todas, sólo en algunos en principio. A este tipo de decisiones POR SER PURAMENTE OPORTUNISTAS las deberíamos llamar 'Axioma Colau', experta Doña Ada en este tipo de actuaciones.
ResponEliminaPor cierto, tenia Fuster un aforismo que decia: todas las religiones estan hechas para fastidiar 'per fotre' a l'home, i se quedaba ahí, una enseñanza moderna y humanista añadiria al texto, 'per fotre' a l'home... i a la dona...
Bueno, el festival de votos pone en práctica cosas como esta. No es que el estado sea laico o demás, es que la religión es una experiencia íntima, son creencias, allá cada cual con las suyas pero eso de darlas en clase me parece una memez, en el caso del Islam, una gilipollez que nos saldrá cara algun dia. Pero la subasta de votos no tiene ni vergüenza, ni visión de futuro. ni sentido de estado. El Islam es atraso y no se puede enseñar atraso en las escuelas, y no ,no me vale compararlo con la religion catolica o la confucionista, porque yo no he visto matar a nadie en nombre de dios o de Confucio últimamente. Sorprende en ver a los "progresistas", "feministas" y demás "laicos" de pandereta defender esto, meter la edad media, la discriminación de la mujer y demás panoplias en nuestras escuelas. Esta mujer lo define muy bien. https://www.youtube.com/watch?v=l_mz_xyQq-g
ResponEliminaEsto es otra compra más de votos de algún infame, así de sencillo. Y que conste que yo no he bautizado a mis hijos y no dan religión en las escuelas.
Un saludo
la religión hay que llevarla o soportarla en silencio como los hemorroides.
ResponEliminaInteresante el vídeo, aunque no se yo si el cristianismo anda en el siglo XXI, no en la edad Media pero si más bién en el XIX.
ResponEliminaPues a mí, incluso pensando que determinadas fantasías (tanto religiosas como de otras clases), conducen a situaciones indeseables o puntos muertos, el animismo de los indios americanos me resulta encantador. Teclea las palabras en google y se te vendrán encima cinco enciclopedias.
ResponEliminaNi en el animismo creo, simplemente nosotros somos los ocupantes temporales de un cuerpo que no es del todo nuestro, pero que lo necesitamos mientras no lleguemos a ser lo que debemos, energia en estado puro.
ResponElimina¿Acaso se deduce de mis palabras que crea yo?
Elimina¡No!, Supongo que te interesa el estado animista, o quizás el budismo como únicas religiones o conceptos digamos que más razonables.
ResponEliminaNo entenc la novetat, a l'escola s'havia d'oferir qualsevol religió, a demanda de les famílies, sempre que hi hagués un nombre raoable d'alumnat. Personalment soc totalment contrària a qualsevol tipus de religió a l'escola, història de la religió inclosa, que ha d'anar junt amb la història en general i a nivells on sigui possible el debat, l'escola ha de ser laica del tot. Evidentment, aquesta es una batalla perduda des de fa anys, i crec que els sindicats no han insistit com convenia.Durant uns anys, quan jo encara treballava, es feia el 'despistat' però els poders catòlics van anar insistint, segurament no sabien que arribaria tanta 'diversitat'. Si els ateus diem que s'ha d'ensenyar ateisme ens tirarien pedres, segurament.
ResponEliminaTot plegat no deixa de ser un foc d'encenalls de cara a la galeria, a veure que i quin Islam ensenyaran, perquè aquí hi ha un altra tema, que si sunisme,chiisme, jarydisme, sufisme. Tot plegat una tempesta en un got d'aigua.
EliminaDe fet, aixo ja es feia en algunes escoles, a demanda de les famílies, per això no entenc que ara venguin la moto amb el tema. El cas és fer soroll. Igual que deien allò, els espanyolistes carpetovetònics de 'antes roja que rota' segurament els de la crosta deuen pensar 'antes islámica que atea'.
ResponEliminaY de sacarla de las aulas, nada de nada, se da clase de religión si hay demanda, no hacerlo es ilegal, por ahora. El obipado manda profesores de religión y en escuelas 'multiculturales' se aceptaba lo mismo con el Islam. Más o menos. O con lo que sea. Lo de HIstoria de las Religiones es otra trampa, la historia se ha de estudiar globalmente y en una edad en qué se pueda entender, incluso la dejaría del bachillerato para arriba, la HIstoria, en general. De otro modo se siguen contando cuentos chinos, con perdon de los chinos y es aquello del poeta 'me sé todos los cuentos',
ResponEliminaUna curiosidad es que en muchas escuelas concertadas, supuestamente católicas, se hace hoy una religión muy light para no perder matricula, la que hacen los profesores de religión en las públicas, bien mirado, también es una cosa bastante 'light'
ResponElimina