El Govern d'Espanya i tots els governs autonòmics en general vénen prenent des de fa mesos mesures més o menys encertades per reduir els contagis del coronavirus, però és evident que han fracassat en els seus intents de prova error, error prova, error. Els positius es disparen fins a xifres estratosfèriques, l'economia no acaba de reanimar-se i comença a notar-se un evident cansament de la ciutadania. Probablement ho estan fent malament, encara que també és cert que no saben com fer-ho bé. Ni ells ni els propis científics pressumptament experts. Les coses van funcionar raonablement bé amb les estrictes prohibicions decretades durant l'estat d'alarma: llavors, els polítics van elogiar de manera desmesurada als ciutadans, però em pregunto on està el mèrit del comportament exemplar de la ciutadania de no moure's de casa o no viatjar quan tot està tancat i saps que poden multar perquè els carrers i les carreteres estan buides i la teva presència en elles és fàcilment detectable per la policia.

D'acord que l'aixecament del confinament va ser precipitat per tal de no perjudicar més l'economia i afavorir al turisme, recordem aquells turistes alemanys que van ser ovacionats a l'arribar a Palma de Mallorca, però a la que varen deixar sortir al personal a carrers i carreteres, de seguida es va veure que la cosa no aniria bé, recordar nomès les lamentables escenes de les platges de la Barceloneta i aquests últims dies la invasió dels ultracossos al Parc Natural del Montseny. Per cert, que malgrat els reiterats avisos del Govern aquest matí a quarts d'onze ja han hagut de tancar els Mossos el acessos al Parc Natural.

Els contagis desbocats són més aviat culpa dels ciutadans que incompleixen recomanacions tan nímies com rentar-se les mans, posar-se la mascareta i no reunir-se sense protecció amb persones que no visquin amb un. Els denostats polítics porten mesos demanant-nos això. I és clar, resulta que Espanya és l'únic país del món en què la gent porta posada les mascareta quan no és necessària i se la treu quan hauria de portar-la posada. Les terrasses dels bars i les reunions familiars o d'amiguets poden donar fe d'això. En realitat, aquests són els sacrificis que ens estan demanant, aquests i només aquests, encara que es troba a faltar alguna que altra enèrgica campanya institucional com aquelles esgarrifoses que Trànsit feia en el passat per fer-nos sentir culpables de les morts a la carretera. No hem vist UCIS amb gent entubada, ni morts, ni taüts, encara que no sé fins a quin punt haurien fet efecte, la inconsciencia sembla que és l'estat natural de una gran part de la incívica ciutadania.

Acabarem que els Governs deixaràn que ens contagiem per la cosa aquesta de l'efecte ramat, farts de que no els hi fem cas, ens salva que no tenen prou lloc als hospitals, perquè sinó farien un Neil Postman i ens dirien: Contagieu-vos fins a morir.