Experts en epidemiologia i en aerosols de tot el món fa mesos que reclamen als governs mesures més contundents per evitar els contagis per via aèria. A més de la distància de seguretat, higiene i mascaretes d'ús diari, la ventilació és una de les mesures clau per evitar contagis per coronavirus. Ja està demostrat que el virus també es pot transmetre a través d'aerosols, i és per això que la majoria d'edificis, com és el cas de les escoles, intenten tenir sempre les finestres obertes per ventilar els espais.

La investigadora en aerosols atmosfèrics de CSIC, Maria Creu Minguillón, ha subratllat la importància d'aquestes mesures, i ha sorprès demanant-na una altra: silenci al metro. "Seria ideal que al metro indiquessin 'Silenci sempre', ha suggerit al programa Via Lliure de RAC1. Segons ha afirmat, "Callats i amb la mascareta ben ajustada, el risc baixa moltíssim". Minguillón ha explicat que al metro no hi ha cap tipus de ventilació. A causa d'això, en el cas que hi hagi algú contagiat al vehicle, és important que es contamini l'aire el menys possible ". Per això que recomana no parlar, ni tan sols per telèfon. "Si parlo pel mòbil, i parlo alt perquè hi ha soroll al metro, s'emeten 50 vegades més aerosols". I insisteix que com a mesura de protecció, anem callats en el transport públic. La investigadora de l'CSIC, però, va admetre que el fet que els viatges en metro siguin curts, acaba dificultant els contagis, i també segons els responsables del metro l'aire d'aquest es renova cada 3 minuts, en part gracias als filtres de l'aire condicionat.

I a mi que aquesta notícia m'ha produït calfreds, imagino l'escena, un metro o un tren ple de gent tots en silenci, la societat de la comunicació en silenci, un silenci fred, gelat, com el del metro elevat de Farenheit 451º de Truffaut. M'ha recordat també la pel·lícula 'Un lloc tranquil', on parlar és una sentència de mort. Unes imatges que he recreat que si no fossin reals serien les d'una societat distòpica, o és que potser ja ens hem transformat en una societat distòpica.