💭Aquesta setmana, el món ha quedat atònit davant les imatges de l'ocupació del Capitoli, on la policia no va poder aturar una torba que va ocupar les dependències més sacrosantes, com el saló de plens, el despatx de la presidenta de el Congrés o la rotonda on EE .UU. honora els seus ciutadans il·lustres. Però a Catalunya, en l'aniversari de l'1-O, va estar a punt de produir-se una altra invasió d'un Parlament per part de centenars de joves independentistes amb la cara coberta. Els encaputxats van saltar les tanques d'un escenari que el president Quim Torra va imposar a la Ciutadella, en contra del criteri dels Mossos, que volien allunyar les commemoracions de la seu parlamentària. El gruix dels antiavalots era a Girona i la vigilància de Parlament estava encomanada a cinquanta policies de seguretat ciutadana gairebé sense material per impedir un assalt.

Els manifestants, armats amb pals i barres de ferro, van trencar vidres i van intentar forçar la porta de l'edifici, mentre els mossos pugnaven per evitar-ho. La situació era molt tensa. El comissari Carles Anfruns va demanar poder actuar al conseller Miquel Buch, a el temps que sol·licitava reforços. Però Torra no volia càrregues contra els activistes per la independència, als que al matí havia animat a "estrènyer" als polítics. El comissari va fer una crida als Mossos de servei als voltants de el parc perquè se sumessin a la defensa al Parlament. I va prendre el comandament des de l'interior, encara que els uixers li van posar problemes per portar una arma. Imaginin la seva resposta. Llavors va tenir una idea genial, que va permetre posar fora de perill la institució: va ordenar que l'helicòpter que sobrevolava el recinte baixés fins poca distància de terra, el que va provocar un núvol de sorra que va encegar als assaltants i que va permetre als policies apartar-los, per després carregar, en una operació que va durar un minut. Torra mai va felicitar als valents que van evitar un desastre institucional.

L'1-O de 2018 un comissari dels Mossos va evitar que la torba ocupés el Parlament. No és casual que en Josep Costa, que ha estat l'últim vicepresident de la Cambra catalana i que repetirà en la llista de JxCat, escrivís a Twitter fa unes setmanes: "Cal aprendre moltes lliçons de com va arribar a el poder Trump, com ha governat i com ha estat a punt de ser reelegit. Sobretot noves formes de comunicació, mobilització i confrontació política que tothom donava per fet que no funcionarien". El trumpisme català hauria de preocupar, com a mínim, tant com el que ens ha horroritzat al Capitoli. - Màrius Carol - lavanguardia. O sigui, que la genialitat del Comissari Anfruns dels Mossos D'Esquadra, tan injuriats, va evitar el desastre. Que consti en acta.