💭Es diu ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent) i és un robot que es mou, reconeix cares, fa preguntes i resol dubtes. Des de fa dos mesos conviu amb gent gran que viu sola en una prova pilot de l’Ajuntament de Barcelona per veure fins a quin punt un giny com aquest pot millorar l’atenció social a aquest col·lectiu. No substitueix cap servei, sinó que es tracta d’un robot de companyia que pregunta als usuaris com es troben, si s’han pres la medicació i els recorda dates assenyalades, o rutines com la visita al metge,

Margarita Fernàndez és una de les primeres usuàries que ha conviscut amb l’ARI. “Em sento acompanyada”, assegura, i destaca que ha estat “una experiència positiva”. Explica la Margarita que el robot li recorda coses que se li poden oblidar, com ara si s’ha pres tots els medicaments. “M’ha ajudat a millorar el ritme de vida”, ha afirmat a betevé. Aquesta primera usuària del robot viu en un bloc d’habitatges amb serveis per a la gent gran i destaca haver pogut provar aquest giny: “El futur és això”

La Margarida és una senyora de 83 anys i la Misti, una roboteta encantadora. En principi, la Misti s’havia de limitar a coses com ara trucar a urgències si la Margarida, per exemple, té símptomes d’infart. Però el tracte fa el parentiu i la Margarida li tira floretes a la Misti: “Que maca que ets!”, i la Misti contesta: “Ai, que em faràs posar vermella!”. Ës una interacció natural, o es que no hi ha gent que parla amb el seu gos com sin aquest l'entengués.

Recordo una pel·lícula d'aquestes de diumenge a la tarda en que a un senyor jubilat, ex atracador de guant blanc, el seu fill li porta un robot d'aquests, i el robot acaba sent el cómplice d'un robatori, o la inquietant ex-machina. Pel que fa a la Misti, la Margarida hauria de preveure que qualsevol dia la Misti telefonarà a urgències de psiquiatria i reclamarà que envíin algú, que hi ha una senyora que li tira ­floretes a un tros de plàstic amb rodes. I és que de fet, la Misti no deixa de ser aixó, una Siri amb rodes, xivata i tafanera, però ùtil, i com diu la Margarita: el futur és aixó.