INDEPENDÈNCIA💭Quan es va fer públic el premi Planeta 2019, tothom li preguntava a Javier Cercas si la seva novel·la, la primera d'un cicle policíac protagonitzada pel mosso d'esquadra Melchor Marín, anava sobre el 'Procés'. I ell assegurava que no. Però amb un títol busca-raons com 'Independència' (Tusquets) ja no pot negar-ho, encara que tampoc sigui exactament el relat de la política catalana dels últims anys. Qui cregui que això va de Puigdemont i Rajoy està equivocat. Puigdemont es cita només una vegada en tota la novel·la. 

Cercas ha enviat al seu heroi a l'any 2025 quan, segons la seva ficció, el 'Procés' i la pandèmia són ja cosa de el passat. L'agent, ara vidu, s'ha vist obligat a traslladar-se a Barcelona des de la Terra Alta per intentar descobrir qui estan després del xantatge dirigit a l'alcaldessa de Barcelona -que no és Ada Colau sinó la seva sucesora-, una antiga progre fundadora d'un nou partit xenòfob, a la qual amenacen amb un vídeo sexual. l'entrevista la podeu llegir sencera aquí, però com és una mica llarga he destacat dos paràgrafs que em semblen els més interessants de la mateixa.

Per què ha titulat aquesta novel·la 'Independència' quan les al·lusions directes a l' 'Procés' tot just ocupen un parell de pàgines?

M'encanten els títols ambigus, polisèmics i equívocs. Umberto Eco deia que el millor títol de la literatura mundial era 'Els tres mosqueters', perquè eren quatre. Independència és una paraula magnífica.

Aquest seria un títol curiós per aquesta entrevista.

Tendim a pensar en independència política però hi ha moltes classes d'independència i totes són positives, excepte la política perquè jo sóc més aviat dependentista. Com més depenguem els uns dels altres millor, perquè així no triomfen les elits, els poderosos i els rics. D'això va aquesta novel·la. A un dels personatges de el llibre, Ricky Ramírez, li van dir a casa "Feu el papallona als bons". El mateix consell que li dóna a Llàtzer de Tormes la seva mare. El problema és que Ramírez ho entén malament i creu que li han dit Feu el papallona als rics i els poderosos. Aquest és el seu error perquè els rics el que fan és utilitzar-lo com paper higiènic. L'elit política, per sortir de la crisi ecònomica de l'any 2008, va fer tot el possible per treure a la gent al carrer amb l'esquer de la utopia disponible

¿I això que té a veure amb la independència?

Pot llegir-se com una metàfora del que ha passat. L'elit política, per sortir de la crisi ecònomica de 2008, va fer tot el possible per treure a la gent al carrer amb l'esquer de la utopia disponible: un país meravellós on tots serem feliços. La idea era superar la crisi de la forma més còmoda pressionant el Govern central. El problema és que la gent s'ho va creure, les elits van perdre el control de la situació i ara estan espantades perquè treure a la gent al carrer és fàcil però tornar-la a ficar és molt difícil...

Comparteix:  

Comentaris

 1. Sólo te diré, FRANCESC, que hoy día todo se sabe mediante los ordenadores y demás, y que se sabe que, el 62% de los votantes de la Cup, (no ponen la edad) son personas de clase media alta.

  Aquí nos retrotraemos a los neo-convergentes, que no dominan el Raval, ni La Ribera, pero son los putos amos de San Cugat, Bonanova, Sant Gervasi y Tres Torras.

  Esto lo tienen más que estudiado, y esta revolución callejera no es trasversal, es piramidal. La mandan los de arriba y los tontos van y rompen los cajeros, y a esto le denominamos "el malestar del pueblo".

  Vuelve a mandar la derecha de tota la vida, la de Millet dixit en el juicio del Palau: Somos cuatrocientas familias y siempre somos las mismas.

  Salut

  ResponSuprimeix
 2. Deia Fuster que al Món, desde el paleolític inferior sempre havien manat les dretes.

  Salut

  ResponSuprimeix
 3. Todo parece indicar que, desde los votantes de la clase media alta de la CUP a los votantes de los barrios marginales de VOX, la inmensa mayoría están deseando, ansiando, un referendum para salir de España, para obtener la independencia y ya es hora de que comprendamos esa realidad los que no estábamos, ya hablo en pasado, de acuerdo con ese requerimiento de la sociedad catalana. Me han convencido los que lo piden. El resto de España no debemos interferir en las decisiones de los catalanes.
  Salud.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. No va por aqui, Miquel, se limita a certificar una realidad del complejo mundo de la CUP. Piensa que la CUP en una asamblea de Sabadell empataron a 1.535 votos a favor y en contra. Peor imposible.
   Aunque es cierto, el resto de España no deberia interferir en las decisiones de los catalanes, pero interviene y con eficacia y rotundidad.

   Suprimeix
 4. Perdón, que me he ido solo al título. La novela y Javier Cercas muy bien.

  Salud.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Cercas escribe muy bien, debo agradecerle que gracias a él, supe de Roberto Bolaño, al cual menciona en su novela Soldados de salamina.

   Saludos

   Suprimeix
 5. En el 2008,se dio la orden de sacar la gente y la violencia a la calle,es verdad,pero el asunto de la independencia burguesa se estuvo maquinando desde mucho antes.Desde el momento que llegué a Barcelona, que lo sentía a todos los niveles(año 64).
  Como delegado de curso,en los follones estudiantiles del 68.Igual en mis distintos puestos de trabajo.Incluso con mi primera novia,de familia independentista,que hicieron todo lo posible por romper el noviazgo y lo consiguieron.
  Es una realidad,que no se puede negar y que seguirá.La cuestión es cómo se puede convivir dentro de España,con este sentimiento nacionalista.No tengo ni idea

  ResponSuprimeix
 6. En realidad yo creo que fué al revés, el independentismo fué a partir de 2012 de abajo hacia arriba, obligando a Mas y cia a volverse independentistas, que estos de independentistas tienen poco.
  Cuando tu estabas de novio piensa que los independentistas eran un 12% el resto hasta el 49% es independentismo emocional que igual que sube puede bajar, aunque reconozco que se está manteniendo a pesar de tanto engaño y estafa de los dirigentes del procés.

  Saludos

  ResponSuprimeix
 7. El que si m'agrada de Cercas és que reconegui que es dependentista ... o sigui, sumiso. És com quan els monàrquics reconeixen que no tothom som iguals.

  ResponSuprimeix
 8. No, simplement no es independentista com el 51% de la població y está en el seu dret, faltaria més. Però aixó no té res a veure amb que sigui un submís..., ho són més uns quants independentistes de cap de setmana.

  Salut

  ResponSuprimeix

Publica un comentari