💭L'última cabina clàssica de Telefónica a Barcelona serà rehabilitada i es convertirà en punt d'intercanvi de llibres. Es tracta d'una cabina model 8595-A -amb sostre, portes i recobriment de vidre- i està situada al número 2 del carrer del Lledoner, al barri de Sant Genís dels Agudells.
Telefónica i l'Ajuntament de Barcelona han acordat la seva cessió a la ciutat i a partir de dilluns la cabina es retirarà de la via pública i es rehabilitarà, abans d'instal·lar-la definitivament a la plaça Meguidó, al mateix barri de Sant Genís dels Agudells. L'ús de la cabina es va decidir en una consulta veïnal, feta el 2017 entre els residents del barri, on es va demanar quin havia de ser el futur d'aquest element singular i simbòlic de la ciutat.
Així, el proper dilluns 8 de març, els equips tècnics del districte d'Horta-Guinardó procediran a la retirada de la cabina de la via pública per tal de traslladar-la a un dipòsit municipal. En els propers mesos l'Institut Municipal de Paisatge Urbà procedirà a rehabilitar-la i, posteriorment, la cabina s'instal·larà ja de manera definitiva a la plaça Meguidó, on passarà a tenir un ús de punt d'intercanvi de llibres (crossbooking). Aquest ús es va decidir en una consulta veïnal, realitzada el 2017 entre els residents del barri, a partir de la qual es va determinar quin havia de ser el seu futur.
En total es van presentar 93 idees d'usos, entre les quals hi van haver propostes com que la cabina oferís una línia directa amb el telèfon del civisme o amb el 112, es convertís en un punt Wifi o continués essent una cabina.
Finalment, la proposta que més vots va obtenir va ser la de convertir-la en un punt d'intercanvi de llibres. L'última cabina de Telefònica del model amb porta va sortir de l'anonimat gràcies a Anna Farré, antiga professora d'institut i veïna de l’Eixample, que va iniciar una campanya per preservar-la.
La idea és interessant encara que no nova, a Londres fa ja temps que les icóniques cabines vermelles s'han transformat en petites biblioteques. Benvinguda sigui, a veure si amb aquesta nova funció oblidem la cabina més famosa de totes, la de Mercero.