L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha deixat Twitter, però mantindrà la seva presència en xarxes socials mitjançant Facebook i Instagram. La raó és que Twitter amplifica les polèmiques i els discursos d’odi, de manera que acaba per convèncer l’usuari que la humanitat és dolenta, desconfiada i egoista. Per tot això, conclou que s’ha adonat que també ella és millor persona fora de Twitter. És indubtable que Colau s’ha sentit alliberada per la seva decisió, que sens dubte servirà per posar una vegada més damunt la taula l’agressivitat d’aquesta xarxa, que té 350 milions de seguidors.
Una de les persones més dures amb Twitter va ser Umberto Eco, que va declarar: “Les xarxes socials donen el dret de parlar a legions d’idiotes que abans només xerraven al bar després d’un got de vi, sense mal a la comunitat. Ells eren silenciats ràpidament, però ara tenen el mateix dret a parlar que un premi Nobel: és la invasió dels idiotes”. A Eco li molestava el narcisisme que fomenten i que les xarxes haguessin pres el lloc del mal periodisme, on les informacions flueixen sense control. Però Eco també va reconèixer que possiblement amb Twitter Auschwitz no hauria estat possible, perquè la notícia s’hauria difós viralment. Fenòmens com el # MeToo o el Black Lives Matter li deuen molt a Twitter, però també el populisme i personatges com Trump. Cal saber utilitzar les xarxes socials i sobretot protegir-se’n. És imprescindible domar el nostre altre jo digital. I recordar que qualsevol cosa que diguem queda. Com va dir l’expert Jure Keplic: “El que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas, el que passa a Twitter es queda a Google per sempre”.
Ferran Lalueza, professor de comunicació i social mitjana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en declaracions a la Vanguardia, titlla la decisió de Colau, com molt saludable. Fer balanç entre els beneficis i els inconvenients que ens genera estar presents en una xarxa social és un exercici tan saludable com recomanable, i el més lògic és que quan aquests últims pesen més que els primers s'abandoni l'activitat en aquesta plataforma. No perdem de vista que, dels milers d'anys d'història que té Barcelona, Twitter només ha existit en els últims quinze ".
Per Lalueza el moment escollit per Colau per fer el pas és el més oportú. "Ha triat prescindir de Twitter just en l'equador del seu mandat. És a dir, ni massa aviat, per evitar que sembli que un cop obtingut el poder ja no té interès en interactuar amb la ciutadania; ni massa tard, per evitar que la jugada li passi factura a la propera contesa electoral. S'ha de tenir en compte que Twitter afecta nomès a un 6 o 7% dels ciutadans, és molt més limitat del que es pensen els seus acerrims usuaris, i el seguiment dcinfluencers o personalitats arriba com a molt al 16/17%. Instagram l'està desplaçant o potser el fa tornar al seu lloc, a la idea original de quan va nèixer el 2006.
La primera vegada que en vaig saber de Twitter, va ser a la catosfera Literaria de Granollers del 2009, que va organitzar Marc Vidal, i en deien en aquells temps microblogging. Era una novetat, i feia patxoca veure com la gent des de casa seva o del mateix centre Roca Umbert de Granollers, escrivia comentaris breus sobre l'acte, que es publicaven a l'instant en unes pantalles. Aquesta era la idea inicial de microblogging quan va sortir, per escriure-hi pensaments, aforismes, contes curts i similars, o sia, bàsicament dedicat a finalitats literaries o del pensament, però des del meu punt de vista ha anat degenerant en un enorme safareig on desbarrar i ballestrejar. No li vaig saber veure la seva utilitat en aquell moment, de fet va tardar gairebé quatre anys a popularitzar-se, però ara, és ja un fet, un fet molt diferent del que va estar dissenyat, i el que no sé, és, si no es renova i reinventa, si li queda molt de recorregut.
N'hi ha com Joshua Topolsky que fa ja cinc anys anunciaba la desaparició de Twitter, substituit per Instagram o Facebook, més mesurats. Bé de moment encara no ha desaparegut, pero si és cert que Instagram sobretot ha crescut molt en una altra manera de comunicarse menys agresiva. Potser Ada Colau ha estat una visionaria i ha entés a temps que twitter és una eina a banda de tóxica, superada i que cal buscara altres mitjans per comunicar-se. Colau té com un sisé sentit per intuir el camí a seguir en molts aspectes de la política i la seva decisió podria ser el resultat d'aquesta visió de futur, del futur de twitter.
Como siempre vamos de extremo a extremo, y la Sra Colau también con su manifestación.
ResponElimina¿Significa que porque ella deje esa red será mejor persona tal como ha dicho?
¿No la hará mejor persona si deja también Facebook, Linkedin y el block?
dejar lo que a uno le conviene porque la ponen a parir es lo más sencillo. Pero el problema sigue ahí. En comunicarse por la red de esa manera, cuando lo que tendría que hacer es a micrófono abierto convocar semanalmente una rueda de prensa con todos los medios y aceptar preguntas directas, y dejarse de comunicar tipo Rajoy, Sanchez, Iglesias y demás faranduleros del movil, o sea en diferido, a solas y sin aceptar preguntas.
¿Qué la gente bajo el anonimato te dice de todo? Todos sabemos que hay un IP y que no se puede decir de todo porque saben quien eres, y todos sabemos que en muchas ocasiones los mismos que se quejan de tal o cual cosa son los creadores de esa misiva para después airearla como base de que se le acosa.
De las redes de los políticos y de los políticos todos, no me creo nada.
Si la Sra Colau, insisto, y todos los demás de la caterba política de todos los partidos, se dedicaran más a saber que es lo que hace falta, que es lo que se hace mal, que es lo que no funciona, que es lo que mas conviene al pueblo en general, que es lo que se necesita, cual lo perentorio y menos a mirar la pantallita para saber como queda el postureo, saldríamos todos ganando, ellos y nosotros.
Dejar Tuitter no la hará mejor persona. De persona se es o no se es, y Tuitter no pinta nada, lo que le hará mejor persona es bajar al ruedo y darse paseos estilo Pascual Maragall, que iba mensualmente por barrios a las AAVV y allí se enteraba cara a cara y de primera mano de los problemas ciudadanos.
En la AAVV lo vi por vez primera, y gracias a ello se pudo conseguir las instalaciones del proyecto REIS.
Un abrazo
Ja t'he dit en més d'una ocasió que als politics se'ls hauria de prohibir twitter, pel seu be i descans nostre.
EliminaLa Colau és molt llesta, llàstima que sigui tan tramposa. No crec que hi torni, s'ha adonat que no és tan important com la gent es pensa i segurament farà més de Pasqual Maragall visitant AAVV, que dona més popularitat i vots.
Ahora digo que lo dejo,pero me quedo,luego ya veré.Siempre hay tiempo de volver.Mi experiencia,es que todas las redes sociales,te devuelven la forma de como actúas.No vas esperar,que si rajas continuamente contra una entidad,un partido una religión,te devuelvan abrazos y besitos.Da la impresión,que en lugar de querer dar una piolada,lo que sale es un exabrupto.
ResponEliminaEsta señora,por poner un ejemplo,cuando viene el rey aprovecha para ponerlo verde y de camino a la monarquía,cuando ella y el rey están al frente de sendas instituciones.Qué espera,que le digan guapa,las personas que respetan al actual rey y lo que representa.
Ándate con ojo, que te voy a llamar ratoncito Car res, por lo del dientecito y los embutidos.
EliminaEn Twitter se vuelca la frustración personal de muchos, eso que llaman 'haters' con la manía de poner nombres en inglés a todo. Yo apenas lo uso, sólo publico lo que he escrito y me meto en el crucigrama del ARA. Y en Facebook e Instagram, ni eso.
Y más, CAR RES. Hoy celebra el Ay untamiento el aniversario de la república. Hay unos festivales que los emolumenta . Bien, nada que objetar, creo que hay mucho republicano y que se merecen todos los respetos. No hay problema. pero recordar que el dinero sale de todos los contribuyentes. De todos, republicanos o no, anarquistas, federalistas y monárquicos.
ResponEliminaNo pido un día de la monarquía, eso es ilógico, pero pido, eso si, que si viene el rey, como respeto a toda Barcelona le vaya a recibir, luego que marche si lo desea, pero ella representa Barcelona y la educación de la ciudad.
No está a la altura. escribe Tuits que luego rebotan y ella no está para escribir Tuits, está para gobernar la ciudad.
Hay que ser más serio y no lo demuestra, luego se enfada y deja lo que no le interesa. ¿Y Facebook, y Linkedin, y Pintirest?...¿es eso acaso bueno y la hace mejor persona?
Salut
Tienes toda la razón Miquel, ella representa una institución, pero lo olvida.
EliminaEl problema no és de twitter ni de facebook, és que hi ha gent ximple que no sap fer servir aquests mitjans com cal i amb prudència, tenen molta utilitat però es la gent qui en perverteix l'ús.
ResponEliminaÉs el que deia Umberto Eco: Les xarxes socials donen el dret de parlar a legions d’idiotes que abans només xerraven al bar després d’un got de vi, sense mal a la comunitat. Ells eren silenciats ràpidament, però ara tenen el mateix dret a parlar que un premi Nobel: és la invasió dels idiotes.
EliminaI a l'ajuntament hi ha hagut gent més rareta que la Colau, cal fer memòria.
ResponEliminaoi tan, començant per un tal Clos, el sambero.
ResponEliminaJo crec que el que més els fot es que està fent unes quantes coses bé. I a més és Dona, estic segur que a un home que fes el mateix que ella no el criticarien tant.
ResponEliminaNo se yo, ultimamente me he metido en Twiter y la verdad es que no da mucho de sí, mucho ególatra y mucho idiota, yo me meto en el perfil de Reverte que cuelga de vez en cuando algunas citas de clásicos que copio y utilizo . Un cuchillo puede servir para trocear alimentos y quitar el hambre al personal y también sirve para matar, no es bueno ni malo, solo es bueno o malo el uso que hagamos de él. No tengo ni caralibro, ni instagram...
ResponEliminaLo que va a morir son los blogs, eso de escribir mucho ya no esta de moda y mucho menos leer.
Un saludo.
los blogs están moribundos, resistimos cuatro veteranos. En el blog - como dices - hay que escribir mucho, y se hace dificil de seguir ahora que todo es corto e inmediato. Pero hay en ellos un orden y una decencia que no està en Twitter ni de lejos.
ResponElimina