BLOC D'ACTUALITAT


EL BUIT SUBMÍS I EL FEIXISME

Portada de la novela Spieway ogrody de Pawel Huelle.

Aquest article del periodista polonès Maciek Wisniewski, el vaig publicar el 2017, però trobo interessant revisar-lo ara, llegint-lo, és més fàcil entendre el que està succeint a tot el Món Occidental amb l'auge del feixisme i de l'extrema dreta. I consti que estàvem avisats.

Sobre el poder seductor del feixisme (i el seu retorn) - La novel·la Spiewaj ogrody (2014) -títol pres d'un poema de Rainer Maria Rilke- de l'escriptor polonès Pawel Huelle, ambientada a Danzig/Wolne Miasto Gdansk dels anys 30, narra la història d'un compositor que treballa en una inconclusa -i ficticia- òpera de Wagner: El caçador de rates d'Hamelín. La vella, documentada pels germans Grimm, llegenda sobre un flautista que al no rebre la seva recompensa per treure les rates de la ciutat es venja seduint amb la seva música i fer desapareixer als nens innocents, serveix de fons per retratar el món a punt de submergir-se en flames i parlar, entre altres temes, de qüestions morals al voltant de Wagner, el seu propi antisemitisme i l'(ab)ús de la seva obra pels nazis. Hitler, que va fer de Bayreuth la seva segona casa, se sentia com un dels herois wagnerians que es sacrificaven pel bé del poble teutó. En realitat era com aquell caçador de rates de l'òpera apòcrifa que va seduir els alemanys prometent alliberar-los de la crisi i altres desgràcies de Weimar. Però molts es van deixar seduir amb ganes.

El veterà periodista John Pilger, analitzant la cobertura orwelliana que els mitjans li donen a les guerres imperials d'Obama, successos a Ucraïna o Gaza, apunta que aquestes manipulacions s'assemblen als temps de l'auge del feixisme; i recorda la seva conversa amb Leni Riefenstahl, la propagandista nazi, dient que els seus missatges no obeïen les "ordres de dalt", sinó el "buit submís" a la societat alemanya (Counterpunch, 11-13/7/14).

Avui el feixisme segueix seduint: amb una melodia més suau i a través d'altres canals, però calant en el mateix "buit". El principal "motiu" és la "seguretat". L'espionatge massiu, segons l'historiador Norman Pollack, es va tornar un 'erastz' del camp de concentració; el seu vincle amb la política de contraterrorisme pretén sufocar qualsevol canvi democràtic i social. Històricament una eina del capitalisme per estabilitzar-se en temps de crisi i conservar l'estructura de poder/riquesa, el feixisme regna a Europa (vegeu les últimes eleccions europees), als Estats Units (amb l'arribada de Donald Trump al poder), però també a... Israel.

Ja des de la guerra de 1967 molts advertien que amb l'ocupació de territoris palestins dels jueus internalitzaríen les pràctiques i valors dels seus botxins, convertint a Israel en un "Estat feixista". Ho veiem perfectament a la llum de la (següent) atrocitat a Gaza. "Hi ha malaltia a casa meva. És feixisme i racisme", diu Yonatan Shapira, ex militar israeliana dissident (Democracy Now!). També el filòsof italià Gianni Vattimo va dir: "Israel és un estat nazi i feixista, pitjor que Hitler". ¿Provocació o un agut anàlisi de la realitat? Ja des de fa temps Uri Avnery, el vell activista israelià, denuncia "elements" i "tendències feixistes" a Israel, que es va tornar... "la Meca dels racistes del món". "El pelegrinatge a l'Estat jueu és objectiu de cada feixista esperançat", escrivia (Gush Shalom), apuntant a l'estranya aliança entre Israel i la ultradreta antisemita/nazi, que el considera el "principal bastió contra l'islam "(alguna cosa analitzat per Slavoj Zizek a The year of dreaming Dangerously, 2012, pp. 36-38). L'única cosa bona és que a diferència dels anys 30, el que no té cap culpa és ... Wagner. És més: gràcies a Daniel Barenboim, el jueu-argentí amb nacionalitat palestina, la seva música serveix com a fórmula per a l'acostament araboisraelià. La melodia seductora del feixisme ja no la toquen avui les orquestres, sinó els mitjans.Periodista polaco

6 comentaris:

 1. Bueno, es curioso esto, porque los nazis alemanes utilizaron a los musulmanes radicales como milicia. Los ingleses antes también lo hicieron con promesas a los caciques locales, véase a Thomas Edward Lawrence como empleo a los musulmanes contra los turcos (imperio otomano) y he aquí uno de los comienzos del conflicto actual.
  Practicar la Sharia, que es lo que defienden los que estos días están atacando a Israel es fascismo, un fascismo cruel que mata a personas a pedradas y lo tiene legislado, ojo al tema.
  En el mundo moderno que vivimos, determinadas corrientes tendentes al absolutismo como el ultraderechismo y el comunismo (disfrazado de otras corrientes) son enemigos absolutos de la libertad individual. Concepto este, el de libertad, tan manoseado por los "junos y los otros" que muchas personas confunden. La libertad es una cualidad de las personas, no de los colectivos, cuando se emplea para un colectivo, ya sea "pueblo", Madrid o lo que sea, empieza a desprender un olor bastante desagradable.
  Publio Cornelio Tácito (56-120 d. C.) decía:
  "Como pretexto ponen la libertad y otras hermosas palabras. Nadie que en la Historia haya ambicionado someter a otros bajo su dominio ha dejado de emplear esos mismos términos".
  El fascismo (en su variante diestra o siniestra) no ha llegado a Europa, pero llegará y en gran parte será debido a políticos débiles que no se atreven (viven en sus mundos utópicos) a tomar decisiones difíciles pensando en las próximas elecciones. Es más estoy seguro que España será adelantada en este tema.
  Un saludo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Yo diria que en España en eso del fascismo vamos por detrás, Francia, Polonia o Hungría van más adelantados.

   Elimina
 2. En las series de judíos ultra ortodoxos, en Netflix, estos hablan entre ellos el yidis, donde abunda las palabras alemanas.
  El sionismo, desde el momento en que crean un estado para un pueblo con una religión única es fascista.Lo crearon en Palestina, como lo hubiesen hecho en Andalucía donde las juderías eran prominentes, me imagino Córdoba capital de Israel, bueno ya lo fue del Califato.
  La foto de cabecera me encanta, no hay nada más bello que una rubia en bici, en falda o en pantalón corto, dejando ver sus hermosas piernas

  ResponElimina
 3. La foto de la cabecera es la portada de la novela Spieway ogrody de Pawel Huelle.

  ResponElimina
 4. No se porqué, pero siempre que leo o visiono algo del futuro, a este siempre lo pintan catastrófico, como si el presente fuera mejor.
  Quizá sea mejor que me ponga yo mismo en otra cuarentena y no salga de casa en meses.
  salut

  ResponElimina
 5. Miquel, yo vivo prácticamente en cuarentena desde que me jubilé, o dicho de otra manera, la cuarentena no me afectó, voy a dormir a las 10 y me levanto a las seis, o sea que no estoy para botellones. Los hábitos del resto del dia son compatibles con la cuarentena, sólo que en el confinamiento no podía salir con la bicicleta, pero salía a pie a caminar.
  Recuerda que: cualquier tiempo pasado fue peor, sólo que éramos jóvenes.

  ResponElimina

...
BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ