Estic segur que sabeu on teniu el llibre de família. Al calaix, al costat dels passaports o sota de mitjons, calces i calçotets. Així ho indicava un estudi fa anys, encara que no tants com els que aquest Llibre és entre nosaltres: va néixer l’any 1915 i conté les dades de la nostra vida civil. Doncs bé, el llibre de Familia analógic, s’ha acabat. No es formalitzarà ni un sol llibre de família més a tot Espanya, almenys en el format habitual. Adeu a aquell paper de mala qualitat i tapes blau cobalt amb lletres daurades, adeu al segell en sec del Ministeri de Justícia. El substituirà un registre electrònic individual on podrem consultar les nostres dades.

No sé si el Llibre de Familia digital serà capaç de ser tan personal, sense aquella cal·ligrafia antiga, les faltes d’ortografia del funcionari de torn. Ja no hi haurà la possibilitat d'errors de transcripció (espero) com la familia de la meva dona que una part duen el cognom Hilario i l'altre Lario, per alló de Bés i Lario, i que el funcionari caligrafista va corretgir per Bés Hilario, en uns si i en altres no.

I així és com mica en mica es van carregant la nostra identitat analógica. Sí, ja sé que serà molt més còmode, que en cas de separació ningú no podrà segrestar el llibre, i en cas d’incendi continuarem fitxats i no orfes de filiació civil. A més, el nom en singular, llibre de família, com a títol es anacrònic, ates actualment hi ha moltes families, no només la de tota la vida que tant enyora l'Esglesia católica.

I és que tot va per ací, ahir em varen posar la segona dosi de la vacuna, vaig preguntar a la infermera com podia demostrar que ja estaba vacunat. Resposta de manual: Vagi a la pàgina lamevasalut.cat, i allí es podrà baixar el document que valida que ha estat correctament vacunat. Com no tinc impresora, m'hauré de baixar el certificat al mòbil, a veure si m'en surto, i si no a esperar que vingui alguna de les filles a casa perquè m'el baixi. Protesto señoria: De la mateixa manera que em varen donar un paper per vacunar-me la segona vegada, no me'n podien donar un que digui que ja estic vacunat?. No saben els de La Generalitat en funcions de disfuncions eternes que hi ha gent que no té ordinador ni mòbil?. LLibertat o mòbi, aquesta és la diferència.