Durant la tortura a la qual Winston Smith va ser sotmès, l'interrogador O'Brien aixeca quatre dits i li exigeix ​​a Winston que li digui sincerament que n'hi ha cinc. O'Brien no es donarà per satisfet amb una mentida arrencada sota pressió. Vol que Smith vegi cinc dits. L'interrogatori és llarg i angoixant.

-Aprens molt a poc a poc, Winston -va dir O'Brien amb suavitat.

-Com puc evitar-ho? -balbuceja-. Com puc evitar veure el que tinc davant els meus ulls? Dos i dos són quatre.

-A vegades, Winston. De vegades són cinc. De vegades són tres. De vegades són tots a el mateix temps. Has d'esforçar-te més. No és fàcil recobrar la raó.

Smith és sotmès a més tortura, però no com a càstig, segons explica O'Brien. En altres temps els inquisidors obligaven a aquells que torturaven a confessar, però ningú creia aquestes confessions, ni els que les feien ni els altres. Amb el temps els que havien estat torturats arribaven a ser venerats com a màrtirs, i els torturadors denigrats com dèspotes. O'Brien li explica a Winston quant s'ha progressat des de llavors:

Nosaltres no cometem aquesta classe d'errors. Totes les confessions que es pronuncien aquí són veritables. Nosaltres fem que siguin veritables. I, sobretot, no permetem que els morts s'aixequin contra nosaltres. Has de deixar d'imaginar que la posteritat et reivindicarà, Winston. La posteritat mai sabrà de tu. Desapareixeràs completament del corrent històric. Et convertirem en gas i et tirarem a l'estratosfera. De tu no quedarà res: ni un nom en un paper ni el teu record en un ésser viu. Seràs aniquilat tant en el passat com en el futur. Mai hauràs existit.

Smith ha d'arribar a veure cinc dits sempre que l'hi exigeixin, però ha de fer-ho lliurement: O'Brien va somriure lleument i va prosseguir [...]. «Tu, Winston, ets un desperfecte en el patró. Ets una taca que hem d'esborrar. ¿No t'he dit que som diferents dels martirizadores del passat? No ens acontentem amb una obediència negativa, ni tan sols amb la submissió més abjecta. Quan acabis per rendir-te a nosaltres, serà per voluntat pròpia ».

Winston havia escrit en el seu diari: «La llibertat és poder dir lliurement que dos i dos són quatre». L'objectiu d'O'Brien és que Winston accepti que dos i dos són cinc. Quant Winston ho vegi com una veritat, estarà salvat....

i Winston finalment es va rendir ...

"La veu de la telepantalla encara estava abocant informació sobre presoners, botins, matances, però la cridòria exterior s'havia reduït una mica. Els cambrers havien tornat a la feina. Un d'ells es va acostar a ell amb una ampolla de ginebra. Winston, assegut enmig d'un somni de benaurança, ni es va fixar, que li estaven omplint de nou el got. Ja no corria ni cridava entusiasmat. havia tornat al Ministeri de l'Amor, l'hi havien perdonat tot i ara tenia l'ànima blanca com la neu, estava a la banqueta dels acusats, ho confessava tot i implicava tots. Més tard estava caminant per un corredor revestit de maó blanc, tenia la sensació de caminar sota els raigs de sol, amb un guàrdia armat darrere seu, la bala tant de temps esperada li entrava pel cervell.

Va aixecar la mirada cap a aquell rostre enorme. Li havia costat quaranta anys aprendre quin tipus de somriure s'amagava darrere del bigoti fosc. Quin malentès tan cruel i innecessari!. Què exili tan tossut com obstinat, lluny del pit amorós!. Dues llàgrimes perfumades de ginebra van lliscar a banda i banda del nas. Però ara ja estava tot bé, tot era correcte, la lluita havia acabat. Havia obtingut la victòria sobre si mateix. Estimava el Gran Germà ".


El poder no és un mitjà; és un fi. Un no estableix una dictadura per salvaguardar una revolució; Es fa la revolució per establir la dictadura. - George Orwell - 1984.