El 1973, quan enfilava el final d’una llarga i exitosa carrera cinematogràfica, l’actor nord-americà d’origen rus Yul Brynner va tornar a enfundar-se el seu vestit negre de l’Oest per encarnar un pistoler sense nom. Un pistoler implacable i sense emocions. La pel·lícula, titulada Westworld –en català, Ànimes de metall –, era una distopia futurista desenvolupada en un parc temàtic que oferia als visitants la possibilitat de protagonitzar aventures ambientades en la Roma imperial, l’edat mitjana i el Salvatge Oest, on afrontaven –sense risc aparent– tota classe de perills. Tots els figurants de l’espectacle eren robots programats per donar veracitat a la història. Naturalment, les coses no surten com estaven previstes i un error inexplicable fa que els robots es descontrolin i comencin a perseguir a mort tots els humans. La pel·lícula, amb prou èxit com per fer-ne una seqüela tres anys després, Futureworld, va donar lloc a l’actual sèrie homònima d’ HBO, va ser una de les primeres a plantejar el risc de rebel·lió de les màquines contra els homes (que ja havia desenvolupat Stanley Kubrick el 1968 a 2001: Una odissea de l’espai , on el computador de la nau Discovery , Hal-9000, agafava el control i intentava eliminar els seus astronautes). Després n’han vingut moltes més.
El temor que els éssers humans puguin arribar algun dia a ser tiranitzats o aniquilats per les màquines que ells mateixos han creat ve de lluny. L’escriptor i bioquímic Isaac Asimov, autor de novel·les de ciència- ficció i divulgador científic, ja va abordar la qüestió en la col·lecció de relats que va escriure entre el 1940 i el 1950 reunits sota el títol Jo, robot. Asimov va establir allà el que al seu parer haurien de ser les tres lleis fonamentals de la robòtica. La primera diu així: “Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per la seva inacció, permetre que un ésser humà pateixi cap mal”. Les altres dues remeten a la primera...
Fa temps que alguns dels països més avançats tecnològicament treballen en el desenvolupament de robots destinats a matar, màquines-soldat que vulneren des del primer moment de la concepció la primera llei d’ Asimov. I fa el mateix temps que un grup de països i organitzacions internacionals no governamentals lluiten agosaradament –fins ara sense èxit– per prohibir, o com a mínim enquadrar restrictivament, aquests artefactes, que s’han batejat oficialment com a sistemes d’armes autònomes letals ( LAWS, en les sigles en anglès). Això és, robots assassins. Però la realitat avança molt ràpid i l’amenaça tant temps temuda ha deixat de ser virtual per convertir-se en un fet. No es tracta d’un risc futur o d’una fantasia. Els robots assassins ja han començat a matar. I han començat a fer-ho a la guerra civil de Líbia.
Un informe remès el 8 de març passat pel Grup d’ Experts de l’ONU sobre Líbia al Consell de Seguretat va constatar per primera vegada que drons militars completament autònoms havien atacat humans sense intervenció directa de cap persona. Els drons, de fabricació turca, van ser utilitzats en l’ofensiva llançada el març del 2020 –o sigui, un any abans– per les forces governamentals líbies contra les milícies del mariscal Khalifa Haftar. L’informe dedica només tres paràgrafs de les seves 555 pàgines a aquesta qüestió. Tanmateix, llegir-lo té un efecte desestabilitzador.
“Els combois logístics i les forces afiliades a Haftar en retirada van ser posteriorment perseguits i atacats a distància per vehicles aeris de combat no tripulats o sistemes d’armes autònomes letals com l’ STM Kargu-2 i altres municions de ronda”, assenyala l’informe, que precisa que “els sistemes d’armes autònomes letals es van programar per atacar objectius sense requerir la connectivitat de dades entre l’operador i la munició”. És a dir, d’alguna manera, al seu lliure albir. El Kargu-2 és un dron quadricòpter de 7 quilos de pes desenvolupat per la companyia turca STM, capaç un cop llançat de buscar, seleccionar i atacar els seus objectius de manera automàtica. Turquia ha utilitzat drons en les seves últimes intervencions militars a l’exterior, com Síria o Nagorno-Karabakh, però el cas de Líbia és el primer que es documenta sobre l’ús totalment autònom d’aquest tipus d’armes. Sense direcció humana.
“Les unitats (de Haftar) no estaven ni entrenades ni motivades per defensar-se de l’ús efectiu d’aquesta nova tecnologia i normalment es retiraven en desbandada. Un cop en retirada –prossegueix l’informe de les Nacions Unides– van ser sotmeses a un assetjament continu per part dels vehicles aeris de combat i els sistemes d’armes autònomes letals”. No hi ha una avaluació sobre el nombre de víctimes que van causar. Però es pot intuir el terror de les tropes perseguides per un eixam de drons atacant sense consciència ni pietat.
Tot el debat és aquí. Fins a quin punt és moralment acceptable permetre que una màquina intel·ligent pugui decidir de manera completament autònoma, sense una decisió humana explícita, sobre la vida i la mort de persones. Des de l’any 2016 l’ONU canalitza, a través d’un grup d’ experts governamentals, la discussió internacional de cara a acordar una legislació respecte d’això. Les coses no han avançat gaire, sobretot a causa dels frens que imposen els països més reticents a la regulació: els Estats Units i Rússia. Tots dos països defensen la idea que aquest nou tipus d’armes poden ser fins i tot beneficioses per la seva fiabilitat, ja que minimitzarien els riscos d’un error humà. Els països contraris i les oenagés més implicades, com la Creu Roja Internacional o Human Rights Watch –coordinadora de la campanya Stop Killer Robots –, consideren, en canvi, que són èticament inacceptables i en reclamen la prohibició.
Però mentre es discuteix, els robots ja han començat a matar. A matar-nos. Ahir a Líbia. Demà... - Lluís Uria - lavanguardia.com.
No sé si es un arma interesante, si ataca por sensores de movimiento o por sensores al color, porque no son selectivos ni controlables. Ya se han ensayado ese tipo de armas, en la primera guerra mundial con el gas, pero cambiaba el sentido del aire y se volvía contra el lanzador. Es más imaginativo, un virus(el covid) y que tengas la vacuna para tus soldados de antemano, chachi para un película.
ResponEliminaTe sorprendería lo que pueden llegar a matar los drones, y con que precisión. Imagínate un ejército de drones de cientos de drones, pues este ejército ya existe, y es letal.
Eliminahttps://www.youtube.com/watch?v=Mrg04a46pJo
EliminaEn realidad los drones, los aviones teledirigidos y todo aquello comandado por IA ya son robots. Pero si ahora ya van directamente al objetivo y sin contemplaciones.
ResponEliminaQue vengan los de la Bio Ética y nos lo expliquen en su asignatura de Ética Aplicada, a ver que dicen
salut
Fa ja temps de fet que amb drons es fan eliminacions selectives d'enemics. A que es bonic, eliminació selectiva, en comptes de dir assassinat. Coses de la Bio ética.
ResponEliminaSense tenir molta idea de tecnologia, penso que la vida humana, la vida en general, està per sobre de qualsevol artifici. Un dron pot matar un humà però no la humanitat. La idea de la revolució robótica està bé per fer literatura o pel·lícules però no és realista. Seria com dir que un quadre d'un paisatge és superior al propi paisatge. Els humans tenim tendència a pensar que som deus.
ResponEliminaDoncs em sembla que la revolta robótica ha deixat de ser una distopia.
ResponEliminaSiempre pienso que la inteligencia que es mas que la capacidad de pensar es difícil de introducir en una maquina. Luego veo que nuestro cerebro son corrientes eléctricas y ya dudo. Matar con maquinas es más limpio, más higiénico, más tolerable, no hay soldados que vuelven pirados por haber asesinado y en caso de error siempre se puede achacar a un funcionamiento erróneo del artefacto. Quizás debiéramos pensar en aprovechar más nuestro intelecto (dicen que solo aprovechamos el 8-10%, algunos que conozco incluso menos) en vez de crear maquinas que piensen por nosotros. No se, no creo que vayamos por buen camino.
ResponEliminaUn saludo.
Más dificil es introducir la inteligencia y el sentido común en un cerebro humano, de momento se ha conseguido en contadas ocasiones a lo largo de la historia. Las máquinas lo tienen más fácil, ya nos están empezando a dominar y más que lo harán.
ResponElimina