Com tots vostès ja saben, o haurien de saber, a partir d'ahir dissabte, 26 de Juny per la gràcia de Sánchez, i després de més d'un any, ja no haurem de portar la mascareta al carrer, amb la qual cosa és evident que es vendran menys, perquè la majoria de ciutadans allargaran la vida útil de la protecció facial, amb mascaretes guardades en una bossa o a la butxaca del darrere dels pantalons. De la mateixa manera que hi va haver corredisses per aconseguir una quan tocava, ara ens desfarem alegrement d'elles, amb l'alegria que ens atorga el fet d'abandonar coses inútils. Per això, els fabricants s'han afanyat a dir que no passa res i que la producció seguirà igual, encara que segur que pateixen pel negoci. I aquí comença una llarga, entretinguda i filosòfica disputa entre les llibertats i les obligacions. Entre el poder i l'haver de fer. Entre l'elecció i la imposició.

En una enquesta Papus feta ahir quan pujava per la Rambla amb la bicicleta, i rondant una mica pel barri, vaig poder constatar que de 60 en endavant segueixen gairebé tots amb la mascareta posada, i de 60 cap enrere alguns la fan servir, però són els menys. Aixó si, el nas a la vista perquè no es perdi detall.

Explica Iosu de, a Torre al periodico, com una dona va recullir la deposició del seu gos amb la mascareta quirúrgica que acaba de treure 's, caminaba uns passos fins a una paperera i hi encistellava el paquetet, mal embolicat. La imatge inèdita serveix de metàfora, resum, d'aquests temps de merda. Va passar fa uns dies una hora primerenca a l'encreuament dels Carrers de València i Villarroel. La dona, menuda, amb bata i xancletes, va fer mitja volta, va caminar uns passos fins a ser engolida per un portal. Mentrestant, a ningú se li va ocorrer, Govern, Pares i Mares, Docents, que enviar centenars d'adolescents esbojarrats i eixelebrats, tots sols de viatge de fi de curs a les Balears, no era la millor de les idees. Tanta cura que ha tingut Sanitat per la gent gran en aquesta pandèmia, i en canvi el jovent ha estat del tot oblidad i menystingut, l'han deixat abandonat a la seva dissort.