L'ÉXIT I L'ESFORÇ


Una idea és un pensament que abasta més del que creus quan se't passa  pel cap. Perqué en aquest instant inicial salta una espurna que és la clau de volta. En una tira còmica, si algú té una idea, s'encén una bombeta. Ocorre en un instant, com en la vida. Passa però, que no sempre la plasmació d'aquesta idea és encertada. Aquest matí he anat a l'institut del meu nét a recollir les seves notes, a l'entrada hi ha penjada amb lletres ben grans perquè es vegi, una frase: "L'èxit depèn de l'esforç". Cras error, ja que en realitat l'èxit depèn del reconeixement, ja que l'esforç per si sol no garanteix l'èxit, encara que és cert que ajuda i molt. Sovint hi ha mes esforç en l'èxit no reconegut que en el reconegut, perquè en el fons, l'èxit és per als més capacitats que necessiten esforçar-se menys per aconseguir-ho. Aquesta és la diferència entre l'éxit i el fracàs, el reconeixement, i us ho diu un expert en fracassar.

Però això, a l'Institut del meu nét no ho saben, potser perquè caminen perduts enmig d'una excessiva burocràcia tranuitada, molt usual dins el món del suposat àmbit d'ensenyar als adolescents a ser no res el dia de demà. També l'ensenyament, la manera d'ensenyar s'hauria de refundar, adequar-se als nous temps, no hi ha fracás dels alumnes sinó dels professors, si el mestre es realment bo i didactic els alumnes aprenen, en general, sempre hi ha excepcions.

Quan feia el batxillerat a l'Academia del Sr. Caldes, aquest ens feia les classes de matemàtiques, però el Sr. Caldes no sabia ensenyar, es limitava a escriure les fórmules a la pissarra amb el guix, i mira que era un brillant matemàtic, capaç de multiplicar de memòria tres xifres per tres xifres, però no sabia ensenyar. Mentre, el Profesor Burgos, cap de la Falange de Sabadell i a pesar d'aixó, com diria Núñez, molt bona persona, ens va ensenyar a tots els seus alumnes a estimar i a aprendre el llatí. O la senyora Grimau que ens donava clases de francés i que era d'una bondonia extrema. Temps aquells en que anàvem a l'academia el dissabte, i el Sr. Caldes d'11 a 12 cada dissabte ens donava classes de català, d'amagatotis, clar. Ara suposo que no seria possible, antes, no hi havia la mala bava que hi ha ara a la banda dreta de les persones polítiques, potser perquè antes èrem més lliures i teniem més drets que ara com a ciutadans, si - com deia el pare - no et posaves en política. Consti que Franco ja ho havia avisat: Haga como yo, no se meta en política. li ho va dir al director del diari Arriba, Sabino Alonso Fueyo. La veritat és que contra Franco viviem millor, i aixó que molt contra, molt contra tampoc es que hi anessim en general, al cap i a la fi, el dictador va morir al llit de vell, i el seu esperit encara regna entre nosaltres.



Comparteix:  

Comentaris

  1. Se presupone que el profesor sabe y enseña.El alumno debe trabajar,de lo contrario no tendrá éxito.Si no que se lo digan a mi hija con mi nieta, que estudia en el colegio alemán,las horas que ambas trabajan para que luego la feliciten.Hay que esforzarse.Si tienes la suerte que entiendes y te llega un profesor,pues mejor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recuerda que Jordi Pujol estudió en un colegio alemán. Que el alumno debe trabajar se le supone, pero el esfuerzo no es suficiente para conseguir el éxito.

      Elimina
  2. potser perquè antes èrem més lliures i teniem més drets que ara com a ciutadans..."
    Lo he pensado muchas veces, pero no lo puedo decir porque sino seré "feixiste".
    Nuestro problema, el de esta y las otras comunidades, es que vive mucha gente de ellas, y eso hace que a cada paso te encuentres con una dificultad.
    Las derechas son mas derechas , mientras que los nacionalismos (que también son derecha) son más nacionalismos. Aquí tropezamos con el tinglado de la identidad, problema que han puesto de moda todos los pájaros para seguir viviendo del...problema.
    Recuerda que nunca hubo el más mínimo resquemor por llamar "pais" a las Vascongadas, así, Pierre Lotti, en 1945 publicaba novelas donde siempre salía a relucir "el país vasco", y no pasaba nada.
    Y recuerda que en Catalunya, en 1970, habían unas placas para los coches, placas de cerámica blanca con el dibujo de Catalunya y la inscripción de "paissos catalans" que ponías en el radiador y que tampoco pasaba nada, pero ahora si lo pones te pinchan las ruedas unos, y los otros te dicen butifler por no llevar la senyera incrustada.
    Hemos perdido libertad, eso sin duda.
    salut

    ResponElimina
  3. No es ser feixista, es que es així, hem anat enrere, hi ha una crispació que abans no existía, potser perqué abans erem tots més innocents, o que, com la dreta manava in eternum gracies a Franco, no tenia la necessitat de crispar-ho tot com ara. Hi havia també més respecte entre uns i altres a nivell polític, i per suposat més nivell intel·lectual. Ah! i no hi havia la xacra dels Spin Doctors, ni les enquestes, ni... twitter.

    Salut.

    ResponElimina
  4. Quizás sea porque alguien descubrió que se podía vivir muy bien de la crispación, sin programa político, sin realizar acciones de gobierno por el interés general... Y que además, te garantiza todo un séquito de seguidores fanáticos dispuestos a creerse cualquier cosa.

    Visto este ejemplo, es obvio que el esfuerzo en política no te garantiza el éxito.

    Pero el mentir, el sublimar odios contra otros, tergiversar la historia, el crear enemigos inexistentes, si que te puede ayudar a conseguirlo.

    Y te lo dice alguien a quién han tildado de "colono", a pesar de haber nacido aquí, y a haber trabajado cuarenta años para el progreso y bienestar de Cataluña

    ResponElimina
  5. Crec que Mejide l'encerta quan diu: Todo es mentira, perquè ja sabem que en polítitca com a la vida de tant en tant s'ha mentir, fins i tot a vegades és necessari, però és que últimament, en política el difícil és que algu digui alguna veritat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

24/7
ÚLTIMES NOTICIES 24/7