-

💬Jeff Bezos, l'home més ric del món, està una altra vegada d'actualitat per dos motius, un que ha deixat la seva empresa i un altre el seu discutit viatge a l'espai. La gent s'està recordant dels seus orígens. Per exemple, la impressionant instantània de què avui és l'home més ric del planeta, però remuntant-se a seus orígens. Encara que hi ha una altra veritat sobre la instantània de la icónica fotografía de 1999.

Però seguim amb la versió oficial. Fa 22 anys l'amo d'Amazon penjava el nom de la seva empresa en un paper grafitejat a la banda del seu escriptori, fet amb el que semblen les restes d'una zona de construcció i el decorat, en general, d'un videojoc postapocalíptic. La captura surt d'un documental nord-americà per a televisió realitzat el 1999 i veure-ho ara ens serveix com a exercici mitjançant el qual adquirir perspectiva. El presentador, Bob Simon, es sorprèn. L'han convocat per entrar a les oficines centrals d'Amazon, però al carrer de Seattle per la qual transita, a la zona correcta segons el que indica l'email, només veu cases d'empenyorament i botigues de cintes porno. 60 Minutes no va preparar tot aquest reportatge per donar-li espai a l'empresa d'un il·luminat qualsevol: sabien al que anaven. En aquell temps Times li acabava de nomenar Persona de l'Any, i s'estimava que la llibreria e-commerce més cridanera d'aquest emergent món era tot un referent. Wall Street pagava a 18 dòlars l'acció de la companyia i el valor total de la mateixa ascendia a 30.000 milions de dòlars. S'estimava que només el seu president i fundador ja valia un terç d'aquests diners.

Bezos estava començant a muntar-se en l'onada i aquest, i no un altre, era el moment per fer-li una entrevista. Amazon era a més el cas perfecte per presentar a l'audiència un tema de gran importància en aquell moment: les punt com. Es parlava de la bombolla en el sector, i només vuit mesos després de la gravació de l'episodi començaria a punxar i a anar-se'n a la fallida multitud de marques, com Webvan, Cisco o Qualcomm. Abans que arribés la ressaca, Amazon era una altra empresa més d'aquest corrent, un projecte que encara no era rendible per si mateix però que interessava enormement als inversors. A l'igual que avui infinites start-ups.

Recordo que al 1999 un empresari ja gran, es va fer posar a la seva taula de despatx un terminal d'ordinador que només feia servir per connectar-se a Amazon, ja que segons ell, només allí hi trobava els llibres especialitzats que necessitava o que desitjava. Ha plogut des de llavors, i ara està de moda criticar sistemàticament a Bezos i a la seva companyia, però Amazon, - que per cert està sent copiat el seu sistema per altres companyies entre elles el Corte Inglés - segueix sent sovint la millor solució - per exemple - per trobar un llibre. Quan Júlia Costa va publicar 'el Parc i les ombres', vaig anar a dues llibreries especialitzades de Sabadell, ni la tenien ni sabien com aconseguir-la. No problemo! Amazon i als dos dies ja la tenia en el meu poder.

Ara Bezos s'ha retirat, pel camí, això sí, ha abandonat els cotxes barats i els pantalons caqui del principi de la seva carrera. Els ha cambiat per un coet.