-

💬El cartell que Vox va penjar a l’estació madrilenya de Rodalies de Sol per la campanya electoral del 4-M contra els menors estrangers no acompanyats és “un eslògan” que no representa “idees que s’han de prohibir” perquè els menes representen un “evident problema social i polític”. Ho considera l'Audiència Provincial de Madrid, que ha desestimat el recurs contra el polèmic cartell, que va vertebrar gran part de la contesa electoral.



“Un ‘mena’, 4.700 euros al mes; la teva àvia, 426 euros de pensió al mes”, deia la publicitat electoral

El ministeri públic afirmava al seu recurs que el cartell té la intenció de “traslladar una imatge amb prejudicis” vinculant els menors estrangers amb la delinqüència, ja que els representava “encaputxats i esbossats”. Tot i això, el Tribunal Superior argumenta que “aquesta campanya s’emmarca en el context de la legítima lluita ideologicopartidista” i que no es poden qualificar de delictives “certes idees, tret que la seva finalitat sigui amenaçar, injuriar o menysprear, és a dir, que, fins i tot si suposen una crítica, és legítima si s’expressa de manera que no persegueixi aquestes finalitats il·lícites”.

El tribunal que ha resolt el recurs –format per dos magistrats i un ponent– argumenta, a més a més, que el cartell també es pot interpretar com un missatge electoral a un col·lectiu “molt més nombrós que el dels menes en què es representa una crítica gràfica i directa” sobre la quantia de les pensions –en particular de jubilació o viduïtat– en contrast amb el que es gasta en altres atencions o finalitats, “com és el sosteniment d’aquests joves”. Però van més enllà: “Amb independència de si les xifres que s’ofereixen [al cartell] són o no veraces, representen un evident problema social i polític, fins i tot amb conseqüències o efectes en les nostres relacions internacionals, com resulta notori”.

El partit d’ultradreta, amb Rocío Monasterio com a candidata a la presidència de la Comunitat en aquestes eleccions, va fer un ús malintencionat de les xifres al seu cartell: “Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes”, perquè aquestes xifres són falses, és alló que deia Fuster: algú ens vol enganyar, aixó és la mentida. I Vox va mentir, malgrat l'Audiència validi la seva mentida. A més, i és molt preocupant aquesta aseveració de l'Audiència en la seva resolució, quan diu: “Amb independència de si les xifres que s’ofereixen [al cartell] són o no veraces, representen un evident problema social i polític, fins i tot amb conseqüències o efectes en les nostres relacions internacionals, com resulta notori”, és molt preocupant, car la Justicia no hauria d'opinar ni prendre partit i ho ha fet en aquest cas en que s'ha extralimitat, potser perquè ha actuat més que com a Justicia com a comisari polític, posant en dubte la separació de poders. O és que no és més greu aquest cartell que un llençol reclamant Llibertat d'expressió o llibertat per els presos polítics. No será que si VOX fos un partit català la resolució del Tribunal hauria estat molt diferent, i a la inversa si Quim Torra hagues estat el president Espanyol, se n'hauria sortit amb una multa i prou per part de la Junta Electoral, com li va passar per cert a Pedro Sánchez en lùltima campany, o el tabloide ABC quan el dia de reflexió abans d'unes eleccions, va publicar una foto i entrevista a tota portada d'Inés Arrimadas, a qui poster s'haurà de començar a dir Inés Socarrimades, com Atila ho crema tot al seu pas i després de passar ella ja no hi creix un militant mes al seu partit; a Murcia n'hi van plegar dos ahir, i van....