Considero que tota existència humana està constituïda per una sèrie de proves iniciàtiques; l'home es va fent al fil d'una sèrie d'iniciacions conscients o inconscients. Buda, Jesús, Moisès, Confuci... que van entendre el món i es van forjar-se a si mateixos, fins al punt que es van sentir amb autoritat per ensenyar als altres! Però, com anaven a transmetre el seu saber, si cada home té el seu propi camí?. Així, tot i que el cristianisme aparegui dominat per la nostàlgia del paradís, només els místics aconsegueixen parcialment la restauració paradisíaca: amistat amb els animals, ascensió al cel i trobada amb Déu. La mateixa situació es dóna en les religions arcaiques."- Mircea Eliade.
He pensat en aquestes reflexions de Eliade a ran del barber del barri, be, un dels barbers. No se com es diu, és marroquí, i molt creient. Ahir em va clavar un rotllo sobre que Espanya tenia problemes i anava malament perquè havia gosat molestar al Marroc, el país Sagrat, igual que Alemanya o Cuba. Li vaig comentar que em sorprenia que sent un país Sagrat tractes tan malament als seus habitants i permetés que el governes un corrupte consumat com el monarca alauita. No tenia ganes de discutir sobre religió, perquè em molesta i penso que és una batalla perduda, no puc lluitar contra la fe dels creients, jo que no en tinc ni un bri. Sí! sóc un ateu Gràcias a Déu.
Els barbers com el futbol són descomplicats. N'hi ha uns altres al barri, aquests tenen tot el sant matí posada la ràdio o una gravació amb els monòtons resos en un bucle. Però la meva aversió als barbers ve de la infantesa, del barber que hi havia al carrer de Campmany, darrere de Cal Gambús. Per començar era un barber amb perruquí, però no es tractava d'un perruquí qualsevol, No! era com una ensaïmada que es posava al cap i gairebé mai en la posició adequada. L'home a més, tocava la trompeta quan no tenia clientela o simplement parava de tallar els cabells o d'afaitar si li venia la inspiració. Si passava alguna noia pel carrer (no massa transitat) deixava la feina i sortia a veure-li el cul, segons ell, era un expert en culs de senyoretes. Per descomptat, tenia revistes eròtiques dins d'un diari corrent, un clàssic de l'època. Tenia un altre costum molt escampat en el món dels talladors de cabells, quan parlava d'algun tema apassionant, futbol, toros, o dones, (la política es tocava poc en aquells temps), deixava de tallar els cabells i s'embrancava en reflexions peregrines, a més i per acabar-ho d'adobar quan parlava salivava i gairebé havies de posar-te el paraigua per protegir-te. Una joia, una perla de qui no recordo el nom, ni ganes.
Precisamente, el lunes al salir de TdC pasé por una librería de segunda mano y compre un libro de Eliade al que tengo en gran estima por su Historia de las religiones.
ResponEliminaMefistófeles y el Andrógino se titula. Cuatro euros bien gastados de un libro de Anagrama.
Sobre creencias prefiero no opinar.
Hay quien cree en la tarjeta de crédito y ya ves, sólo es un trozo de plástico.
Salut
Ho sé, precisament ho he llegit en un comentari que li has deixa't a Lluís Bosch, i una cosa m'ha portat a l'altra.
EliminaYo tenía un barbero como "dios manda" , contaba chistes, no callaba e incluso, lo más curioso, es que sabía cortar el pelo. Alguna vez ha tenido que parar de las risas que nos echábamos juntos por miedo a perder yo uno de mis apreciados apéndices auriculares. Su peluquería era un museo. Se ha jubilado y me ha dejado desamparado. Un saludo.
ResponEliminaEn mi barrio menos uno, todos los barberos son marroquíes, y cortan bien el pelo, el problema es un poco el que explico en el escrito. Habia uno que era perfecto, también de Marruecos, pero cortaba el pelo muy bien y encima hablaba poco, pero se le acabó el alquiler, dejó el local y ya le perdí la pista.
EliminaSaludos.
"Los chicos",así se llama la peluquería en Esplugues. Ya se han jubilado, después de 40años,el ayuntamiento debería reconocer a esta clase de trabajadores, pero bueno eso es otro asunto.
ResponEliminaAmplia, con tres sillones de peluquería ,aunque al final sólo uno ya pelaba. Fotos arcaicas en la pared de pelados fuera de moda, igual las estanterías. Dominando todo un canario en su jaula, en continua disputa con el barbero, que no paraba de hablar sí para él o para la parroquia. No se metía con la política ,lo suyo era hablar del campo, de cosechas, de tomates plantados de sabor como los de antes. Abundaban los mayores,fieles desde cuando eran jóvenes cuando los temas eran distintos, claro.
Son de la parte alta de la Extremadura, más castellanos que extremeños en su hablar. Aún les queda alguna tierra, de la que cuidan familiares,es el caso de la mayoría que somos de por ahí(extremeños,andaluces) y que no nos queremos desprender por sentimientos, que seguro no tendrán nuestros descendientes.
Ahora la lleva un marroquí muy amable ,como casi todos. No hay canario, no hay conversación y no hay parroquia, da la impresión que se han jubilado con los chicos. Le deseo suerte.
Frances tú no crees en Dios, porque no usas. Muy normal en la sociedad de hoy día. En mi caso lo uso continuamente y sigo creyendo, no por el premio del Cielo ,porque lo necesito.
Yo soy Dios, un Dios único e irrepetible, el Dios que se inventaron los hombres a su imagen y semejanza, en uno de los mayores actos de vanidad que se conocen. Fíjate que somos los únicos en todo el planeta, ningún animal necesita inventarse un Dios, como yo, no lo necesita.
Elimina