-
💬El Filòsof Frances Edgar Morin, que compleix avui 100 anys, va ser entrevistat l'abril de 2020, a 'el País', arran de l'inici de la pandèmia. Us deixo un tast de la mateixa, però podeu llegir l'entrevista sencera aquí. M'ho ha comentat en Miquel Cartisano, precisament en el dia del seu aniversari.
"Vivim en un gran mercat planetari que no ha sabut suscitar sentiments de fraternitat entre els països. Ha creat, de fet, una por generalitzada a el futur. I la pandèmia de l'coronavirus ha il·luminat aquesta contradicció fent-la encara més evident. Em fa pensar en la gran crisi econòmica dels anys trenta, en què diversos països europeus, Alemanya i Itàlia sobretot, van abraçar l'ultranacionalisme. I, malgrat que falti la voluntat hegemònica dels nazis, avui em sembla indiscutible aquest tancament en si mateixos. El desenvolupament econòmic-capitalístico, llavors, ha desencadenat els grans problemes que afecten el nostre planeta: el deteriorament de la biosfera, la crisi general de la democràcia, l'augment de les desigualtats i de les injustícies, la proliferació dels armaments, els nous autoritarismes demagògics (amb els Estats Units i el Brasil al capdavant). Per això, avui és necessari afavorir la construcció d'una consciència planetària sota la seva base humanitària: incentivar la cooperació entre els països amb l'objectiu principal de fer créixer els sentiments de solidaritat i fraternitat entre els pobles."
- El retorn de la barbàrie sempre és possible "- Edgar Morin.
Por un momento me dio el corazón un brinco. Pensé lo peor sobre Morin. Es uno de los pensadores de las últimas décadas que más admiro, aunque no siempre haya comprendido bien sus razonamientos. Tiene una obra prolífica. Y una vida que no va a la zaga.
ResponEliminahttps://ellaberintogrotesco.blogspot.com/search?q=edgar+morin
Muy bien por traer a colación al personaje, saludos.
Esta muy bien que se nos enseñe filosofía. Que aprendamos a dilucidar entre la metafísica o el positivismo; entre la inducción o la deducción; entre la trascendencia o la inmanencia, todo eso está muy bien y nos ayuda a discernir, pero no es suficiente, y llega a ser aburrido. Necesitamos personas que nos guien, que nos den ejemplos, que nos ayuden a discernir, necesitamos a gente como Aranguren, como Mario Bunge, como Bertrand Russell, como Marina que no se le ve por ningún lado. Necesitamos filósofos que nos ayuden a hacer buenas preguntas, dado que la filosofía no da respuestas.
ResponEliminaNecesitamos Edgar´s, para que nos recuerden con su ejemplo que todo puede volver a repetirse.
Nuestros políticos en general son mediocres, muy mediocres, y no saben hacer nada más que eso, ejercer de políticos, o sea, medrar para no quedarse sin silla otros cuatro años.
Mientras la nave va por inercia.
No estamos dejando nada bueno para la posteridad, para nuestros nietos. Ellos vivirán peor que nosotros, y eso , estaremos de acuerdo, no es un éxito por nuestra parte.
Salut
ha sido Miquel quien me ha recordado que hoy cumplía 100 años. Luego he recordado que el año pasado ya habia hablado de él.
ResponEliminahttps://draft.blogger.com/blog/post/edit/preview/33601624/3591035860008415630
Miquel, els filòsofs ja no són el que eren, o s'han adocenat o estan discretament resguardats, llevat d'alguna excepció, Em referfeixo a filòsofs de pes, amb molta activitat política com els d'antes.
ResponEliminaEn la barbarie ya estamos hace mucho tiempo. La cuestión que se nos plantea no es cómo evitar caer en ella, sino cómo salir de la misma. No hay más que echar un vistazo a la historia.
ResponEliminaSalut
Pues también tienes razón, solo que como en todo hay barbaries de primera y de tercera, que hasta en eso hay diferencias de clase.
ResponEliminaSalut.