-
💬Els humoristes gràfics hem assumit amb resignació cristiana que ens ha tocat viure en una societat de 'ofendiditos', una societat extremadament sensible a la sàtira i a la qual hem arribat de mica en mica, gairebé sense adonar-nos, per complicar la nostra feina fins a l'infinit i més enllà. - Jose Luís Martin.

Algú va dir algun dia, no fa tant, que "l'humor està bé sempre que no ofengui" i aquesta bestiesa es va convertir en dogma de fe per a tots aquells que creuen que els seus interessos, ocupacions o opinions són sagrades. I aquest és un problema de dimensions colossals per l'humorista, és clar, perquè si cal atendre a tots els col·lectius disposats a ofendre's, que són absolutament tots, si l'humorista ha de ser políticament correcte, l'ofici, simplement, desapareix. I dic que és una bestiesa perquè sovint, gairebé sempre diria jo, l'objecte de la sàtira és ofendre, és clar que sí, a aquest polític irresponsable, aquest evasor d'impostos, aquest masclista irredempt, aquest funcionari corrupte, aquest empresari sense escrúpols, aquesta administració ineficient... recordant-los que no ens fiem d'ells, que els controlarem, que no poden ser impunes. O no és aquesta és la missió de l'humor gràfic en democràcia?

I l'ofensa que produeix el nostre treball és més gran contra més fanàtic de les seves idees sigui l'ofès. I, compte, perquè amb l'extrema dreta entrem en una altra dimensió: la història ens ensenya que no tenen el més mínim sentit de l'humor i que no en tenen prou amb la protesta pomposa o la denúncia al jutjat: aquesta gent assenyala i dispara.

L'extrema dreta va visitar la redacció del setmanari satíric El Papus ofendidísims per la portada que havien dedicat al primer aniversari de la mort de Franco. Deu mesos més tard una bomba esclatava en la redacció i acabava amb la vida del porter de la finca, Juan Peñalver. ¿Historietes de la transició? A la primavera de l'any 2016, repeteixo, 2016, Mayte Quílez, llavors directora de la revista El Jueves, va ser agredida a la porta del seu domicili per un descerebrat que s'havia sentit ofès aquella setmana amb la portada de la revista... dedicada a l'extrema dreta.

Vox, al seu compte de Twitter, va tornar a apuntar a l'editor d'El Jueves, Ricardo Rodrigo, i amb ell, a tots els humoristes gràfics. En fi, com mai va dir El Quixot: "Ladran, luego cabalgamos", però, atents, no deixem que a més d'assenyalar, disparin.