-
💬El vi escumós de la regió francesa de la Xampanya s’ha guanyat per mèrit i qualitat propis un nom respectat a tot el món. Arreu del món excepte a Rússia, on per una decisió presidencial el veritable xampany és el que es produeix a més de 2.000 quilòmetres de la regió original. La reforma de la llei “sobre la regulació de begudes alcohòliques” introdueix noves definicions. I només permet que es denomini xampany ( xampànskoie , en rus) al que es produeix en territori rus. Els vins importats, inclosos els de la Xampanya, s’hauran d’etiquetar com a “vi escumós”.
Per poder exportar a Rússia, els de la Xampanya francesa s’hauran d’etiquetar com a “vins escumosos”
La sorprenent decisió, aprovada el mes passat per la Duma i ratificada pel president de Rússia, Vladímir Putin, el 2 de juliol, ha provocat tal preocupació que la indústria del xampany francès ha fet una crida a interrompre els subministraments al país eslau. El ministre de Comerç francès, Franck Riester, va mostrar tot el seu suport “als nostres productors i a l’excel·lència francesa”. En un comunicat, el Comité Ch ampagne, que agrupa tots els sectors relacionats amb la producció, s’ha mostrat escandalitzat. La llei russa “no garanteix que els consumidors russos tinguin informació clara i transparenti sobre els orígens i característiques del vi”, deploren els copresidents, Maxime Toubart i Jean-Marie Barillere. I van recordar que el nom xampany està protegit en més de 120 països.
Amb la reforma legal les autoritats russes intenten donar suport als productors locals, i sobretot als de Crimea, que després de l’annexió del 2014 s’han obert a l’extens mercat rus. La marca més emblemàtica és el vi Novi Svet, que enfonsa les seves arrels en la història del xampany a Rússia i avui és propietat del banc Rossiya, el principal accionista del qual és Iuri Kovaltxuk, amic del president rus. El tsar Pau I va portar mestres del xampany francesos a les vinyes de Crimea. Però va ser un aristòcrata rus, el príncep Lev Golitsin, qui va aconseguir crear a finals del segle XIX un celler rendible a Abrau-Diursó (avui, a la regió russa de Krasnodar). Golitsin va comprar el 1876 al seu sogre la finca Paradise, a Crimea, a prop de la ciutat de Sudak. Hi va plantar vinyes i va crear el seu primer celler. Més endavant va canviar de nom a Novi Svet (món nou). Golitsin va començar a produir xampany a finals del XIX, i el 1900 la seva marca Novi Svet Paradisio va guanyar el Gran Premi de l’ Exposició Universal de París.
Després de la revolució russa, aquesta beguda elitista es va haver d’adaptar a la nova realitat. Després de la primera llei seca soviètica, el 1924 el govern va encarregar la creació d’un vi escumós per al proletariat, fet que vol dir que havia de ser barat i ràpid d’elaborar. La missió va recaure en el químic del vi Anton Frolov-Bagréiev, antic empleat d’ Abrau-Diursó."
Les dictadures ja tenen aquestes coses. A Palma de Mallorca, quan feia la mili, un llunyà 1968, el dia que hi havia per dinar 'ensaladilla' no era 'ensaladilla rusa', el títol al menú era 'ensaladilla nacional'. Perquè això si, els caloios destacats a la Subinspeccion General de Baleares (les Bóvedes) teniem menú, tres plats i postre.
Es lo que hablamos el otro día, FRANCESC. La denominación de origen no deja de ser "intervencionismo", o sea, que no puedes denominarte igual para no confundir mientras proteges de esta manera tu marca y tu pais. Pero para tener denominación de origen has de producir algo diferente a "los demás". Date cuenta que incluso tenemos ciertas denominaciones que no están registradas : "gambas de L´escala"; "salchichón de Vic" o incluso genéricas..es un coche "alemán", sin especificar nada más.
ResponEliminaSeguro que el espumoso, que no champagne ruso, es tan bueno como el francés, pues seguirá el metodo champanoise, pero la uva no es de tierra francesa, ni las barricas estarán fabricadas con la madera de árboles franceses talados en un mes en concreto y humedecidos de una manera concreta, y probablemente podrá el espumoso ruso ser superior y todo al francés, pero no será champagnne, será espumoso ruso, o frisante italiano o cava catalán.
Mal hace Putin en meterse donde no se debe, habrá un momento que hablaremos del kizlyarka, el vodka ruso por excelencia, y cuando a los demás destiladeros se les ocurra hacer lo mismo que ha autorizado el presidente en cuestión con el champaggne, habremos perdido todos, los primeros serán los clientes, unas normas reguladoras.
Así que cada uno podrá hacer lo que le venga en gana y la ley nos la pasaremos por el forro, que es lo que está haciendo este señor.
PD: Champagnne está regulado en 130 paises, como lo está el cava, el Rueda, el Rioja, el Ribera, el Somontano o el Cariñena. Gracias a esta ley evitamos falsificaciones y se regula la cosecha y sus botellas.
Putin es un simple dictador.
Jo per si de cas, li donaria la raó a Putin, no es aconsellable portar-li la contraria, uns quants periodistes i opositors en poden donar fe. PUTIN ES UN SIMPLE DICTADOR, PERO NO ES UN DICTADOR SIMPLE.
ResponEliminaSALUT.