-

💬El vi escumós de la regió francesa de la Xampanya s’ha guanyat per mèrit i qualitat propis un nom respectat a tot el món. Arreu del món excepte a Rússia, on per una decisió presidencial el veritable xampany és el que es produeix a més de 2.000 quilòmetres de la regió original. La reforma de la llei “sobre la regulació de begudes alcohòliques” introdueix noves definicions. I només permet que es denomini xampany ( xampànskoie , en rus) al que es produeix en territori rus. Els vins importats, inclosos els de la Xampanya, s’hauran d’etiquetar com a “vi escumós”.

Per poder exportar a Rússia, els de la Xampanya francesa s’hauran d’etiquetar com a “vins escumosos”

La sorprenent decisió, aprovada el mes passat per la Duma i ratificada pel president de Rússia, Vladímir Putin, el 2 de juliol, ha provocat tal preocupació que la indústria del xampany francès ha fet una crida a interrompre els subministraments al país eslau. El ministre de Comerç francès, Franck Riester, va mostrar tot el seu suport “als nostres productors i a l’excel·lència francesa”. En un comunicat, el Comité Ch ampagne, que agrupa tots els sectors relacionats amb la producció, s’ha mostrat escandalitzat. La llei russa “no garanteix que els consumidors russos tinguin informació clara i transparenti sobre els orígens i característiques del vi”, deploren els copresidents, Maxime Toubart i Jean-Marie Barillere. I van recordar que el nom xampany està protegit en més de 120 països.

Amb la reforma legal les autoritats russes intenten donar suport als productors locals, i sobretot als de Crimea, que després de l’annexió del 2014 s’han obert a l’extens mercat rus. La marca més emblemàtica és el vi Novi Svet, que enfonsa les seves arrels en la història del xampany a Rússia i avui és propietat del banc Rossiya, el principal accionista del qual és Iuri Kovaltxuk, amic del president rus. El tsar Pau I va portar mestres del xampany francesos a les vinyes de Crimea. Però va ser un aristòcrata rus, el príncep Lev Golitsin, qui va aconseguir crear a finals del segle XIX un celler rendible a Abrau-Diursó (avui, a la regió russa de Krasnodar). Golitsin va comprar el 1876 al seu sogre la finca Paradise, a Crimea, a prop de la ciutat de Sudak. Hi va plantar vinyes i va crear el seu primer celler. Més endavant va canviar de nom a Novi Svet (món nou). Golitsin va començar a produir xampany a finals del XIX, i el 1900 la seva marca Novi Svet Paradisio va guanyar el Gran Premi de l’ Exposició Universal de París.

Després de la revolució russa, aquesta beguda elitista es va haver d’adaptar a la nova realitat. Després de la primera llei seca soviètica, el 1924 el govern va encarregar la creació d’un vi escumós per al proletariat, fet que vol dir que havia de ser barat i ràpid d’elaborar. La missió va recaure en el químic del vi Anton Frolov-Bagréiev, antic empleat d’ Abrau-Diursó."

Les dictadures ja tenen aquestes coses. A Palma de Mallorca, quan feia la mili, un  llunyà 1968, el dia que hi havia per dinar 'ensaladilla' no era 'ensaladilla rusa', el títol al menú era 'ensaladilla nacional'. Perquè això si, els caloios destacats a la Subinspeccion General de Baleares (les Bóvedes) teniem menú, tres plats i postre.