UN DILLUNDRES QUALSEVOL


-

💬Aquesta setmana aquestes línies no podran anar sobre la nostra ciutat, perquè feliços motius de feina m’han portat a passar diversos dies, i sobretot una nit, a l’altra. - Miqui Otero.

El dia, després de passar per l’exquisida llibreria Grant, havia d’arrencar amb una canya. Una canya, allà, sempre fa honor al clixé de ben tirada, així que no és una canya, sinó una copa de nèctar dels déus, d’ambrosia daurada, amb enorme tupè canós d’escuma. La plaça bullia amb un ambient enlluernador, tot i que es podia deure al Dia de l’Orgull. A la terrassa, el millor no era ni tan sols la canya, sinó com es negociava a la taula contigua: «Vull una canya freda com el cor d’un anglès», demanava el client. I, després de dos minuts, li era entregada amb la rèplica del cambrer pensada al vol i en la millor tradició del teatre de Jardiel Poncela: «Aquí la té: fresca com el cul d’un pingüí».  

Després vam menjar mitjana de tomàquet (quina nomenclatura més bonica) al restaurant favorit, on et serveixen menges mentre sona ‘Camarera de mi amor’. A Celso y Manolo tot és antic i és nou, que és com haurien de ser totes les novel·les i tots els bars. Vam sortir d’allà a correcuita (arribàvem tard) i xiulant, vestint les nostres mascaretes: és curiós com, malgrat la seva abolició en espais oberts, la gran majoria la seguim portant, tot i que sigui a tall d’arracada, polsera d’avantbraç o tapapapades. Com si fos un recordatori de la pandèmia. O un complement d’una moda recent.

La cosa, no obstant, era la nit. Semblava de calaix que una nit de dilluns podria ser plàcida. Que hi hauria lloc a les terrasses i potser només algun bar tancat. El cas és que estaven totes plenes. No estem parlant de convertir dijous en ‘dijendrees’, sinó d’un neologisme que només es dona en determinades regions i que podria arribar a batejar-se com a ‘dillundres’. Un amic, barceloní establert allà des de fa ja molts anys, diu que és «la síndrome de no tenir dinar de diumenge». Això és, com que no hi ha llaços familiars de la gent que va allà a estudiar o treballar, com que no hi ha l’obligació del dinar familiar o de la visita de rigor, surt més; es relaxa i es perd una mica el protocol de la setmana.

Hi ha alguna cosa de profecia autocomplerta a les ciutats. Sempre imagino que a Nova York, la ciutat que mai dorm, la gent potser se’n vol anar a dormir, però que no ho fa perquè és, precisament, a la ciutat que mai adorm. Així, vius Nova York a través de les pel·lícules que has vist, com vius Barcelona a través de les seves novel·les, de manera que amb el teu comportament consolides el caràcter de la ciutat, que va néixer, en realitat, de les ficcions. 

A Madrid, per exemple, la gent barreja a la mateixa taula amics de grups diferents perquè diu la ciutat que això està ben vist, així que es fa. I surt dilluns, perquè a Madrid es diu que se surt dilluns. Pots, de fet, viure un dilluns amb la certesa que és un divendres. Acabar comprant cigarrets solts en un basar xinès, remuntant carrers armat amb un farcell de cerveses Mahou temperades, dir que l’última és la penúltima. Hi ha algun ensenyament allà que ara mateix se m’escapa. Podria ser la ressaca. Però segur que acabo traient aquesta conclusió. Potser, que les ciutats són, en realitat, més enllà de la seva història, el que vulguin que siguin els que les trepitgen i que passa el mateix amb el nostre temps. - Miqui Otero.

Aquí, almenys al meu barri, tot és molt diferent, passat l'efecte inicial de l'autorització a no dur posada la mascareta pel carrer, són comptades les persones que no la porten a dia d'avui, és més, jo que no la porto posada, si anant per la vorera amb creuo amb algu que si la porta, aquesta persona masculina o femenina en creuar-se amb mi, o s'aparta, o es tapa discretament amb la ma la seva mascareta com per reforçar la seva protecció, lo qual frega l'esquizofrenia paranoide, pero és el que hi ha. No tenim dillundres a Sabadell, i menys encara al barri de la Creu Alta.

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. Aquí la cosa está complicada.
    Ayer a las mañana tuve que ir al Cap de frente de casa, tenía desde hacía dos meses una análisis pendiente. Análisis que me pidió mi doctora por teléfono, y del que sacará conclusiones por el ordenador cuando lo vea, y me las explicará también por teléfono. Así que todo será real pero irreal, porque no me podrá ver ni las pupilas, y me medicará según el papel, y no me podrá mirar, ni tomar el pulso, ni oscultarme, pero es lo que hay, me guste o no.
    Y a lo que iba, ayer me acojoné. Hay la puerta central del ambulatorio, que hace chaflán, y una lateral que da a la calle Calabria. Esta , ahora , es utilizada para las pruebas PCR...chico, que daba casi la vuelta a la manzana. Cuando le pregunté a la enfermera que me hacía la extracción me dijo: No se extrañe, Sr Miquel, que cerremos todo otra vez para dedicarnos en exclusiva al Covid.

    llegaremos al modelo inglés, FRANCESC. O la economía o la sanidad. Ahora ya han muerto los que no han resistido, seguirán muriendo pero en menor escala. Se vacuna a la gente hasta el 80%+/- y que cada uno se responsabilice de lo suyo. Y los gobiernos, todos, a lavarse las manos.
    Lo tienen claro, se apuesta por la economía. Ahora saben que según las estadísticas, de cada 1000 que entren en UCI, morirán 2. Estos serán jóvenes, pero se puede soportar.
    Y con este panorama habremos de convenir que esto ya no se irá entre nosotros, y que será como la gripe, a vacunarse cada año y a llevar mascarilla en los lugares cerrados.
    Salut

    ResponElimina
  2. Ja no ho sé Miquel. Ahir tenia hora al CAP, 14:30, planta 2 cambra 6. Erem tres persones, un pare amb la seva filla i jo. Hi ha 10 cambres. Em va atendre la Doctora a les 14:35, a baix a l'entrada hi havia dues persones. La gent està espantada, suposo que té motius, clar que al meu barri hi ha molta gent gran.
    Les PCR tenen un espai habilitat a Can Balsach, però allí tampoc és que hi hagi cues.


    Salut

    ResponElimina
  3. Llevo pendiente de lo que te expliqué hace más de dos meses. Y no me llaman. Y no me llaman porque está el sistema colapsado. Más claro agua.
    También me lo dejó entrever la cardióloga.
    Es la ruleta.
    Lo veo clarísimo y los viejos a Torrevieja y los jóvenes a la Barceloneta, y sangría para todos.

    ResponElimina
  4. Divertim-nos fins a morir, que deia Neil Postmann. Tot un món, tota una manera de viure s'està acabant i la gent no se n'adona, és la caiguda de l'Imperi romà versió 2.0, i els bàrbars ja són entre nosaltres.

    ResponElimina