Anys ençà, per les festes Majors, almenys a la del meu poble Sant Feliu de Codines, a l'envelat quan feien el ball de nit i ja cap al final, tocaven els "repicats" una espècie de polques o quelcom similar amb molta marxa i que la gent ballava esverada i contenta. Aleshores, sempre n'hi havia un que normalment no ballava que cridava "Que volti la verra" i el músic del contrabaix feia girar a tota velocitat el seu instrument sobre el seu eix i la gent xalava. El del contrabaix o la verra, que estava fart ja d'anar per Festes majors tocant una música que no li agradava quan en realitat el que ell volia era tocar el contrabaix al Líceu o al Palau, se'ls mirava indolent, como si no anés amb ell.
Tot va començar a principis de segle XIX, quan grups de francesos van fugir del seu país escapant de la revolució que havia esclatat a 1789. Aquells refugiats van introduir els balls de saló, que de seguida es van posar de moda. Això va coincidir amb el fet que les autoritats ja no obligaven a demanar permís per organitzar balls. En conseqüència, es va viure una veritable febre per crear societats de ball. Aquestes entitats necessitaven un espai on poder desfogar-se i a partir de la dècada de 1840 van començar a usar els envelats.
Segons el folklorista Joan Amades, el primer que va muntar aquest tipus de carpes, conegudes a Catalunya com a 'envelats', va ser el pintor de parets i adornista José Caba, de Barcelona. Les aixecava fora de les muralles, que llavors encara no havien estat enderrocades, en un espai que ara podríem situar entre el carrer de Pelai i la ronda Universitat.
La vida dels envelats va començar a agonitzar a partir de la dècada de 1970. La societat havia canviat i la manera de divertir-se també. A més, ja no s'havia d'esperar a la festa major per ballar. L'última vegada que es va muntar un envelat a la festa major de Gràcia va ser el 1987, a la plaça de la Revolució. Avui seria difícil perquè les terrasses de bars i restaurants han anat ocupant cada vegada més espai públic, fent-lo menys públic del que era abans. Ara hi ha les carpes, pero no és el mateix concepte.
Sí ,no es lo mismo, una carpa que un entoldado. Cuando jovencito llegué a Barcelona, en los primeros sesenta, en verano la palabra sugería baile ,chicas, pasarlo bien. Eran famosos, aún eran raras las discotecas. Cogías los cercanías y te ibas a Calella, Sitges a ver lo que bailabas y ligabas. Recuerdo uno enorme que ponían en el mismo paseo de Gracia, donde hacía furor un joven ,Manolo Escobar. Ahora no hay, pero mira por donde sí que los ponen, en el recinto de la feria de Mayo en Córdoba. Hay uno el de Cuba(apareció cuando Anguita),que mi mujer y yo aún lo disfrutamos.
ResponEliminaY la Orquesta Maravella que tenia dos o tres franquicias y actuaba a la vez en varias fiestas Mayores, habia els Trullassos o la Dekaros en Terrassa i Sabadell, la orquesta de Janio Martí i otras que ahora no recuerdo. Con los Watusi también habia actuado en envelats, eran otros tiempos.
EliminaEl que mes m'agrada del teu bloc és que aprenc coses. No es per fer-te la pilota, però et considero un home savi i equilibrat, si tingués que demanar consell, no és el cas, recorreria a persones com tu. No has pensat mai en escriure un llibre? no mes recopilant les entrades del bloc, ja sortiria una cosa maca
ResponEliminaTinc un parell de llibres publicats, 'fins que cal dir-se adéu' i el 'marmessor de la ignorancia', aquest segón em sembla està esgotat. Consejos vendo que para mi no tengo, deia M.Rajoy.
ResponEliminaLa música en directo cada día es más difícil, por su precio y porque la gente joven se sirve de un equipo barato y se monta sus fiestas. No se si es bueno o malo, pero quitando a los artistas encumbrados, cada día es más difícil ver bailes, por cierto, a mi nunca me gustaron los "bailables".
ResponEliminaUn saludo
Sera que no hay festivales de música en directo en verano, el otro dia hablaban de uno en Burgos concretamente, y aqui no paran, los hay a tutiplén. Lo que no se puede ahora por lo de la pandemia es bailar, hay que estar - en teoría - sentados.
EliminaEse es en Aranda de Duero, Sonorama. Por razones que no vienen al caso me envían una invitación todos los años y no asisto. Aunque he visto conciertos de grupos muy famosos, Rolling, AC/DC y bastantes mas, nunca me gustaron las multitudes de ningún tipo, debo ser un tío raro.
ResponEliminaUn saludo
Eso, Aranda de Duero, y lo comentaban por el calor que hacia. Yo tampoco soy de festivales, y no de ahora, de siempre.
EliminaEra más de discotecas,luces apagadas,aquellas de vapor de mercurio,que paraban las imágenes,aunque eran muy malas para la vista.Poderme expresar,con mis movimientos me agradaba.Ahora,jeje,me mola la contemplación.Tambien bailar sevillanas,en la feria,pero eso es otra cosa,te expresas,pero con medida.
ResponEliminaDe joven no habia muchas discotecas, si que habia muchos bailes particulares en casas, con la familia vigilando.
ResponEliminaSe solían colocar en la playa, en Badalona, y en la Barceloneta. Los recuerdo bien.
ResponEliminaAdemás , los pueblos se tenían cierta envidia, y si Villaarriba traía a los Cheyenes, los de Villabajo a los Sirex.
Los grupos con renombre ya no iban a los entoldados, no iban Los Canarios ni Los Bravos, ni los pekenikes, estos ya actuaban en salas de teatro, como lo hacían en Pueblo Nuevo, en el Casino.
Salut
A Sant Feliu de Codines va actuar la orquesta Mondragón i la Salseta del poble Sec. A la salseta hi havia un noi Californià que tocaba la trompeta que quan duia sis mesos a Catalunya ja parlava molt be el català. Amb accent californià clar.
ResponEliminaDe petita al barri de Les Corts cada any hianava per la festa major.En muntaven un i els qui tenien cuatos (aixi hi deai l'àvia) llogaven palco.
ResponEliminaNosaltres sèiem a les cadires del voltant i anavem al ball infantil. Amb vesti nou, clar.
El que anomenes de la verra no ho sabia.
Sempre m'empporto alguna cosa nova.
Salud, Francesc.
Anna Babra.
El palco, ho havia oblidat, és cert, els que tenien quatre quartos com deia la teva avia, llogaven un palco. I anaven vestits de vint-i-un botó que es deia, o sigui molt mudats.
ResponEliminaSalut