És urgent fomentar la formació digital per als més grans de 65 anys - Carmina Crusafon. Professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, a el periodico.com 

Si amiguets i amiguetes, aquesta Senyora Crusafon és professora de l'autònoma. i parla en el seu article de formar digitalment als majors de 65 anys, i va de sobrada o mal informada quan diu que és important potenciar la seva formació i així evitar que quedin al marge dels beneficis de la digitalització. S!, beneficis, diu la senyora Crusafon, i es queda tan ampla.

"La digitalització de la societat comporta altres necessitats de formació adaptades al nou entorn. D'aquí que es parli de forma generalitzada d'adquirir competències digitals bàsiques. Segons el Ministeri d'Educació, "aquestes impliquen l'ús creatiu, crític i segur de les tecnologies de la informació i la comunicació per assolir els objectius relacionats amb el treball, l'ocupabilitat, l'aprenentatge, l'ús de el temps lliure, la inclusió i participació a la societat". I aixó ho aplica als més grans de 65 anys, que no ho sap el Sr. Ministeri que a aquesta edat estan a a l'atur o jubilats.

Aquest conjunt de coneixements i habilitats són necessaris per al conjunt de la ciutadania. Es tradueix en saber utilitzar l'ordinador i els dispositius mòbils per a tasques de la vida diària. Els experts han identificat cinc àrees per ser digitalment competent: informació, comunicació, creació de continguts, seguretat i resolució de problemes. Això equival a saber realitzar les següents accions. Primera, buscar, organitzar i analitzar informació digital. Segona, comunicar i col·laborar en entorns digitals i a través de xarxes socials. Tercera, crear i editar continguts digitals. Quart, conèixer els aspectes bàsics de la seguretat personal (protecció de dades i d'identitat digital). Cinquena, saber resoldre problemes a través d'eines digitals.

En el cas espanyol, les estadístiques europees indiquen que no s'arriba a la mitjana europea pel que fa a competències digitals. Se situa en la posició 16 d'un total de 27 països. Això equival a que el 43% de les persones entre 16 i 74 anys no té aquestes aptituds per desenvolupar-se en el món digital. A més, aquest percentatge augmenta en els majors de 75 anys, molts d'ells amb grans dificultats per desenvolupar-se en entorns digitals."

No dic que no tingui una part de raó, però no és un problema d'edat, sinó d'actitud el no accedir a la digitalització, - que no als seus teòrics beneficis - en especial si tenim en compte que la gent de la meva generació que tenia interès, el 1975 ja treballàvem amb ordinadors (en el meu cas un 34 d'IBM de segona mà que vàrem comprar a MEYBA) i fa més de 25 que caminem amb el mòbil a la butxaca, o sigui que no és un problema d'edat, com deia abans és d'actitud, i sàpiga Senyora que el que no vol digitalitzar-se dificilment digitalitzat serà, i els costarà Déu i ajuda convèncer els no interessats que són bastants, cert, potser perquè en el fons són més llestos que els altres i saben que res de bo poden esperar de la digitalització i els seus suposats beneficis, com treure diners d'un caixer automàtic a la quinta forca, o realitzar totes les seves operacions amb el banc on line.

Miri Sra. Crusafon, molts individus i individues, o sia quasi totis els d'aquesta època majors de 65 anys, el més a prop que han estat de l'on line és a Ràdio Cincinnati, i ja els va bé, on line, o on the air, que més dóna, i la meva senyora que es una mica més jove que jo, sap dir Whatsapp, i en canvi no es vol digitalitzar. Li ho dic perquè una indocumentada jove deia l'altre dia a la contra de elperiodico que la seva mare no ho sabia dir. Señora i senyoreta de la contra, som grans, pero no beneits, llevat de la mare de la jove aquesta, pel que veig.

A vegades crec que és ben cert que són els altres els que van contra direcció a l'autopista, però no pot ser, ja em vaig vendre el cotxe fa dos anys, com a objecte poc útil i contaminant i em desenvolupo bé amb la bici, a pinrelillo, res de liti ni romanços per l'estil del company Carlos, que una bici és una bici, si és elèctrica ja no és una bici és una moto o un patinet amb rodes grans. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisici elit, sed eiusmod tempor incidunt ut labore et dolore magna aliqua, o sia, vacuïtat.