No serveixen absolutament per a res. I no ho diu qui escriu, en David Ruiz Marull. Ho assumeix la pròpia empresa que les comercialitza. "Aquestes roques virtuals NO TENEN PROPÒSIT", afirmen, així, en majúscules. Però el seu preu s'ha disparat, arribant a duplicar-se el passat cap de setmana.

La col·lecció de NFT (non fungible token) de EtherRock, uns dibuixos de 100 roques "úniques" de diferents colors, porta des de 2017 en el mercat. Aquest estiu, el seu valor ha crescut exponencialment aprofitant l'auge de el sector i ja poden arribar a valer més de 200.000 euros. Sembla que compradors no en falten. Tant ha crescut l'interès per aquest article que un dels propietaris -que al Twitter es fa dir @ LilMoonLambo- ha posat a la venda la seva roca blavosa per més de 850.000 euros, tot i que encara no ha trobat qui piqui. Per adquirir-les cal tenir moltes monedes digitals.

"EtherRock va ser un dels primers projectes de tipus NFT col·leccionables criptogràfics en la cadena de blocs Ethereum (tecnologia blockchain), i es va llançar poc després de CryptoPunks de Larva Labs. Només pot haver-hi 100 roques disponibles, i cada nova roca verge es torna més cara ", expliquen fonts de l'empresa. Qui adquireix una d'aquestes obres ho fa per amor a l'art, per a gaudir de la seva contemplació, a més de "poder ser venudes" i donar als seus propietaris "un fort sentit d'orgull per posseir una de les úniques 100 roques" que existeixen. La frase la complementen amb aquest conegut emoticona":)" que representa una persona somrient.

La febre per aquest producte en les xarxes socials s'ha disparat i hi ha fins i tot un compte (@EtherRockPrice) que té gairebé 2.000 seguidors i que rastreja el preu d'aquestes creacions virtuals. Aquest dijous es va vendre una de les roques per 96 Ether, que en diners físic serien uns 240.000 euros, i hi havia una altra en subhasta, la "ID 81", per un preu de 88 Ether (uns 220.000 €). La setmana passada costaven 'tot just' 40.000 euros. Aquests valors encara estan lluny dels 60 milions d'euros que es van pagar a principis d'aquest any en una subhasta de Christie 's per un collage NFT obra de l'artista digital Beeple. Però indiquen una clara tendència a l'alça en tot el que fa referència al sector d'articles virtuals que no poden ser copiats.

Els NFT es poden comprar a diferents llocs d'internet. Un dels més populars és OpenSea.io. Els EtherRocks, però, només es poden adquirir al lloc web del projecte. Algunes d'aquestes 100 roques s'han perdut amb el temps, segons CryptoBriefing, i el fet que hi hagi una quantitat limitada hauria provocat que el seu preu es dispari. Els col·leccionistes estan especialment interessats en roques de diferents tonalitats, incloses quatre roques blavoses rares, que contrasten amb els tons grisos de la majoria de les altres.

"És la Mona Lisa de segle XXI", diuen els compradors Twitter. "Vivim en l'economia dels memes, i en aquest moment les roques jpeg estan superant a l'or", explicava @LilMoonLambo a Twitter. "L'escassetat digital és la tendència en un món d'inflació", afegia. Els pocs exemplars d'aquestes roques els dóna més valor en comparació amb els CryptoPunks, dels quals hi ha milers. "La meva roca és l'equivalent de segle XXI a la Mona Lisa o un Picasso", analitzava un dels compradors, que s'amaga després del nom d'usuari de @degenharambe. I és que d'aixó es tracta, d'art, conceptual, digital, realista, hiperrealista, abstracte, formal. This is Art, el que no vol dir que sigui bo ni que es mereixi el valor que se li dona, pero aixó no ens hauria de sorprendre quan la gent paga i cobra amb bitcoins. De fet, un Picasso, un Dalí un Miró, valen el que es paga per ells?. Quin és el valor d'un quadre?. Per a mi el material i la ma d'obra emprada en pìntar-lo a un preu d'oficial de 1ª, però aquesta mesura no val per l'art, aquesta és la diferencia, i aquí té el mateix valor un Picasso que un NFT, tot depén del que estiguin disposats a pagar els ignorants en art, els que no hi entenen, i que de fet, consideren la seva adquisició com una inversió de futur, no com un acte emocional d'adquirir una obra creada per a ser admirada, no amb finalitats purament especulatives. Exactament el mateix que feien i pagaven els que adquirien quadres de Picasso, Miró, Dalí, Cezanne, Van Gogh, etc., no per admirar l'obra, sino per pura especulació económica. En el fons, absurda vacuïtat.