Un dels futurs distòpics amb els que més s'especula situa als robots per sobre dels humans. Les màquines substituiran les persones en molts aspectes, inclòs el laboral. - lavanguardia. Ho comentava fa uns dies i parlava de batalla perduda, però malgrat tot, la batalla continúa, fins quan?.
"La proliferació d'acomiadaments realitzats per algoritmes demostra la necessitat d'accelerar una llei europea sobre IA que acoti, reguli i dissuadeixi d'aquestes pràctiques. Els antecedents com el cas Xsolla o el cas de TAP i la inhumana operativa de "desconnexió" de les plataformes digitals, són clars exemples de decisions algorítmiques que acomiaden persones sense intervenir raó humana, alguna cosa vetat per la llei. És urgent posar límit a unes eines que atempten contra drets fonamentals de les persones treballadores i promulgar lleis nacionals i europees que defensin els drets de les persones treballadores davant els perills que comporta una digitalització salvatge de l'economia.
L'alarma va saltar amb l'ús dels algoritmes per part de les plataformes digitals com a arma de precarització i d'acomiadament automàtic (el terme és "desconnexió" en la seva pròpia neollengua). Però cada dia hi ha més casos com el de TAP Portugal, que va fer fora desenes de persones o, recentment, el de l'empresa russa Xsolla, que ha acomiadat centenars d'empleats perquè així ho ha decidit un programa informàtic. Per això, la UGT considera fonamental augmentar el control d'aquestes eines per eradicar completament aquestes pràctiques. Si es compleixen les previsions dels principals organismes internacionals, la digitalització i automatització de l'ocupació pot ocasionar una brutal dislocació del nostre mercat de treball, amb milions de llocs de treball en perill. Tal vulnerabilitat és terreny abonat per a l'ús d'aquest tipus de programes informàtics, que acomiadaran sense miraments, sense probitat i sense humanitat.
A Espanya, a través del Diàleg Social, es va donar un primer pas introduint un nou apartat a l'article 64 de l'Estatut dels Treballadors, que obliga totes les empreses a proporcionar informació sobre qualsevol Intel·ligència Artificial que afecti la relació laboral. A aquest acord va seguir la publicació de l'estudi "Les decisions algorítmiques en les relacions laborals", elaborat pel sindicat, en què es reflecteix el posicionament d'UGT sobre el contingut d'una futura llei sobre aquesta matèria.
En aquesta línia, el passat 21 d'abril, la Comissió Europea (CE) va presentar la seva proposta per promulgar una llei d'Intel·ligència Artificial, que regularà el funcionament dels algoritmes i la IA en les relacions laborals, una reivindicació del nostre sindicat. Per a UGT, la proposta que conté importants novetats en el terreny laboral, i representa un viratge substancial en les polítiques de la CE, que pràcticament ignorava el factor treball en les seves propostes prèvies.
En conseqüència, totes les empreses han de complir uns requisits abans, durant i després de la posada en marxa d'algoritmes laborals. Hauran, per exemple, registrar l'existència i activitat d'aquests algoritmes, a l'objecte de garantir la traçabilitat dels seus resultats; estaran obligades a mitigar-ne els riscos a l'màxim, assegurant la seguretat i la precisió en el seu funcionament; s'haurà de garantir que les dades usats per prendre les decisions informàtics estiguin lliures de biaixos i que obtinguin resultats discriminatoris; i, finalment, la IA laboral sempre ha d'estar supervisada per una persona - o dit d'una altra manera, un humà estarà sempre a la fi de la cadena decisòria, per sobre dels resultats d'una màquina-.
UGT urgeix a accelerar la promulgació d'aquesta llei, atorgant-li màxima prioritat perquè cal posar límit a unes eines informàtiques que atempten contra drets fonamentals de les persones treballadores. Davant d'una amenaça d'aquest calibre és imperiós regular amb contundència i determinació, dissuadint les empreses de l'ús d'aquestes pràctiques sota pena d'elevades multes. De la mateixa manera, i de forma simultània, seguirà vigilant la correcta aplicació de la IA i els algoritmes en tots els centres de treball, empreses i sectors, implicant a l'Autoritat Laboral i als jutjats del Social quan sigui precis.
La Tecnologia es tan dinámica, que lo que hoy es lo más, en dos años ya es arcaico, la empresa se ha de adaptar o sucumbir.
ResponEliminaAyer después del fútbol, que por cierto vaya dos golazos de Cristiano, para hacer hora, vi un trozo de un reportaje, sobre las multicocinas en bajos que están apareciendo, para reparto a domicilio, por culpa del Covid. Para mi es una adaptación y no hace falta ningún algoritmo, que lo indique.
El caso de los despidos de los bancos, tampoco ha hecho falta
,han puesto 4 premisas y da igual si eres bajo,alto,buen trabajador o malo. Es el dinamismo tecnológico y empresarial.En el caso de los bancos el culpable,la bajada de tipos de interés el desencadenante y no un algoritmo.Los sindicatos deberían modernizarse y preparar o ayudar a mentalizar a los trabajadores,que deben estar en continua preparación y adaptación a los tiempos.
Los sindicatos son analógicos y obsoletos, poco o nada van a hacer. Lo de las multicocinas lo estan empezando a perseguir los ayuntamientos. No és adaptación, es supervivencia.
EliminaSimplement terrible.
ResponEliminaNo encuentro palabras. Lo encuentro inhumano. Y todo basado en ganar miles de millones de beneficios anuales.
Es que no se qué decir, porque cada día veo más miseria y sueldos de 900 mes todo incluido.
Salut
Mica en mica es van complint els pitjors presagis pels treballadors.
EliminaNo se si eso de la inteligencia artificial es verdad, porque dudo de la inteligencia humana,,,
ResponEliminaUn saludo
La inteligencia humana ni está ni se la espera, ahora bien, la estupidez cada dia va a más. Einstein ya razonó sobre esto.
ResponEliminaEn los bajos de mi edificio existe una "multicocina" que funciona de manera ilegal, sin ningún control sanitario, y con riesgo de provocar una intoxicación masiva dada la falta de preparación e higiene del local y de quienes manipulan los alimentos.
ResponEliminaHemos denunciado el asunto al Ay Untamiento de Hospitalet del Llobregat en reiteradas ocasiones, pero hemos recibido el silencio como respuesta en todas las ocasiones.
Los costes de la posible epidemia de "cagaleras" irán al bolsillo de todos.
Los sindicatos son dinosaurios muertos que "viven" de los fondos asignados por el estado. ¿ Que sindicato puede enfrentarse para defender los derechos de sus afiliados a un estado que lo subvenciona ?.
Además, aquí se tardan décadas en legislar sobre cualquier innovación tecnológica.
Saludos.
El que deia, supervivencia, no innovació. Que vols quan al que munta un negociet de chichinabo ja li diuen emprenedor. Putus eufemismes de la neollengua.
ResponElimina