"L’aproximació científica al canvi climàtic, però, només serveix per fer titulars escandalosos que l’endemà seran eclipsats per altres titulars no menys escandalosos (crisi del Barça, polèmica de l’aeroport, enèsim driblatge judicial de Puigdemont). Tothom parla del clima (com ara jo mateix), però, a part del sentiment de culpa que s’empara de les persones més conscients, cada país viu pendent de les necessitats a curt termini. El futur que la ciència preveu no provoca canvis col·lectius. 
El col·lapse climàtic ens enganxarà per sorpresa com ha passat en tantes altres crisis. La bombolla immobiliària. O la pandèmia. La comunitat científica havia anunciat un fenomen víric semblant a la covid. Va arribar i no teníem res preparat. El gener passat, un estudi de l’Institut de Geociències de Madrid anunciava una erupció a l’illa de La Palma; i la preveia exactament a Cumbre Vieja. No en va fer cas ningú. “Un informe pessimista!”, devia dir un governant, si la va llegir. “Catastrofista!”, devia murmurar algú altre. Si haguessin fet cas de la ciència, les autoritats canàries i els que han tingut mitja hora per salvar alguna cosa de casa podien haver preparat amb mesos d’anticipació un pla d’auxili i trasllat de bens i persones. El resultat ja l'hem vist en directe dia a dia. Perdó, dissabte i diumenge i informació la justa, la del telenoticies, avui tornaràn a dedicar-hi 18 hores diaries.
Escoltar les veus informades? Fer cas dels experts? Preveure les desgràcies? De cap manera! Els humans no volem preveure el futur. Preferim que drames i tragèdies ens arribin per sorpresa. “La natura és gran i la raó petita”, escriu Leopardi al Zibaldone . Ens agrada fugir a correcuita dels rius de lava. Fins que la lava se’ns cruspeixi a tots amb dents de foc."

Aquest és un extracte d'un article d'Antoni Puigverd a la vanguardia, és molt més llarg i el podeu llegir sencer aquí, però m'he quedat en la part que entenc és més rellevant. Deia l'altre dia un palmero que creuria en déu si no s'ensorrava el campanat de Todoque. Pot continuar sent ateu, el campanar com a simbol ahir va caure, llàstima que els que ens havien d'informar en directe de la seva caiguda estàven comodament de cap de setmana.