Fa anys que la població de persones que dormen i viuen al carrer no solament augmenta sinó que crea certes tensions al territori. És una realitat de la misèria que assimilem amb compassió, vergonya i perquè no dir-ho, certa recança. Ara, a més a més, moltes sucursals bancàries del barri estan tancant i fortifiquen els locals amb blindatges cuirassats per evitar ocupacions i això ha trencat l’equilibri entre la demanda i l’oferta d’espai. Els vestíbuls d’oficina bancària i els replans de botigues tancades, continuen sent els espais més concorreguts pels que s’han vist abocats a viure d’aquesta manera. De dia, busquen bancs, parcs i fonts i endrecen el seu campament improvisat nocturn acumulant cartrons i mantes que, amb una solidaritat clandestina, algun porter o conserge de la zona els guarda. La demanda de cartrons és important. Els fan servir per construir parapets amb ànima de trinxera, que lluiten contra el vent, la llum i la possible intromissió de noctàmbuls violents i amb mal beure. Un dels homes que dorm a prop de casa, concretament a sota, a la part del darrere que dona a la plaça de Jaume Girabau, em comenta que gracies a la bonança d'aquest més de novembre, les nits són bastant suportables. Durant el dia, demana a prop del mercat, però hi ha molta competència. I quan no se’n surt, se’n va a un forn o a un supermercat i de vegades li donen, a més de monedes, menjar per salvar un dia sense gaire horitzons ni expectatives. Sol parar davant del Consum i demana amb una elegancia i una dignitat poc comuna. No vale la pena recoger cartones - em diu -, ell que em vigila la bicicleta mentre vaig a comprar al Consum. Pagan muy poco y mal, y aqui me saco lo justo para ir tirando. No li he preguntat mai quan es treu al dia, però pel moviment calculo que s'en deu anar als 30 a 40 euros diaris, a més li vaig indicar on hi ha unas baixos de Caritas on es pot proveir del més necessari. Abdou és de Senegal i ahir em va explicar que ja no dorm a sota de casa, que ha trobat una habitació a ca N'Oriac a un preu assequible.
El barri assimila tots aquests moviments de supervivència de cua d’ull, sabent que són el símptoma de moltes coses que no funcionen i, alhora, l’avís del que podria passar-nos si perdéssim els privilegis de falsa normalitat que encara tenim, i en el fons, el temor de que qualsevol nit nosaltres podem trobar-nos en la seva situació.
Es terrible, otra historia de un hombre invisible
ResponEliminaPasan desapercibidos y son legión.
No es queixa massa tampoc, deu ser alló que deia la Patro: El que poco tiene, con poco se conforma.
ResponEliminaDemà no estaré operatiu, s'ha mort el PC i haig de traspassar les dades del vell al nou, que gairebè m'ha sortit gratis, 8 euros al més durant 36 mesos, es una oferta de Movistar i una manera de fidelitzar al client, almenys durant 36 mesos.
Salut.
La verdad es que este fenómeno en Burgos se da poco o yo no lo veo, que puede ser. Pienso que el clima en Burgos le hace poco agradable la estancia a una persona que no tiene cobijo. Pienso que algunas personas de estas bien pudieran encontrar estancia y trabajo en pequeños pueblos, donde la vida es más sencilla, la casas más asequibles y hay escasez de mano de obra. Yo haría eso.
ResponEliminaUn saludo.
Es que en Burgos hace un frio que pela. Antes, cuando hacia más frio que ahora, decían que los camioneros en las áreas de servicio de carretera, dejaban el motor encendido de sus camiones toda la noche, porqué si no al día siguiente costaba ponerlos en marcha. No se si es cierto o se trata de una leyenda urbana.
ResponEliminaSaludos.