Alexandria Ocasio-Cortez, després de ser elegida congressista amb 29 anys, va concedir una entrevista al corresponsal de The Atlantic, on defensava un green new deal, que abordés la pobresa i la desigualtat, a més del canvi climàtic. La congressista va refutar les crítiques, que advertien que resultaria massa car, amb aquestes paraules: “El món s’acabarà d’aquí dotze anys si no abordem el canvi climàtic i l’únic que els importa és com ho pagarem”. Com que l’entrevista la va concedir fa poc més de dos anys, significaria que el 2030 s’acaba el món. Els científics més prestigiosos van corregir Ocasio-Cortez, que havia interpretat erròniament un informe de les Nacions Unides. El climatòleg del MIT Kerry Emanuel va confessar decebut: “No tinc gaire paciència amb els pregoners de l’apocalipsi”.

Quan no és el canvi climàtic, és la pandèmia de la covid. La variant òmicron, descoberta a Sud-àfrica, ha creat una nova alarma planetària. Encara no sabem si és més transmissible i greu que altres va­riants i ja hem sentit experts anunciant l’arribada dels quatre genets de l’ Apocalipsi. Això sí, les borses es van ensorrar i la moral col·lectiva es va esfondrar. Van més de pressa els portaveus de Twitter que la capacitat d’anàlisi dels epidemiòlegs. És imprescindible que els governs prenguin mesures, però ningú no els demana que ens atemoreixin. Els presumptes experts han aconseguit apujar les audiències mediàtiques, però no ascendiran en cap rànquing de responsabilitat social.

La fi del món ha preocupat des que la vida intel·ligent va poblar la Terra, però fins i tot el text de Joan Evangelista sobre l’ Apocalipsi no va ser definitivament acceptat com a part del cànon de les Sagrades Escriptures fins al concili de Trento del 1546. Tampoc no ens hem d’obsessionar amb una nova mutació de la covid, quan la ciència ha donat mostres de la seva capacitat de donar resposta en un temps rècord a l’expansió del virus, descobrint vacunes i medicaments. Facin cas del dramaturg alemany Friedrich Hebbel, que fa dos segles ens va advertir: “Hi ha persones que es consolarien fins i tot de la fi del món en el cas que elles l’haguessin anunciat”. - Màrius Carol - lavanguardia.