Ja s’estan sentint veus autoritzades que diuen que cal gripalitzar la pandèmia, una manera molt directa de suggerir que hem d’avançar cap a la normalització de la situació. Espanya avança cap a la ‘gripalització’: una altra gestió de quarantenes, suport en farmàcies i fi del rastreig. - Susana Quadrado, en el seu artivle a lavanguardia d'avui analitza la nova orientació de moment de l'Estat d'Israel en el tractamente de la pandèmia, una orientació que sembla que a Espanya tambè s'està seguint, deixar que tothom es contamini i així aconseguir la inmunitat de ramat.
Final de cicle: l’òmicron marca una altra estratègia
El 31, últim dia de l’any, per una raó òbvia de calendari va passar desapercebuda aquesta notícia. Un teletip de l’agència Efe informava que Israel, que ja va per la quarta dosi (aquesta ara per ara per a immunodeprimits i més grans de 60), valora avançar cap a una estratègia de “contagi massiu” davant l’òmicron, en comptes d’imposar més restriccions. En la raó de fons va ser clar el primer ministre Naftali Bennett: “La tempesta [d’infeccions] acabarà passant. No podem fer res per evitar-ho”.
Bennett reconeixia així la incapacitat i la impotència del sistema per frenar aquesta variant, un autèntic terratrèmol en la gestió de la salut pública. Ahir mateix, Israel, tot i els milers i milers de terceres dosis i quartes dosis administrades, arribava als 10.000 nous contagis en 24 hores. Irrefrenable, l’òmicron ja apunta cap a un nou cicle: s’imposa una altra estratègia, va suggerir Bennett.
És cert que la idea del contagi massiu posa ara mateix els pèls de punta perquè ens venen al record les experiències fallides del Regne Unit o d’altres països que ho van intentar i van fracassar. Però llavors la rabent marxa enrere va venir quan no hi havia vacunes o amb les taxes d’immunització encara molt baixes. Ara no som a la mateixa pantalla.
Posem en aquesta reflexió uns quants indicis encoratjadors. Un, les vacunes ens protegeixen contra la covid greu si t’infectes. Cal vacunar, vacunar i vacunar. Dos, l’òmicron és més esquiva per als anticossos però també menys agressiva i causa infeccions més lleus, cosa que redunda en menys hospitalitzacions. Els ingressos continuen sent moltíssims en nombre a causa de l’alt volum de contagis, però res a veure proporcionalment amb onades anteriors. Tres, les primeres anàlisis apunten que aquesta variant causa menys danys pulmonars perquè es queda a les vies altes. I quatre, a Sud-àfrica, a Dinamarca o a Noruega, per posar-ne tres exemples, la corba de contagis ha caigut en picat, a la mateixa velocitat del llamp a la qual s’ha enfilat. Hi ha missatges optimistes dins de la comunitat científica en el sentit que podríem estar acostant-nos al final de la pandèmia: vol dir que el coronavirus es quedarà com un nou virus estacional. Amb totes aquestes dades i amb molta cautela, caldria començar a abordar la pandèmia d’una altra manera? Aquesta és la gran qüestió.
Ja s’estan sentint veus autoritzades que diuen que cal gripalitzar la pandèmia, una manera molt directa de suggerir que hem d’avançar cap a la normalització de la situació. Ara sí, conviure amb el virus. Això significa canviar la gestió de l’ onada, molt més lleu que l’anterior, però més transmissible. Els quadres lleus, més encara si estan vacunats, autocura; els moderats, consulta amb el metge de capçalera; i en aquells amb afecció greu, anar a l’hospital. S’ha convertit en una cosa inútil la tasca de rastreig, l’estudi de contactes, els diagnòstics en un moment en què l’Administració ha perdut absolutament el control sobre la transmissió i el nombre real de contagiats. Més important resulta fixar-se en les hospitalitzacions, una dada més fiable, que continuar comptabilitzant contagis: això darrer només suma angoixa i cansament en una ciutadania esgotada. I, sobretot, extremar la vigilància clínica a les persones immunodeprimides i vulnerables.
L'Administració ha perdut absolutament el control sobre la transmissió i el nombre real de contagiats - Enric Fontcuberta / EFE
De manera implícita i a la callada, Espanya ja s’encamina cap a una nova estratègia de normalització . No sabria dir-los si els governants ho fan de manera conscient o bé forçats pels seus propis errors i que es resumeixen en dos: no haver reforçat la primària malgrat els dos anys de pandèmia ni haver dimensionat bé les plantilles dels hospitals tot i saber com es mouen les onades. Ahir el sindicat sanitari CSIF xifrava en 29.354 els contractes no renovats des del setembre.
A la llista de mesures que assenyalen un avanç cap aquesta gripalització de la pandèmia hi ha les relatives a l’exempció de quarantenes per als contactes estrets, l’escurçament de l’aïllament per als positius, el renovat paper de les farmàcies, l’autogestió de les baixes, la tornada a la feina sense cap prova diagnòstica, que Sanitat s’hagi plantejat no aïllar nens positius vacunats o la liquidació del rastreig... En definitiva, el salt cap a l’autocura responsable en un escenari de vacunació massiva en comptes de la persecució sistemàtica de l’incompliment d’unes consignes de vegades contradictòries i volubles.
Israel apunta cap al “contagi massiu” i la vacunació. No tanquem aquest article sense un record per a les mascaretes i les restriccions. A les primeres, els auguro llarga vida. A les segones, m’agradaria pensar que tenen els dies comptats, però caldrà esperar que els hospitals superin aquestes dues setmanes difícils que els queden d’ara endavant per instal·lar-nos definitivament a la nova pantalla.
No se que decir.
ResponEliminaSi te pilla en baja forma eres hombre muerto, puedes estar seguro.
No dicen las cifras, y si las dicen no nos enteramos.
Han hecho la limpieza más técnica jamás contada.
Somos una carga administrativa, un gasto sin beneficio.
Que los reyes te traigan muchas cosas
El error de muchas personas, es considerar la vacuna como un medicamento, que cura o no cura.No es así,no hay términos absolutos, de sí o no. La vacuna lo que hace es inducir al Sistema Inmunológico a la creación de anticuerpos capaces de bloquear a los antígenos del virus en cuestión, en este caso el Covid. Cada persona, dependiendo de la edad, circunstancias sanitarias, estado síquico, herencia genética....Es capaz de crear mayor o menor cantidad de anticuerpos. Con la administración de sucesivas dosis de vacuna, lo que hacemos es ir reforzando la creación de estos anticuerpos. Israel fue de las primeras que administró las vacunas, va por delante ,tiene a su "rebaño" bien vacunado, no me extraña que considere una nueva fase de ir considerando como una gripe en cuanto a sus consecuencias, permitiendo la aproximación de personas, ósea el contagio controlado. Hay que pensar que la peste, la malaria, la sífilis, la tuberculosis, el sida, sigue con nosotros, en menor o mayor cantidad afectando a muchos individuos. Tenemos que acostumbrarnos.
ResponEliminaPero ojo, que nosotros por edad, enfermedades, debemos mantener todas las precauciones. Mi nuera ha dado positivo, ni ella ni sus hijos participaran en los regalos de reyes, ya los tendrán más tarde cuando hagan cuarentena. Y así iremos tirando, pero hay que seguir viviendo.
Los reyes me traen, dos linternas y una cocina de sobremesa, que va con cartuchos de gas, por si se va la luz, jejeje que prevenidos son. Que a vosotros os traiga lo que habéis pedido, nada de carbón.
ResponEliminaAls dos: Fa dos anys que els reis no ens porten res a casa, ni res han de portar-nos. Fixeu-vos que el dia més feliç per la mainada es basa en una mentida. No hi ha res a celebrar.
EliminaSalut.
Ayer, cifras de sanidad, 148 muertos por covid
ResponEliminai encara anirá a més.ahir 32.000 mil infectats a Catalunya.
EliminaHa aparecido una nueva variante en Marsella procedente de África, me da la impresión de que la cosa no va a ser tan simple....
ResponElimina