ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

DE LA VELLESA


Diuen que una persona és jove mentre se sent jove. Però també hi ha gent que arriba a un moment de la seva vida en què aquesta joventut comença a pesar i ja no hi és per seguir el ritme de fa anys. Quan aquesta data crítica se'ns presenta, és quan ens adonem que ens anem fent grans i comencem a comportar-nos com una persona gran: entrem oficialment a la vellesa. Hi ha la idea estesa que ser gran és sinònim de dependència, de ser un destorb o de no ser útil. Cada persona se sent vella a una edat diferent. Alguns amb 60 anys potser se sentin vells per les seves circumstàncies, mentre que hi ha persones de més de 80 que se senten joves i estan molt actives. El sentiment de ser vell és totalment subjectiu. És cert que el concepte de vellesa ha canviat i molt; abans, el saber i l'experiència estaven a les mans de la gent gran, mentre que actualment s'han intercanviat els papers, l'experiència s'ha perdut sobrepassada per la modernitat i el coneixement s'està esvaint per mor de l'excés d'informació. O potser és que el concepte d'experiència i coneixement han canviat. I és que en el fons l'experiència de la gent gran consisteix en una acumulació reiterada d'errors no admesos. Debades doncs fer-los cas encara que necessiten ser escoltats i cal fer-ho, encara que sovint no serveix per a res important, No obstant això, quan jo sigui més gran, espero no comportar-me com un vell, o això penso ara. Després, després suposo que faré com tothom, encara que vull dir en descàrrec de la vellesa, que el comportament anòmal que els acompanya a partir d'una certa edat, no és del tot culpa seva, ja que sospito que la naturalesa adequa el grau de pensament a l'edat per fer mes suportable el fet irremeiable de la decadència física, acompanyant-la de la psíquica. I és que de no ser així, envellir plenament conscient, seria terrible. Cioran deia que la vellesa és l'autocrítica de la naturalesa, però hom creu que més aviat es tracta d'una venjança.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Se llega a viejo(para vieja es otro tema),cuando la nuera,la mujer o la hija,según tu convivencia,te dice sobre las 9 de la mañana,después del desayuno:-abuelo abrigate y te das tu paseito,te sientas en un banco si estás cansado.Sobre la una te vienes para comer-.Te levantas sin decir nada y te vas.No es que está mal,si no hace mucho frio y eres listo en buscar la recacha del jardín,para calentarte al sol.
    Para las señoras,que envejecen más tarde,es diferente porque se hacen dueñas de la casa.La limpian,hacen las camas,la comida,mientras escuchan la radio.Lo demás son teorias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. y lo peor de todo de las señoras, ventilan la casa y la ventilan mucho.

      Elimina
  2. Creo que hay tres edades, la cronològica, la física y la mental, y que podemos ser viejos a los 25 y jóvenes a los 70.

    Sobre el tema de Serrat...unos poesia con música y una gran verdad. Me recuerda a Gil de Biedma, porque es una letra desesperanzada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que hay tres edades, la cronològica, la física y la mental, y que podemos ser viejos a los 25 y jóvenes a los 70. Així és. El pare deia que ets vell quan ja no et pots vestir tot sol.

      Elimina
  3. En serio, pienso que hay muchos criterios para medir la vejez, salud, dinero, amor...Pero hay uno clave, es la independencia. Si no necesitas a nadie, si eres capaz de vivir solo, solucionar tus problemas de médicos, vivienda, movilidad...No eres viejo. Hoy día(ahí te doy la razón, en cuanto a los analfabetos digitales) ,la Tecnologia te pone los medios a tu alcance, para poder vivir independiente, sin necesitar a hijos.
    Con sólo el móvil o un ordenador, puedes hacer todo: comprar todo lo que se te ocurra y que te lo traigan a casa,solicitar taxi para ir al medico o a donde quieras y pagar con el móvil o con targeta...Mientras que tengas ahorros y la paga, no necesitas a nadie. Si añades ,deporte como caminar o crearte una responsabilidad, como tú con tu periódico, que nos tienes informado al día ,la verdad es que puedes tener el equilibrio para vivir muchos años, en condiciones optimas. Si además tienes una compañera que te vive muchos años y también busca y tiene su propio equilibrio, felicidad para muchos años, ambos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Así es, así de sencillo, mientras te puedas valer por ti mismo no eres viejo.
      En cuanto al tema digital, quizás los que no están preparados son los Bancos, de cuatro gestiones telemáticas personales que tengo que resolver con el Banco Sabadell, tres tendré que hacerlas presenciales y la cuarta por teléfono.

      Elimina