{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

E SÓN DITES TRAGEDIES


Avui cau un avió, col·lideixen dos cotxes, es produeix una conflagració domèstica, i hi ha uns quants difunts: els titulars dels diaris en diuen "tragèdies". Malament! "E són dites tragèdies per ço com contenen dictats plorosos de crueltats de Reis e de grans prínceps..." Antígona era Antígona, i Èdip era Èdip, i els fantasmes de Shakespeare portaven corones. El vocabulari es deteriora...., i és que a vegades Joan Fuster filava massa prim. Antígona o Èdip, són personatges inventats com els fantasmes de Shakespeare i per tant no poden patir tragèdies, més això de les malvestats que els hi facin als personatges els seus autors.

La mort de Rayan, el nen marroqui rescatat despres de cinc dies de caure en un pou, és una tragedia, però ho és pels pares, familiars i amics del nen, per la resta és una notícia més de mort de les que en rebem unes quantes cada dia i que aviat haurem oblidat. Portades de diaris, ocupació abusiva del telenotícies, tertúlies plenes d'observacions no sempre assenyades, i tot, pel que ha estat un lamentable accident. Tot i que en el cas de Rayan, les tertulies no se n'han preocupar gaire, entestades com estaven amb el votant cagarrinoide del Pp i la Presidenta Borrás.

No entenc del tot a què se li pot dir que és o que ha estat una tragèdia, ben mirat no deixen de ser accidents o incidents. Tenim la mania de donar-nos massa importància i magnificar el nostre entorn o fins i tot la mort, i en això si tenia raó Fuster, el llenguatge es deteriora, i de qualsevol incident o accident se'n diu a la lleugera tragèdia. Tragèdia o drama, és la situació dels milers de refugiats que tenim amuntegats per Europa o a Turquia on els estan retornant sense cap condició ni garanties aquests estats que s'omplen tant la boca de solidaritat i ajuda al proísme; tragèdia és els pares que varen fugir de l'horror de la guerra de Siria, o D'Afganistan amb els seus fills, i resten atrapats en terra de ningú, en qualsevol campament i sense cap condició higiènica ni alimentària, i el que és pitjor, atrapats en un cul de sac del qual no saben si en podran sortir, ni com s'ho faran. Tragèdia és la situació a molts països de l'Àfrica, una situació que no sembla s'hagi de reparar, o els països sotmesos als animals de Boko Haram, o altres grups islamistes. 

El cert és que hi ha moltes tragèdies en aquest món sobre les que hi passem de puntetes. Preferim plorar, lamentar-nos de les nostres tragèdies, que ni tan sols són nostres, com en el cas de Rayan, sinó dels veïns marroquins. 

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Ya sabes, y es normal, que en el caso de niños pequeños nos duele todo un poco más... aunque dure poco.
    Salut

    ResponElimina
  2. Ni del niño de les Rambles en el atentado...

    ResponElimina
  3. Ya sabes, la prensa, los titulares, etcetera.

    Por desgracia, accidentes lo ha habido siempre y los habrá, pero hay algunos que son mas "mediáticos" que otros, sobre todo, si hay cámaras de por medio.

    No es lo mismo que una avión se estrelle en el Himalaya, sin cámaras de por medio, a que lo haga en medio de una zona con ellas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, abans desgracies com la d'aquest nen simplement ni ens n'assabentavem, però ara amb les càmeres de la tele o els mòbils tot se sap a l'instant, i fins i tot es retransmet en directe.

      Elimina