"Crec que els animals veuen en l'home un ésser igual a ells que ha perdut de forma extraordinàriament perillosa el sa intel·lecte animal, és a dir, que veuen en ell a l'animal irracional, a l'animal que riu, a l'animal que plora, a l'animal infeliç",  va deixar escrit Federico Nietzsche.

Els homínids portem una munió d'anys intentant trobar-li algún sentit a la vida mentre defugim la mort, quan cada vegada em dona més la sensació de que no en té cap de sentit, que simplement no som gran cosa més que un error dins la naturalesa. Dipositats aquí per accident, sense manual d'instruccions a l'ús, contaminem el nostre entorn, el modifiquem, el degradem, sent l'ùnic animal que no mata només per necessitat. Des que varem començar hem alterat el nostre entorn, gairebé sempre de manera negativa. Tenim però algunes capacitats que no té cap altre animal, podem somriure i riure, o plorar, i apreciar la bellesa. El problema ha estat que no hem estat capaços d'evolucionar a la mateixa velocitat que el que hem anat creant per progressar. Els paràmetres de comportament són els mateixos de fa dos mil anys o més, els pecats capitals i venials que cometem són els mateixos, sense escapar-se'n ni un, i l'ùnic que hem fet és adecuar l'ética i la moral una mica a les circumstàncies. Tenim una fina pàtina de civilització que salta a la més mínima i dona pas a l'hominid infeliç que encara som.

Un exemple d'aquest no avenç dels homínids el tenim a la crisi d'Ucraïna. Yuval Noah Harari es fa una pregunta fonamental sobre la naturalesa de la història i la naturalesa de la humanitat: és possible el canvi? Poden els éssers humans modificar la seva forma de comportar-se o es repeteix la història interminablement i els éssers humans estan condemnats a repetir sempre tragèdies passades sense que res canviï excepte el decorat?. Un corrent de pensament nega amb rotunditat tota possibilitat de canvi. Sosté que el món és una selva, que els forts s'alimenten dels febles i que l'única cosa que impedeix que un país devori un altre és la força militar. Així ha estat sempre, i així serà sempre. Els qui no creuen en la llei de la selva no sols s'enganyen a si mateixos, sinó que posen en perill la seva pròpia existència. No sobreviuran gaire temps. Harari ens avisa: El futur de la humanitat depén del que passi a Ucraïna.