{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

DIARI DE GUERRA



Yevgenia Belorusets és una fotògrafa i escriptora de Kyiv que parla als seus articles a la vanguardia sobre la guerra, però ho fa des de la quotidianitat de les coses petites del dia a dia de la gent del carrer en una ciutat assetjada. La visió és més propera i humana que la d'un periodista corresponal, Yevgenia ens parla de la difícil convivència diària de la gent corrent amb una guerra que es produeix a només 3 hores i mitja d'avió de Barcelona.

UN REGAL INESPERAT

Quan arriba el capvespre, encenc tants llums com sigui possible a l'habitació del meu apartament on llegeixo. A aquesta hora del dia encara no és perillós tenir llums encesos a l'apartament. Encara hi ha una mica de claredat fora, així que el contrast amb qualsevol llum que vingui de les meves finestres no és gaire exagerat. Només puc tenir tantíssima llum a la meva habitació durant trenta o quaranta minuts. Després arriba la nit, que passo en penombra. Avui vull escriure sobre un parell de trobades que he tingut. Vaig tornar al carrer de Kyiv on vaig viure durant uns quants anys. Per la meva sorpresa, vaig veure unes llums acollidores que estaven brillant des d'una agradable cafeteria que, com gairebé totes les cafeteries de la ciutat, havien estat tancades des de l'inici de la guerra. Vaig entrar i vaig demanar un caputxí, una beguda que segueixo intentant trobar des que la guerra va començar i, si ho aconsegueixo, gaudeixo de manera diferent cada vegada.

És un joc al qual jugo amb mi mateixa. Cada dia em pregunto si un lloc de cafè s'obrirà al meu camí. Quan aconsegueixo una tassa, sóc immensament feliç, com si hagués rebut un regal inesperat. La cafeteria estava oberta perquè un empleat que havia deixat la feina abans de la guerra s'havia ofert a tornar i treballar sol. El nom d'aquest antic empleat és Alexéi. Era el seu aniversari avui, però no ho va fer. Em va dir: “Volia fer alguna cosa, qualsevol cosa, així que ho vaig pensar i vaig decidir que el millor que podia fer era obrir la cafeteria”. No tenia cap altre lloc on anar, em va explicar perquè havia fugit de l'oblast de Lugansk després de la guerra del Donbass el 2014. No vol marxar de Kyiv ara. Continua pensant en els seus pares i la seva germana, que no ha vist des de fa anys i que viuen en algun lloc a prop de Lugansk, als territoris ocupats.

Quan li pregunto sobre el seu aniversari, Alexéi em diu: “Tot ha perdut el seu significat antic. Només ahir vaig recordar que avui era el meu aniversari. A més, és diumenge”. Li vaig dir que potser demà, dilluns, hi hauria més gent a la cafeteria. Després ens fem unes rialles perquè ja és igual si és diumenge, dilluns o divendres. Els descansos al ritme de la vida estan determinats de manera diferent durant els temps de guerra, i arriben sense avís. Després em vaig trobar amb una parella que duia dos gossos petits. La dona es deia com jo, Ievgènia. Al principi van afirmar que havia escapat de Chernihiv. En realitat, van continuar dient, van escapar d'una ciutat a la riba esquerra del Dnièper, a l'oblast de Kyiv. Més tard em van dir que no havien esmentat el nom real de la seva ciutat per la deguda precaució que cal tenir en aquests temps.

Encara que els seus gossos no podien suportar els míssils i les explosions, s'havien quedat a casa fins a l'últim moment, i només aleshores van fugir cap a Kyiv. Tots dos tenen vuitanta-cinc anys i, juntament amb quatre familiars més, són refugiats. S'estan quedant al petit apartament de Kyiv dels seus néts petits. No podien imaginar-se allunyar-se més del seu poble del que ja ho estan, deien tots dos. L'home em va mirar. Em va preguntar: “Tens aquí un lloc on viure almenys?”. Vaig assentir amb el cap. Tot just vaig poder pronunciar el “sí”.

Diumenge, 13 de març - Avui m'he aixecat al matí d'hora i m'he trobat amb vuit trucades perdudes al meu telèfon. Eren dels meus pares i alguns amics. Al principi vaig pensar que havia passat alguna cosa a la meva família i que els meus amics estaven intentant localitzar-me perquè, pel que fos, els meus pares els havien avisat abans. Després la meva imaginació se'n va anar per altres camins i vaig pensar en un accident, en una situació de perill al centre de Kyiv, alguna cosa sobre el que volguessis advertir als teus amics. Vaig sentir un gran desassossec. Vaig trucar a la meva cosina perquè la seva bonica veu, valenta i racional, sempre té un efecte tranquil·litzador en mi. Només em va dir: “Kyiv ha estat bombardejada. La guerra ha començat”.

Moltes coses tenen un començament. Quan penso al començament d'alguna cosa, m'imagino una línia dibuixada de manera molt clara a través d'un espai blanc. L'ull observa la simplicitat d'aquesta estela de moviment: un de què estem segurs té un principi i un final. Però mai no he estat capaç d'imaginar el començament d'una guerra. És estrany. Era al Donbass quan va esclatar la guerra amb Rússia el 2014. Però em vaig ficar a la guerra de totes maneres, em vaig ficar en aquella zona de violència confusa i borrosa. Encara recordo la intensa culpa que vaig sentir per ser una convidada a la catàstrofe, una convidada a qui se li permetia abandonar quan volgués perquè vivia en un altre lloc.

La guerra ja hi era, un intrús, una mica estrany, aliè i insà que no tenia una justificació per passar en aquell precís lloc, en aquell precís moment. Aleshores jo no parava de preguntar a la gent al Donbass que com va poder començar tot això, i les respostes sempre eren molt diferents. Crec que el començament d'aquesta guerra al Donbass va ser un dels moments més mitificats per a la gent de Kyiv, precisament perquè seguia sent incomprensible com una cosa així tan sols havia començat. Aleshores, el 2014, la gent de Kyiv deia: “La gent del Donbass, aquests ucraïnesos simpatitzants de Putin, van convidar el nostre país a la guerra”. Durant un temps, aquesta suposada “invitació” s'ha considerat una explicació de com allò absolutament impossible –la guerra amb Rússia– es va convertir de sobte en realitat malgrat tot.

En acabar la trucada amb la meva cosina vaig estar durant una estona caminant d'una banda a l'altra pel meu pis. Tenia la ment totalment en blanc, no tenia ni idea de què fer. Aleshores el meu telèfon va sonar de nou. I una trucada va seguir una altra: amics que compartien plans per escapar, alguns que trucaven per assegurar-se que encara érem vius. Em vaig cansar aviat. Vaig parlar un munt, repetint constantment la paraula “guerra”. Entremig, mirava per la finestra i escoltava a veure si sentia que les explosions s'estaven acostant. Les vistes des de la finestra eren molt normals, però el so de la ciutat estava estranyament esmorteït: no se sentien nens cridant, ni veus al vent.

Després vaig sortir fora i vaig descobrir un entorn totalment nou, un buit que no havia vist abans, ni tan sols els dies més perillosos de les protestes de Maidan. Algun temps després vaig sentir que dos nens havien mort en un bombardeig a l'oblast de Jerson, al sud del país, i que un total de 57 persones van morir avui a la guerra. Les xifres es van convertir en una cosa molt real, com si jo mateixa hagués perdut algú. Estava enfadada amb el món. Pensava que s'havia permès que això passés, que és un crim contra tot allò humà, contra el gran espai comú on vivim i estan dipositades les nostres esperances de futur.


Yevgenia Belorusets. - lavanguardia.com

Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. Hacer un análisis en profundidad es lo que se tendría que proponer en el Congreso. Las cartas boca arriba y que cada uno hablara y se posicionara con claridad. Las ambigüedades es lo que hace que la gente dude, y la gente es la que vota.
    Nuestro gran problema es que vivimos bajo el influjo ideológico de lo que creemos son las "izquierdas", y que estas dan más bienestar al pueblo que las "derechas". No nos hemos enterado que no hay ni lo uno ni lo otro, que hay conservadores y liberales, y entre ellos conservadores más liberales y entre los liberales los hay más conservadores.
    Así, hay gente del PP que dice si al aborto; y hay gente de IU que sabe que hay que armarse porque sino te pilla en pelotas un KIM SUM o un Putin.
    O es que estos de la Ione Belarra y los de IE te pueden responder a la pregunta de que si Ucrania no hubiera estado sin el arco de su ejército y el armamento recibido por EEUU y la UE, no hubiera estado ya invadida como lo fue Crimea. En tres días. Y después letonia, estonia y Lituania, por no hablar de las ensoñaciones con Georgia y Moldavia.
    Menos bromas que hay , nos guste o no, que estar preparados. Locos como Putin y el payasete de Bielorusia hay varios por el mundo.

    ResponElimina
    Respostes

    1. És el que entenc fa Yevgenia Belorusets. parlar del conflicte sense complexos pero desde la visió de la quotidianeitat del carrer.

      Elimina
  2. Entre las rubias, de abrigo lujoso y perrito bien cuidado ,que salieron rápido y estos compañeros de nuestra quinta de amor duradero, que se quedan(para qué salir, si ya hemos disfrutado de nuestra vida),como es lógico me quedo con ellos. Haría lo mismo. El valor de lo cotidiano, un punto de vista interesante, al final es lo que hace que una guerra se gane o se pierda.
    Ahora estoy viendo películas de los cincuenta, incluso de los cuarenta ,inglesas de la vida cotidiana en la guerra. Terminaban de tirar bombas toda la noche los alemanes y por la mañana los caballeros y las señoras a sus trabajos,como si no hubiese ocurrido nada. Admirable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La gente se acaba acostumbrando a todo, y la gente mayor es lógico que no quiera irse, ¿para que? ¿a donde? se preguntan. Para el tiempo que les queda prefieren quedarse en su ciudad o pueblo.

      Elimina
  3. La huelga de transportistas(minoritaria, que así sea),está repercutiendo. En el supermercado online de Mercadona, no hay posibilidad de comprar sardinas, ni boquerones. Puedes comprar congelados y pescado cultivado en piscina. Señal inequívoca que no les están sirviendo pescado fresco. Me entretengo en estas cosas y porque compro online, claro. En lo cotidiano encontrarás la verdad.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En Mercabarna ha entrado la mitad de algunos productos entre ellos el pescado, ello no quiere decir que no haya comida de sobra, El trigo de Ucrania por ejemplo, el 85% de la cosecha anterior ya lo tenemos aquí., Y si falta leche, que no es el caso, se le hace al bebé un biberón de Quina san clemente y seguro que duerme cono un tronco toda la noche,

      Elimina
  4. Si yo tuviese veinte años, ahora mismo estaría peleando con la milicia ucraniana para detener el avance ruso, después de haber organizado una unidad militar voluntaria con gente de mi generación con experiencia militar previa.

    Quizás puede sonar extraño para algunos. A esos, les diría que echen un vistazo a los cementerios militares en Normandía. Los que están descansando allí, ( norteamericanos, canadienses, ingleses ) sacrificaron su vida para abrir un brecha en la Europa ocupada, y acabar con la pesadilla nazi. Murieron sin querer morir, y nos regalaron un futuro en una Europa pacífica y próspera. Eso fue en el día mas largo de la historia de Europa.

    El vivir o morir en un frente de guerra es aleatorio, todo depende si estás al final de la trayectoria de un obús, cohete o mortero. O en la línea de disparo de una ametralladora pesada. Y a veces, los que sobreviven envidian la suerte de los muertos.

    Pero para detener a las tiranías, alguien tiene que empuñar las armas en un momento determinado. Y estar dispuesto a asumir su destino.

    Y a todos los "pacifistas de salón" les recomiendo ver los primeros cinco minutos de "Salvar al soldado Ryan", con ese anciano recorriendo hileras de cruces en un cementerio militar, buscando una en particular. Y cuando al final la encuentra, cayendo de rodillas con lágrimas en los ojos, y preguntando a su familia si ha llevado una vida digna.

    Si yo fuese ucraniano con la edad que tengo, estaría como esos ancianos de la fotografía, haciendo cola con mi perrillo abrigado en brazos, sin intentar huir a ninguna parte. Con sesenta años, ya estoy mayor como para empezar desde cero en ningún otro lugar, y menos caminando con una muleta y con dolores atroces en la cadera. Me limitaría a decir en voz alta : "Alea jacta est", y buscar algo de comer para dárselo al perrillo,
    Y ayudando a la milicia a rellenar cócteles Molotóv.

    Delante del mal absoluto, ningún hombre o mujer de bien pueden estar indiferentes. Nádie.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un alegato aleccionador. Los pacifistas de salón, sofá y whisky, deberían tomar nota,

      Elimina
  5. https://www.youtube.com/watch?v=yO1rVXEGEa8

    No nos separan muchos años.

    ¡¡ Viva la Quinta Brigada !!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. "Encara recordo la intensa culpa que vaig sentir per ser una convidada a la catàstrofe, una convidada a qui se li permetia abandonar quan volgués perquè vivia en un altre lloc"... diu Yevgenia. Però la gent gran no s'envà, on han d'anar?

      Elimina
    2. A ninguna parte, tu vida ha estado siempre ahí, y ahí asumirás tu destino.

      Elimina