La teoria Dell de prevenció de conflictes sosté que quan hi ha dos països que són part de la mateixa cadena de subministrament global mai no es barallen en una guerra tan llarga, ja que són cada part de la cadena de subministrament. - Thomas Friedman.

La idea que no hi hauria guerra entre dos països amb McDonald's explica per què Putin ha acabat amb la clau del gas de mitja Europa, A la llista dels llibres imprescindibles per entendre per què Rússia ha envaït Ucraïna ningú està incloent 'The Lexus and the Olive Tree', el 'bestseller' de Thomas Friedman. És una pena. S'hauria de prestar més atenció a les teories que s'han equivocat més, perquè són aquestes les que més ajuden a entendre com arribem al desastre. Al cap i a la fi, un despropòsit de la mida d'aquesta guerra, que posa de cap per avall els dogmes de l'ordre econòmic i polític en què crèiem viure, només es pot explicar com una successió de múltiples errors. Aquest llibre és dels que es van equivocar. I molt.

El resum de la teoria Dell en mans de Friedman, es un plat de servei ràpid, que va anomenar que va anomenar "Teoria dels Arcs d'Or de la Prevenció de Conflictes", i posteriorment 'Teoria Dell'. La seva tesi, exposada originalment en una columna de 1996, proposava explicar el declivi de la guerra com a resultat de l'expansió del capitalisme global: "No hi ha dos països que tinguin un McDonald's mai no han lluitat entre ells". Friedman va admetre que la correlació pacífica entre McDonald's i les relacions pacífiques no era causal. Fins i tot va entrevistar un executiu de McDonald's (identificat sense alè com "el seu secretari d'estat de facto"), que li va dir que McDonald's no va obrir als mercats fins que ja eren prou rics i desenvolupats per mantenir una classe mitjana que es podia permetre luxes com l'occidental. menjars ràpids. En altres paraules, la presència d'un restaurant McDonald's no va exercir propietats màgiques de reducció de conflictes. En lloc d'això, McDonald's va col·locar estratègicament els seus restaurants en països que, en primer lloc, era poc probable que anessin a la guerra. Després dels darrers esdeveniments a Ucraïna sembla evident que ni Friedman ni McDonalds varen estar gaire encertats en les seves previsions.