La lluita no és –ni ha de ser– entre orientals i occidentals; la lluita és entre la intolerància i la imposició, entre la diversitat i la uniformització, entre el respecte per l'altre i el menyspreu o l'aniquilació. - Jorge Majfud.
Ens informen que vivim en un món "globalitzat", però els únics que encara no s'han adonat del seu significat són ells, els responsables de la globalització. Com a pràctica, la "globalització" és gairebé tan antiga com el cristianisme. Però ara val per si sola; és una ideologia, amb la particularitat històrica que va ser precedida per la seva pròpia realització. La seva interpretació també és particular i sempre contradictòria: integrar significa absorbir, conèixer significa ignorar, diversitat cultural significa uniformització, informar significa deformar, riquesa significa diners, etcètera.
Les fronteres segueixen sent les mateixes per als pobres, i fins i tot s'han tancat encara més que abans; però, han estat esborrades de cop per deixar passar a Diners, portador de noves promeses de riquesa en aquells països pobres que, aneu a saber un per què, han vist augmentar la seva pobresa. Tot per la qual cosa es podria dir, sense por d'equivocar-nos, que en el nostre món globalitzat les fronteres han estat substituïdes per filtres.
La cultura i l'educació ja no uneix; separa. Totes dues, han estat sotmeses al poder dels diners i li serveixen a ell per ordenar-ho en castes i acumular-lo en dipòsits invisibles. A les noves universitats ja no els importa la saviesa, la recerca de la veritat, sinó un únic i monòton objectiu: la creació d'ens competents.
El nord representa tot el que té de primitiu l'home: la necessitat desbordada de poder, l'acumulació i el consum. Tots aquells valors espirituals que van sorgir després del mesolític comencen a ser deixats de costat. La reparació no està a prop (només els evangelistes veuen les coses eternament pròximes), perquè també la històrica rebel·lia de la joventut ha estat adoctrinada per la publicitat i per l'èxit aliè.
Estem d'acord que cal canviar. Però, ¿en quina direcció? En direcció nord? Una cosa ha de quedar clara: hi ha canvis que només pot generar-una societat en el seu conjunt. Per tant, no és vàlid aquest precepte ideològic resumit en la màxima: "a qui no li agradi, és lliure de canviar de canal" Aquesta frase, tan estimada pels profunds filòsofs de la faràndula, és contradictòria, ja no només amb la tan esmentada idea de la globalització sinó, sobretot, amb la més primitiva idea de societat.
Jo, almenys, no estic en contra del Nord ni d'una globalització. Per contra, li donaria suport amb entusiasme. Això sí, sempre que Globalització signifiqui "diàleg" entre cultures, entre pobles i entre individus; un veritable intercanvi de símbols i de béns materials, i no la simple imposició de llengües, ideologies socials i econòmiques, no la imposició de costums monoculturals que han portat a la supressió de desenes d'idiomes amb els seus coneixements propis del cel i de la terra, alhora que una espoliació de recursos naturals que no només atempta contra les comunitats econòmicament més febles, sinó contra el planeta sencer.
Però no siguem ingenus. No oblidem que els diners no accepten cap altre tipus d'associacions que no siguin associacions de capitals. Qualsevol altra aliança, social o espiritual, serà condemnada pel Èxit. Recordin: menys el riure i el sofriment tot és una Il·lusió Universal: Èxit i Diners no existeixen sense el valor que és concedit per aquells que són perjudicats per l'Èxit i pel Diners. S'ha de dir què, entre la pandèmia primer i ara la invasió d'Ucraïna, la globalització ha quedat molt tocada, tocada de mort, gosaria afirmar. Adéu al made in Xina, o aixó és el que hauria de ser, i benvinguda l'economía circular. L'economia d'antes, o d'anteabantes, l'economia d'abans dels liberals.
Aunque utilizo la economía de cercanía,en muchos casos(todo lo posible),reconozco que no es posible para la mayoría de las personas.Es caro,pero ahora de mayores ,para mi mujer y para mi me lo puedo permitir.Me ayuda,el sistema de transportes moderno y servido en 24 horas,con sistema de refrigeración. El miercoles,me traen flamenquines de Córdoba por ejemplo,nos damos esos caprichos.Los quesos,cereales,embutidos...Pero es caro.La globalización económica,nace por un sentido económic.Los campos de Andujar,Iznaja,sembrados de olivos,con sentido de cubrir las necesidades mundiales.
ResponEliminaLa globalización de la cultura es otro asunto,más profundo,me abstengo.
Ayer disfruté con el Barcelona....Ufffff,ya era hora.
ResponEliminaPor partida doble, a las 12 las mujeres 5-0 al Madrid, y a las 9 los chicos.
EliminaDiria que ya nos podemos ir olvidando de la globalización tal y como la entendemos, puesto que globalización ha habido siempre, pero no en el exceso y desmesura actual.
EliminaCreo que estamos viviendo un cambio de era. Que a partir de ahora, de este momento, desde hace quince días, vamos, todo es diferente.
ResponEliminaLos servicios costarán más caros y el trasporte con ello.
Balay fabrica en Zaragoza, pero monta en Turquía. Pues ya no será así. Balay montará en Zaeragoza también. Los costes industriales superarán a los laborales. Ya no se trabajará por un plato de arroz, porque ese plato cuesta el porte, traslado, logística y demás.
Además habrá la guerra psicológica. China y Rusia son aliadas (China añora Formosa o Taiwan, como quieran llamarle) y ayuda sin hacer nada a Rusia), y alquilar un container vale la friolera de 16.000 euros cuando hace tres meses valía 2.000. O sea dejaremos de comprar mucha cosa china. También viajaremos menos, que esa es otra. Porque lo que no podía ser es que de Barcelona a Sitges en tren costara más que de Barcelona Londres en avión (15 euros).
Esta es mi visión. Consumiremos menos , si, pero no por eso seremos más pobres, y consumiremos más cosas de casa.
Un abrazo
Jo també crec que la cosa va per aquí, de fet, serà tornar a la sobrietat d'antes.
EliminaNo sé ,a mi me da que no, que todo seguirá igual en cuanto a la economía global. Dentro de pocos días, Rusia tiene que atender un gran pago de su deuda pública o vende una gran cantidad de oro o desatiende el pago, con excusas. Eso sería su final. Los chinos no van a dar armas a Rusia, su economía está globalizada y una fallida en el pago de deuda, no se lo puede permitir. Rusia no le queda otra que buscar la paz con Ucrania, para que le levanten las sanciones y pueda solicitar una moratoria de sus pagos de deuda y que todo vuelva a la normalidad en los mercados globalizados. Ya veremos.
ResponEliminaGlobalización=Mercado(con mayúscula)
No se, igual si, pero lo veo complicado. Piensa que se acerca la pandemia mas grave de todas, la escasez de gasoil., que afecta a todo lo que seria entre otras cosas al transporte.
Elimina