La periodista russa Oksana Baulina va morir dimecres a Kyiv mentre gravava imatges de la destrucció provocada dos dies abans per les tropes russes en un centre comercial al districte de Podil. Al principi es va dir que la seva mort s'havia degut a un bombardeig rus, però imatges del lloc suggereixen que es podria haver tractat d'un atac selectiu realitzat amb un míssil dirigit. El fotoperiodista català Ricard García-Vilanova va publicar ahir una imatge del lloc on es veu el vehicle on viatjava Baulina completament destrossat en un aparcament. Era l'únic vehicle malmès en una zona que ja havia estat bombardejada. Per què l'exèrcit rus voldria tornar a disparar?
El periodista de Bellingcat Christo Grozev suggereix que l'artilleria russa està utilitzant la tàctica de disparar dues vegades seguides: esperar l'arribada dels equips d'emergència i els periodistes per tornar a atacar. “Constitueix un crim de guerra”. No obstant, en aquest cas, el segon atac va passar dos dies més tard i quan Baulina i el seu equip eren els únics al lloc.
Baulina no era una periodista qualsevol per a Moscou. Se la considerava una dissident amb una feina que l'havia obligada a deixar Rússia. Treballava per a la web crítica amb el Kremlin The Insider , que dimecres va informar que en l'atac també havia mort “un altre civil i dues persones més van resultar ferides i hospitalitzades”.
Abans, Baulina havia treballat com a productora per a la Fundació Anticorrupció (de l'opositor rus Alexei Navalni) i fins i tot va arribar a ser detinguda durant una batuda. Després que l'organització fos catalogada com a organització extremista, va haver d'abandonar Rússia “per continuar informant sobre la corrupció del govern rus per a The Insider”, assenyala el mitjà amb seu a Riga en un comunicat.
Baulina, sabia que moriria, és el que comporta la professió de periodista opositor a Rússia, i l'exicili no pot evitar-ho, només que no sabia ni quan ni com, ni crec que pensés que li passaria a Kyiv. El seu nom s'afegeix a la llarga llista de periodistes dissidents assassinats impunement pel Kremlin .