Alcarràs està en boca de tothom, gracies a la pel·lícula de Carla Simón, però hui és noticia per una altra motiu que no és cinematográfic, sino históric. La plataforma Salvem Cal Macià ha informat aquest divendres que a la casa de Vallmanya a Alcarràs, on estiuejava l'expresident de la Generalitat Francesc Macià s'ha trobat una caixa forta de ferro colat "abandonada" i "a la intempèrie". En una piulada recollida per Europa Press, l'entitat ha demanat que es va actuar per evitar el pillatge i l'espoli, i conservar la caixa en un lloc adequat.

"Es tracta d'un element patrimonial únic i que probablement ha contingut documentació important per a la història del país i la família del president en algun moment", assenyala la plataforma, i afegeix que podria desar documentació, ja que es conserva tancada. A finals del 2021 la Diputació de Lleida i la Generalitat van anunciar una inversió de 300.000 euros per recuperar la casa i van demanar a l'Ajuntament d'Alcarràs que l'adquirís al propietari actual, proposta a la qual el consistori no hi ha accedit.


En declaracions a Europa Press, un dels membres de la plataforma Salvem Cal Macià, Ferran Dalmau, ha afirmat aquest divendres que es desconeix l'enllaç de la caixa amb Macià "però podria haver contingut documentació del president d'importància per al país". "La caixa està tancada i no se sap si pot contenir encara informació. Nosaltres emplacem l'administració que actuï, estaria bé que avui s'enviés una patrulla dels Mossos d'Esquadra per vigilar que ningú s'endugui res", ha afirmat.

Que la caixa estigui tancada, sent una caixa forta, sembla molt lògic. El que no sé, (encara no sóc un expert jurista) és fins a quin punt el Govern, legalment té dret a obrir-la, tenint en compte que la documentació a què es pot accedir, en cas de ser presumptament delictiva ja hauria prescrit; com ha prescrit també Francesc Macià. Sembla que no hi ha manera en aquest país de deixar els morts en pau, mentrestant, no desenterrem i enterrem dignament els de les cunetes.