ALCARRÀS DE NOU



Alcarràs està en boca de tothom, gracies a la pel·lícula de Carla Simón, però hui és noticia per una altra motiu que no és cinematográfic, sino históric. La plataforma Salvem Cal Macià ha informat aquest divendres que a la casa de Vallmanya a Alcarràs, on estiuejava l'expresident de la Generalitat Francesc Macià s'ha trobat una caixa forta de ferro colat "abandonada" i "a la intempèrie". En una piulada recollida per Europa Press, l'entitat ha demanat que es va actuar per evitar el pillatge i l'espoli, i conservar la caixa en un lloc adequat.

"Es tracta d'un element patrimonial únic i que probablement ha contingut documentació important per a la història del país i la família del president en algun moment", assenyala la plataforma, i afegeix que podria desar documentació, ja que es conserva tancada. A finals del 2021 la Diputació de Lleida i la Generalitat van anunciar una inversió de 300.000 euros per recuperar la casa i van demanar a l'Ajuntament d'Alcarràs que l'adquirís al propietari actual, proposta a la qual el consistori no hi ha accedit.


En declaracions a Europa Press, un dels membres de la plataforma Salvem Cal Macià, Ferran Dalmau, ha afirmat aquest divendres que es desconeix l'enllaç de la caixa amb Macià "però podria haver contingut documentació del president d'importància per al país". "La caixa està tancada i no se sap si pot contenir encara informació. Nosaltres emplacem l'administració que actuï, estaria bé que avui s'enviés una patrulla dels Mossos d'Esquadra per vigilar que ningú s'endugui res", ha afirmat.

Que la caixa estigui tancada, sent una caixa forta, sembla molt lògic. El que no sé, (encara no sóc un expert jurista) és fins a quin punt el Govern, legalment té dret a obrir-la, tenint en compte que la documentació a què es pot accedir, en cas de ser presumptament delictiva ja hauria prescrit; com ha prescrit també Francesc Macià. Sembla que no hi ha manera en aquest país de deixar els morts en pau, mentrestant, no desenterrem i enterrem dignament els de les cunetes.

Publica un comentari a l'entrada

18 Comentaris

  1. Sembla que no hi ha manera en aquest país de deixar els morts en pau, mentrestant, no desenterrem i enterrem dignament els de les cunetes..."

    Más claro, agua del manantial.
    Salut

    ResponElimina
  2. 300 000 euros es mucha pasta para un ayuntamiento. Estoy pensando en cuanto valdrá la casa donde nació el president Montilla, en Iznajar, único andaluz con ese cargo, que tiene su interés histórico.
    La peli, la anuncia tv3, tengo ganas de verla, pero gratis en Netflix.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fíjate, que te sale mas cara TV3 (la seva) que la suscripción a Netflix.

      Elimina
  3. Me olvidaba de mi president favorito, Torras, el más risueño, el que se ríe de todas las leyes, pancartas, el que hace lo que le da la gana(envidia que me da) Cuanto costará la casa que lo vio nacer o en la que veraneaba de joven, persiguiendo jovencitas.

    ResponElimina
  4. Donde veraneaba no lo se, no es que me importe mucho, pero nacer nació en la villa de Blanes, como Alicia Sánchez Camacho, o Esteban de Balt, otro ilustre comediante y cantante.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Esteve_Baltrons_i_Roura

    ResponElimina
  5. Os dejo unos números de TVEN3 que como son oficiales , da igual que lo ponga El Alcazar o El Ara:

    Entre enero y junio de 2021, la CCMA ganó 376.000 euros, cifra que contrasta con los cerca de 2,5 millones que perdió en el mismo periodo de 2020. El ente público catalán perdió en todo 2020 3,6 millones de euros, unas pérdidas excepcionales por la pandemia, pues venía de números negros en 2019.

    Por tanto, este año la empresa pública que preside en funciones Núria Llorach está volviendo a beneficios, pero tiene truco. En los primeros seis meses de 2021, la empresa ha recibido 6 millones de euros más de la Generalitat que en el mismo periodo del año pasado. En concreto, 126 millones, por 120 de hace un año.

    Así que si dividimos 126 millones por 7 millones que tiene nuestro pueblo nos dará el resultado de rascarnos el bolsillo de cada ciudadano. Y muchos, muchos no la sintonizan nunca, que esa es otra.
    Salut

    ResponElimina
  6. Per aixó li deia a Carlos que li surt més cara TV3 que Netflix. TV3 Ens surt a 18 euros per barba.

    ResponElimina
  7. Una miconeta més, Francesc, perque hi ha cerca de un miliò de persones que no sintonitzen el canal, dons la divisió és entre sís, o sigui, 20 euracos de l´ala.
    Salutte i força el canutte

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo, molt poc la veig TV3, estic en l'univers Netflix i Movistar, i tampoc massa.

      Elimina
  8. Si, pero observo últimamente que aumentan los tiempos de anuncios, incluidos en semicastellano o castellano total. Indica que quieren autofinanciarse, esto es bueno, porque serán más libres y menos ideológicos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo si quieres que te diga la verdad, de TV3 sólo veo el temps, cuines i està passant.

      Elimina
  9. Yo,desayuno con tv3,porque me da las noticias de cercania e inmediatas,como son los accidentes,huelgas,atascos,eso me da vidilla.Como, con planta baixa,por sus temas(no todo el rato) y luego ya en la noche,plataformas de pago y fútbol hasta la una de la madrugada.Reconozco que veo denasiada tele,pero mis tienpos de lectura pasaron,cuando llegaba a tener dos o tres libros en candelero a la vez.Ahora no la soporto,quién me lo iba a decir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que es normal lo de dejar de leer a partir de cierta edad, yo hace años que no leo ninguna novela, aunque sigo comprando por si acaso.

      Elimina
  10. tiempos..Ya te digo,si es que ya he cumplido 77 tacos.

    ResponElimina
  11. No acabo de entender la necrofilia que padecemos los catalanes, nos aferramos con uñas y dientes a cualquier "muerto histórico" que justifique nuestra identidad, sin juzgar correctamente sus hechos, sus luces y sombras, y elevándolo a los altares.

    Cuando lo que realmente importa, es nuestro presente y nuestro futuro.

    Por la caja fuerte, que no se preocupen. Pesa algo mas de una tonelada, y para moverla se necesita personal cualificado, herramientas y un camión grúa.

    ResponElimina
  12. I després resulta que no hi ha cap mort que passi la prova del cotó. Qui més qui menys és bastant execrable, llevat de Companys que a més era beneitó.

    ResponElimina