No se si es una utopia eixelebrada o un projecte amb molt de recorregut, pero aquesta iniciativa de Joan Herrera director d’Energia i Medi Ambient a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, mereix ser escoltada. Malgrat no entendre-hi un borrall, tinc la percepció que estem davant d'una bona idea. LLegiu i traieu les vostres conclusions.
Quan a Espanya ser ecologista era una fricada, parlem de l’abril del 2004, un paio alt, espigat, amb aspecte de saber-se fins a la més recòndita directiva mediambiental de la UE, va arribar al Congrés. El seu nom: Joan Herrera Torres.
Barceloní, representant d’un partit anomenat Iniciativa per Catalunya Verds, llavors a l’alça, es va integrar a un grup parlamentari junt amb una formació a la baixa: Izquierda Unida. IU-ICV van ser unes sigles molt actives que, per buscar un símil amb el panorama polític de 2022, podrien ser el transsumpte del Més País actual. Una unió de diputats a l’esquerra del PSOE amb una ferma vocació verda i progressista. Van ser temps durs, tanamteix, perquè José Luis Rodríguez Zapatero va governar el país durant aquella legislatura amb el motor socialista a tota màquina, i d’allà les lleis de memòria històrica, de dependència, de matrimonis de persones del mateix sexe, de violència de gènere i de l’avortament. IU-ICV, malgrat tot, va voler jugar amb els seus cinc diputats.
Avui és director d’Energia i Medi Ambient a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, «un lloc de segona línia política», diu per a aquest diari. Però d’aquí a estar-se quiet, sense treure el cap o aixecar la veu en segons quins assumptes, hi ha un bon tros. S’ha embarcat en una batalla. Té un punt de revolucionària. Per començar, planta cara a les elèctriques.
El mes de gener passat es van reunir a la capital valenciana Joan Herrera i Pedro Fresco, director general de Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, amb representants dels governs autonòmics de Castella-la Manxa, Navarra, Catalunya i les Balears, així com dels ajuntaments de Sevilla i de la mateixa València, entre d’altres. La idea va ser impulsar un mecanisme auspiciat ja per la Unió Europea i per una directiva amb aquest títol: 944/2019. S’hauria d’haver traslladat ja a l’ordenament legislatiu espanyol, fa dos anys concretament, però no ha passat encara. Tot i això, no es preveuen sancions, així que regna la calma. Però no per a Herrera.
Quan els càrrecs d’aquests governs autonòmics i locals es congreguen a la vora del Túria, l’exdiputat per Barcelona ha redactat amb Pedro Fresco un esborrany de decret llei per posar les coses fàcils. Com que s’hauran preguntat per a què tanta reunió i tanta norma i directiva, tot seguit la resposta: la idea és crear comunitats d’energies renovables i comunitats ciutadanes d’energia. Sona a cooperatives de veïns per generar la seva pròpia oferta elèctrica. És més o menys així.
El 3 de gener, Herrera i Fresco publiquen una tribuna al diari ‘El País’ en què ho expliquen amb meridiana claredat. Es tracta de situar «el consumidor al centre» i «materialitzar la transició energètica» mitjançant el «protagonisme» dels ciutadans. ¿Com? Amb un sistema en què «l’energia i la confiança vagin de bracet» i que permeti «un mix elèctric amb cada vegada més renovables no gestionables». Objectiu: que «el consum es vagi adaptant a la generació».
«Perquè tot sigui possible i ho sigui en un temps curt, fins i tot havent superat els límits de transposició de la directiva, diferents administracions hem fet una proposta de transposició ambiciosa i rigorosa», destaquen més endavant. Seguint l’exemple de països com França, Àustria i Portugal, Herrera demana a les autoritats competents patrocinar un sistema en el qual «l’autoconsum compartit sigui possible entre aquells que comparteixen xarxa de baixa i de mitja tensió en un radi de cinc quilòmetres amb potències instal·lades de fins a cinc megawatts pic (MWp)».
Per a això, advoquen per càrrecs i peatges més baixos, reserves en les subhastes i en punts de connexió. Aquí l’objectiu es torna més ambiciós: «Competir en igualtat de condicions amb actors amb molta més musculatura i que gaudeixen d’inherents avantatges competitius per la seva mida i posició dominant». És a dir: competir amb les grans elèctriques.
L’esborrany del decret, al qual ha accedit aquest mitjà, es proposa, abans de res, donar un marc de seguretat jurídica. S’està produint una contradicció flagrant, segons l’opinió de Joan Herrera. Resulta que s’estan obrint línies d’ajudes per a aquestes comunitats d’energies renovables quan no se n’està promovent el blindatge jurídic. És com si un club de futbol s’estigués gastant diners en fitxatges malgrat no tenir la garantia de poder disputar ni una sola competició.
Així doncs, els autors de la redacció retrocedeixen a la famosa directiva 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell, en què l’article 16 demana als estats de la UE que donin un «marc jurídic favorable» a les comunitats ciutadanes d’energia, i a un decret aprovat pel Govern espanyol el 2020, en el qual fins i tot es regulen alguns aspectes sobre les esmentades entitats, per definir «la participació dels ciutadans i autoritats locals en els projectes d’energies renovables», segons recalquen en l’exposició de motius.
La Comunitat d’Energies Renovables serà una entitat jurídica basada en «la participació oberta i voluntària» dels seus integrants i controlada pels que es trobin «en les proximitats dels projectes d’energies renovables». La formaran persones físiques, pimes, entitats locals i fins i tot empreses públiques d’energia.
La Comunitat Ciutadana d’Energia serà una entitat jurídica basada en «la participació voluntària i oberta» i controlada per «persones sòcies o membres que siguin persones físiques, ens locals o petites empreses». No busca tant la rendibilitat financera com la generació, distribució, subministrament, consum, agregació, emmagatzematge i prestació de serveis d’eficiència energètica o recarrega per a, per exemple, vehicles elèctrics.
Un cas pràctic per entendre de què va la proposta d’Herrera. Suposem que estem en una superfície de 5 quilòmetres quadrats on hi ha un municipi de desenes de milers d’habitants i als afores, una urbanització, vivendes socials i un polígon industrial. ¿Hi hauria alguna manera que l’energia elèctrica que no es consumeix durant el cap de setmana en aquest polígon fos aprofitada pels veïns d’aquesta urbanització i pels residents a les vivendes socials? En això consisteix el projecte pel qual està lluitant Joan Herrera, prèvia directiva europea. La clau, com es pot deduir fàcilment, és la distància. Els promotors plantegen 5 quilòmetres, però en poden ser més.
L’exdiputat, que entre la tardor del 2018 i la tardor del 2019 va ser alt càrrec de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, entitat dependent del Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix Teresa Ribera, ha entregat l’esborrany als seus antics caps. La lentitud és la resposta. L’ambigüitat, també.
«Entenc que el Ministeri està ara desbordat, però això és un problema de voluntat política», afirma a aquest mitjà. Argüeix la «transversalitat» de partits que secunden la proposta, des del PSOE i Compromís fins al PP, ja que, puntualitza Herrera, l’ajuntament de Ronda, governat pels populars, ha mostrat interès, per remarcar que aquesta voluntat política és més que possible, fins i tot desitjable.
Mentre el Ministeri es pronuncia, si és que es pronuncia o pren alguna decisió sobre això, l’exdiputat va tornar fa poques setmanes a la seva antiga casa, al Congrés dels Diputats. S’ha entrevistat amb Unides Podem, ERC i Més País. El projecte agrada i, pel que explica, és compartida la convicció que hi ha ressorts legislatius, via UE, per posar-lo en marxa.
Conscients que la determinació política accelerarà el tràmit, la formació d’Íñigo Errejón ha fet un primer pas: ha registrat una proposició no de llei. El blindatge jurídic, la distància de 5 quilòmetres per a l’aprofitament de l’energia (ampliable a 20), i sobretot, la participació ciutadana com a alternativa al model actual en són les claus.
El Parlament ho discutirà en aquesta legislatura, per tant. Se’n veurà l’abast i el suport polític. Pot ser que Herrera, l’exdiputat que va arribar al Congrés fa 18 anys amb un llenguatge mediambiental que llavors sonava estrany, aconsegueixi llavors una gran victòria. Una victoria que serà també la de tots els ciutadans.
Lo sigo aquí, en El Prat.
ResponEliminaSoy de Escandinavia de Electricidad, que es una compañía que sólo utiliza energías renovables y que está detrás de la propuesta. Te aseguro que es más que rentable en comparación a las multinacionales, pero voy a ver como evoluciona la propuesta de herrera y si esta comunidad, la de El Prat, se involucra.
Un abrazo
s'haurà de veure que passa al Parlament.
EliminaSalut
Tengo un espacio ,para colocar unas 10 placas solares de 400 watios cada una, me darían:400x10=4000watios,que para los aparatos, que uso a la vez(sumando sus potencias en watios),no está mal. Ahorraría dinero en la factura, en los momentos de sol. Produciría EXCEDENTES(ahí está la clave),en muchas horas del día,donde mi consumo es bajo(prácticamente solo el frigo).Los excedentes puedo cederlos a la compañía, que me pagan poco por ellos.No puedo almacenarlos en baterias,para usarlos por la noche,porque serían 3x2000=6000 euros,que por la vida media no compensan.
ResponEliminaNo me decido,por ahora,si fuera más joven lo mismo lo haría(siempre pensando en términos de ahorro)
En todos los casos, tengo que estar conectado a una compañía,lo que quiere decir que debería pagar la potencia contratada y los impuestos(el recibo).
Si mi vivienda fuera aislada(sin conexión a red),por estar en medio del campo, no lo dudaría.Claro que siempre está el peligro de robo.
Lo que plantea estos políticos, es al final, tratar de compartir excedentes. Me parece que no hay legislación y pienso que daría muchos problemas,pero bueno para casos concretos y que la gente se ponga de acuerdo puede funcionar.
Ya se está haciendo en comunidades de bloques de vecinos, que se han puesto de acuerdo, con instalación en la azotea de la comunidad de todas las placas solares que puedan
EliminaTodas las placas se interconectan entre ellas y van a una única línea y esta termina en la línea general de la comunidad, por lo que todos ahorran en sus recibos.
Aquí en nuestra escalera no lo hemos mirado, y deberíamos, la azotea no se puede usar para tender la ropa ni nada, el acceso no es fácil.
EliminaEl costo de estas placas y su instalación, ¿es muy elevado?
EliminaLo que yo he mirado, para los datos que he dado(sin baterías),con placas,convertidor(transforma la corriente continua de las placas en alterna,para la vivienda),dispositivos de seguridad en continua y en alterna e instalación unos 7000 euros.Material bueno,nada de chino.A ese dinero hay que restarle las ayudas por el ayuntamiento,comunidad,estatal,que varía según momento y fondos en cada caso.Pueden llegar(según dicen),a 2500 euros,pero eso ya no entra en factura. Las placas si son buenas te dan 15-20 años de garantía(?).Ya te digo, si fuera más joven, no lo dudaría. Claro que si sigue subiendo mucho, lo mismo me lo pienso, pero creo que esta situación es estacionaria.
ResponEliminaSi mi comunidad, se pone de acuerdo, daría mi voto positivo, pero es una comunidad envejecida, me parece que si no le obligan,no habrá acuerdo.
EliminaGracias por la información.
EliminaMi comunidad anda por ahí de edad, aunque hemos tenido un par de incorporaciones de jóvenes. pero no hay un duro en la caja y demasiadas derramas al ser un edificio de casi 70 años.
Elimina