ECONOMIA I REGGAE



Santiago Niño Becerra torna a la càrrega amb el llibre 'Futur, quin futur?'; cal escoltar-lo perquè va anticipar el vendaval d'aquesta dècada ominosa. - Carles Francino.

Si donem per bona la teoria de Mario Benedetti, “les polítiques que generen pobresa són violència”, aquesta és l'època més violenta del darrer mig segle. Potser seria més completa una altra frase: “Les polítiques que generen pobresa… i desigualtat”, però no seré jo qui corregeixi algú capaç de dir que el gol amb la mà de Maradona a Anglaterra és fins ara l'únic senyal visible que Déu existeix. L'escriptor uruguaià va morir just abans que esclatés la Gran Recessió. O sigui, que no sabem el que hauria dit, però sí que recordem que l'economista Santiago Niño Becerra va encertar en aquell moment en triar com a títol del seu llibre 'El crash del 2010'. Ara torna a la càrrega amb 'Futur, quin futur?' (editorial Ariel) i amb l'aval d'haver encertat gairebé tot.

Santiago arrossega fama d'apocalíptic, ho sap i es defensa: “Ni optimistes ni pessimistes; cal ser realistes”. I precisament el darrer dia que parlem, atès que la inflació semblava disposada a escalar fins al cim de l'Everest, va sentenciar: “Avui, milions de persones han perdut un 10% de poder adquisitiu. Això no és ni optimisme ni pessimisme: és la realitat”. Ja es diu que un pesimista es un optimista ben informat.

Cal escoltar-lo perquè va anticipar el vendaval d'aquesta dècada ominosa: cronificació d'una desocupació estructural, desigualtat cada cop més acusada, precarietat rampant, empobriment de les classes mitjanes, inflació, endeutament, devastació de les esperances per a tota una generació de joves/adults… una mena de plagues d'Egipte en versió postmoderna. Ara, 'Futur, quin futur?' acaba amb una escena de la pel·lícula 'No mires arriba', on les elits negacionistes del meteorit que venia a carregar-se la Terra intenten lliurar-se fugint a l'espai. Com que Santiago descriu l'actual revolució tecnològica precisament com un coet que va a tota velocitat, vaig haver de preguntar-li:

- I… quants cabem en aquest coet?

-...(silenci)... Pocs molt pocs.

Per això la seva proposta de futur és el que anomena trinomi social: renda bàsica, lleure gratuït i legalització de la marihuana. Si Bob Marley aixequés el cap.

Publica un comentari a l'entrada

16 Comentaris

  1. Aquest senyor ha dit un munt de coses profètiques que no s'han complert, no sé com encara té tanta audiència. Vegeu hemerotèques.

    ResponElimina
    Respostes
    1. També n'ha encertat algunes, clar que les hemeroteques desautoritzen al més espavilat.

      Elimina
  2. A mi particularmet m´agrada i le escolto amb atenció-
    Salut

    ResponElimina
  3. Es un senyor molt convincent però n'ha dit de l'alçada d'un campanar que diria la meva mare però sembla que hi ha mala memòria. Un exemple entre molts:

    https://www.catalunyapress.es/texto-diario/mostrar/1194162/nino-becerra-profetiza-catalunya-sera-independiente-antes-terminar-2018

    ResponElimina
  4. ja, es que només el treu a pasturar la Melero, pero l'home hi posa interés, i clar, alguna l'encerta.

    ResponElimina
  5. La propuesta de tiempo libre, renta básica y sobre todo la del porrito, me gusta. Hay que llevarlo al poder, que este tio sabe lo que dice. Debería el Sánchez tomarlo como asesor económico.
    La inflación es una realidad, que seguramente vamos a una recepción igual, pero no se sabe el tiempo que durará. De la misma manera los bancos centrales, que no son tontos ya están poniendo soluciones, retirando dinero de la circulación para ello subirán el tipo de interés, no facilitando los prestamos, lo que se llama políticas monetarias. Época de sacrificio, ya hemos pasado otras: tirar menos de coche, menos de cine, marcas blancas a la hora de la compra. Todo para que baje el gasto y el consumo y seguir viviendo lo más dignamente posible, ya lo hemos hecho otras veces, estamos curtidos en estas cosas.
    Tremendismo, puro tremendismo, el de este Becerra.

    ResponElimina
  6. Ya empezamos ¡¡¡ Los economistas sólo aciertan cuando ha pasado todo...dejemos que especule ¡¡ Probretico ¡.

    ResponElimina
  7. Los economistas son como los historiadores, saben explicarnos muy bien las causas de la ultima crisis, pero con las futuras......

    ResponElimina
    Respostes
    1. bueno buen, como le digo a Miquel, los únicos que aciertan siempre son los forenses.

      Elimina
  8. Els únics que encerten sempre són els forenses.

    Me gusta Niño Becerra
    me gustas tu.
    me gusta Marihuana´
    me gustas tu.

    ResponElimina
  9. Joooo...Hoy estás rumboso, amic FRANCESC ¡ Como se ve, buana, que a usté no le afecta la inflasssió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pos no, ya no se me infla nada.

      Elimina
    2. https://www.lavanguardia.com/economia/20220404/8174189/ventajas-pensionista-tiempos-inflacion-ventajas-jubilado.html

      Elimina