PETITS GESTS AMB IMPORTÀNCIA


Els jutges han aconseguit retirar aquesta vinyeta d'una exposició sense ordre judicial ni res. I per què? Perquè poden, que per això són jutges i amb els jutges no es fan acudits. Ni tan sols han hagut de demanar que la retirin i que acomiadin l'autora de qualsevol feina que tingui, com és tradició en aquest país. N'hi ha hagut prou amb les queixes perquè la imatge s'hagi eliminat de la mostra.

El 14 de març, l'Institut Balear de la Dona (IBDona) va inaugurar dues exposicions de Diana Raznovich que es van instal·lar a l'Estació Intermodal de Palma. Les exposicions s'enquadren dins de les activitats organitzades per l'Institut Balear de la Dona per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Petits gests amb importància (Petits gestos amb importància) és el títol d'una d'aquestes exposicions sobre micromasclismes on es mostrava la imatge, ara retirada.

Com recorden aquí, l'exposició en qüestió fa tres anys que es munta i havia estat exposada sense problemes, per exemple, a la seu de la delegació del govern espanyol a València. Quatre organitzacions de jutges, l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria, Fòrum Judicial Independent i Jutges i Jutges per a la Democràcia van emetre un comunicat conjunt de rebuig per una de les vinyetes.

A la seva nota, entre altres coses, qualifiquen la imatge de «falsa, transnotada i estereotipada de la judicatura espanyola. A més de desincentivar les víctimes d'aquesta violència a denunciar el maltractament, sense oferir-los cap alternativa». La ministra de Justícia, Pilar Llop també va rebutjar la vinyeta i la va considerar «injusta», i va perdre una altra valuosa oportunitat de posar-se al costat de la llibertat d'expressió. "El meu rebuig enèrgic a una imatge injusta de jutges i jutgesses que dia a dia lluiten contra la violència masclista, mostrada, a l'exposició a la Inter Modal de Palma, 'Petits gests amb importància', a les Balears". Ara, l'autora demana la restitució de la vinyeta i en denuncia la retirada com un acte de censura. A més, matisa que va ser feta per criticar certs successos i que no s'hi està parlant de la justícia, ni de les institucions, sinó de casos puntuals i que per això va dibuixar només un jutge i no a molts.

«Aquesta vinyeta la vaig fer arran que el jutge Ricardo González parlés d'un ambient de gresca i alegria en el cas de la rajada. Les declaracions eren lesives per a la víctima, que va ser abandonada i llençada. També n'hi va haver un altre que va considerar que no havia delicte a haver posat detectius a seguir la mateixa víctima i va arxivar el cas». (Font)

Personalment, si m'hagués de queixar una mica d'aquesta vinyeta és que s'hagi escrit la paraula Jutge sobre un jutge i que a sobre el jutge assenyali amb el dit la paraula jutge. Bromes a part, cadascú pot anomenar això com prefereixi, però els proposo que em diguin com cal anomenar oficialment l'acte d'extirpar un tros d'una exposició d'acudits, que no deixen de ser l'opinió de la persona que els dibuixa.

Diana Raznovich és una dramaturga, escriptora i humorista gràfica nascuda a Buenos Aires el 1945 que resideix a Espanya, on es va exiliar el 1976 fugint de la dictadura militar argentina. 

Publica un comentari a l'entrada

9 Comentaris

  1. Si hubiesen purgado a elementos como Ricardo González a los diez minutos de su desgraciada declaración sobre pobre chica de Pamplona, tendrían mis respetos.

    Entiendo que los jueces son como todo el mundo, pero en puestos así, no se puede tolerar a carcamales machistas y misóginos como el.

    La justicia es muy blanda con los propios jueces, ha que liarla muy "parda" para que te suspendan de empleo uy sueldo.

    ResponElimina
  2. En la judicatura hay muchos Ricardo González, demasiados.

    ResponElimina
  3. Este R.G. es un peligro. No entiendo cómo le dan la potestad de juzgar y los mismos jueces no lo apartan . La imagen que da no es nada buena para el colectivo.

    ResponElimina
  4. I no es l'únic, N'hi ha uns quants i alguna quanta com ell, o pitjor.

    ResponElimina
  5. Si el Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, ha dado la orden de retirada, pues amén y a otra cosa mariposa. Este Tribunal no ha juzgado, ni al juez(ni siquiera pone su nombre),ni a la señora en cuestión si tiene sentido del humor(que no lo tiene).Ha dicho se retira y eso va a misa.
    No podemos estar juzgando a los jueces, podemos hacerles críticas. Mira el árbitro "juez de la contienda",te saca una tarjeta y si le replicas te saca la roja y a la calle. El público le dirá de todo, acordándose de toda su familia, pero las tarjetas se quedan puestas.

    ResponElimina
  6. ...o se inventa tres penaltys, como el Infantino.
    Puesto que nos juzgan, podemos y debemos juzgarles, sobre todo si se comportan como censores de la libertad de expresión, a su libre albedrio.

    ResponElimina
  7. De los tres,los dos primeros vale ,el tercero de ninguna manera.Lo que diga el arbitro a misa,no recuerdo de que la federación u otro organismo lo invalidara,ni siquiera en tiempos del generalisimo.

    ResponElimina
  8. Y menos si es a favor del Real Madrid. La pregunta es muy sencilla. De haberse dados estos tres casos en el área del Real MADRID, ¿habría pitado penalty? - Como mucho y no sé no sé, en el primero. Yo creo que el tercero lo pita porqué Benzemá falló el segundo.

    ResponElimina
  9. En esto estoy de acuerdo, el madriz es el centro, los demás sólo perifericos

    ResponElimina