Somiar és gràtis, diuen, i és ben cert, però per complir els somnis el primer que falta solen ser els diners, i el somni del que vull parlar en necessita inicialment molts. Ah! recordar només que les utopies d'ahir, son la realitat d'avui i el desencís de demà.
Quan era un nin, al meu poble del Pla de Mallorca, una monja agustina em va ensenyar uns versos entranyables de Maria Antònia Salvà referits a l’estiu. Aquells versos cantaven la vida tranquil·la i el bon temps: sense plecs, ni escola, ni cap de les quotidianes obligacions de l’hivern. Eren, aquells dies venturosos, dies de córrer per foravila, d’encalçar els ocells i disputar-los la dolçor madura de les primeres figues. Al·lots i ocells corríem pels figuerals i mai no vaig saber qui tenia més ales. - Gabriel Janer Manila, «L’estiu» .
Una vegada un home va tenir un somni que va tenir somiant, no en estat de vigília. L'home, va somiar que foravila, en una nau abandonada, una senyora nau de cinc plantes envoltada de terreny, acollia a unes dues-centes persones sense sostre, la nau es podia acondicionar perfectament com una residència, amb totes les comoditats, i la gent acollida podria col·laborar treballant la terra que molta n'hi havia o fent feines variades de manteniment, dins o fora de la nau on abans s'hi rentàven pantalons i si tenyia roba. Hi hauria espai de sobres per tenir bestiar, vaques, gallines, conills... La nau vindria a ser una colonia, un petit poble, petit i alhora global, gairebé autosuficient on hi tindria cabuda tothom, fos de la raça color o creencia que fos. No cal ampliar més explicacions, crec que la idea, ja s'ha entés. Si!, ja sé que és un somni, un somni que fins i tot seria realitzable per una persona jove i amb possibilitats, però han passat molts anys des que l'home va tenir el somni, i en aixó s'ha quedat o és a punt de quedar-se, en un somni irrealitzat com tants altres.
Un somni que les autoritats municipals de torn, si podrien dur a terme, no exactament d'aquesta manera, però d'una similar, però és queden amb el gest impùdic del 'volem acollir' molt bonic però fals, i és que els pobres, els migrants no donen vots i si massa mals de cap a la nostra administració, encara que sigui d'esquerres, Bé, no de dretes, que és més creïble.
Però aquest mateix home va tenir un altre somni, i aquest si que es va complir, no exactament com ell havia somiat, pero si en la seva essència. Com deia el poeta: tot està per fer i tot és possible... Som-hi.
No me gusta la idea,porque considera la emigración como una masa impersonal,cuando la realidad es diferente.No me acuerdo como se llamaba la serie,pero trataba de algo parecido en las afueras de la ciudad.Las tensiones que se creaba entre las personas eran tremendas.Los que vienen(que serán las diferentes generaciones),tienen diferentes intereses,diferente nivel cultural.No son una masa amorfa.La integración es la solución,para ello ka formación en pequeños grupos de los mismos intereses.En contra total de la idea de la comuna,en todas sus variantes soñadas o no.
ResponEliminaEl problema de esta idea es que viene de un sueño, pero imagina por un momento, pueblos abandonados de la España vaciada repoblados de gente necesitada que no tienen que ser necesariamente migrantes, en una especie de colonización como la que pobló el salvaje oeste americano.
ResponEliminaCopio y pego.
ResponElimina" No me gusta la idea,porque considera la emigración como una masa impersonal,cuando la realidad es diferente"
Creo que está bien ejemplificado.
Salut
Jo ho veig al revés, precisamente la idea es personalísima un per un. I entenc es una gran solució per repoblar la part buida del país. Es opcional, no obligatori i potser si que s'acosta a la idea d'una comuna hippie, pero des d'una altra visió més social.
ResponEliminaFrancesc,no funcionaria,no somos tan simples.Secuelas de drogas,vino,sexuales,odios,envidias,celos.Todo en un espacio pequeño.Si no funciona ni en comunidades religiosas,que en principio tienen la misma ideología.En Córdoba existían grandes terrenos cultivados,por congregaciones religiosas,todas han desaparecido.
ResponEliminasi partimos de esta base, no hagamos nada, somos irrecuperables. En Rwanda donde estaba mi tia era algo parecido a eso en los poblados alrededor de la comunidad religiosa, un cura italiano de buena familia les construyó un hospital, y una escuela. Dejó de funcionar por la guerra, la guerra que lo jode todo y que no se arregla con poesia y buenas intenciones.
ResponEliminaFrancesc, yo no creo en "el buen salvaje" de Rousseau, ni en la quimera de la auto-gestión, porque al final, se impone la miseria mental de todo ser humano.
ResponEliminaDoncs aleshores no fem res, és el correcte dins de l'egoisme exacerbat que tenim.
ResponEliminaSí que se hacen cosas, en mi pueblo los servicios sociales y la atención, funcionan por personal especializado y profesional. Igualmente en Córdoba, donde los ucranianos han sido distribuidos y se están acoplando, incluso esta Semana Santa, muchas de las "levantás" de pasos(orden de levantar el paso),han sido en honor de ellos(emocionante).Lo importante es que muchas Hermandades han aprovechado para recoger dinero para ellos y han colaborado con las ONGs para traer personas. La gente se mueve,tiene sentimientos.
EliminaLo importante es que esta gente se escolarice, la Generalitat ha creado un plan para ellos, eso es dinero pero bien aplicado.
De eso se trata, de ayudar a la gente necesitada de una manera de otra. Deberías ir un dia com Miquel a ver el Comedor de Teresa de Calcuta, verías lo que es solidaridad.
ResponElimina