El 8 de març, les localitats de Butxa, Vorzel, Irpín, Hostomel..., totes elles ciutats a l'extraradi de Kyiv, van quedar totalment o parcialment ocupades per l'exèrcit rus, als dotze dies de l'inici de la invasió. Dijous passat 1 d'abril les tropes ucraïneses recuperaven el control total d'Irpín i l'endemà, el de Butxa, després de la retirada russa. Totes aquestes localitats constituïen per a l'exèrcit rus la porta d'entrada a la capital ucraïnesa. La resistència va ser ferotge.

Segons una investigació preliminar de l'organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch, l'exèrcit rus havia comès possibles crims de guerra a les àrees sota el seu control, entre ells execucions sumàries de civils. La investigació reuneix una desena de testimonis.

En el cas de Butxa, un testimoni va relatar com el 4 de març, a l'inici de la irrupció de les tropes russes, cinc homes van ser posats de genolls en una carretera, se'ls va fer despullar-se del calçat i els abrics, se'ls va cobrir la cap amb la seva pròpia samarreta i un va rebre un tret al clatell.

Tot just les tropes ucraïneses -unitats especials de la policia, específicament- van entrar a la ciutat van trobar 20 cadàvers en un sol carrer, alguns amb les mans lligades a l'esquena. En aquell moment no hi havia testimonis independents per testificar-ho. La premsa ha tingut accés restringit amb l?argument de la possible presència de mines i explosius. Un reportatge fotogràfic publicat al dia següent per la web lb.ua mostrava només dos cossos en una cantonada.

Foto publicada por lb.ua el 3 de abril. La única de un largo reportaje fotográfico en la que aparecen dos cadáveres. 

 Max Trebukhov

                     

 La misma esquina, con un solo cuerpo, el mismo 3 de abril. 

 Zohra Bensemra 

El 2 d'abril, l'alcalde de Butxa, Anatoliy Fedoruk, anunciava que gairebé 300 cossos havien estat enterrats en fosses comunes i que desenes de cadàvers jeien als carrers, alguns amb les mans lligades. Butxa tenia abans de la guerra uns 28.000 habitants.

I a altres llocs? - El 3 d'abril, el fiscal general ucraïnès va anunciar que 410 cossos de civils assassinats havien estat retirats del territori de la regió (óblast) de Kyiv per ser examinats. Només a Irpín van ser desactivats 643 artefactes explosius deixats pels ocupants. En altres localitats de l'entorn de Kyiv, com Vorzel i Zabuchya, i així mateix de les regions de Járkiv i Cherníguiv, la població civil ha estat víctima d'abusos i atrocitats, algunes documentades per Human Rights Watch.

Qui n'és responsable? La intel·ligència militar ucraïnesa s'ha afanyat a publicar una llista amb els noms de 1.600 soldats russos, tots membres de la 64 Brigada Independent Motoritzada de l'exèrcit rus. Tanmateix, això no té valor jurídic i no n'hi ha prou amb assenyalar els russos. És necessària una investigació independent i en profunditat dels fets que pugui discriminar responsabilitats.

Rússia ha estat categòrica sobre això. "Aquesta informació ha de ser seriosament qüestionada", va dir als periodistes el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una conferència telefònica. "Pel que hem vist, els nostres experts han identificat indicis de falsificació de vídeos i altres manipulacions". Peskov va dir que els fets i la cronologia dels esdeveniments a Butxa no recolzen la versió dels esdeveniments d'Ucraïna, i va instar els líders internacionals a no afanyar-se a jutjar.

El Pentàgon s'ha manifestat amb cautela, dient, a través d'un portaveu en condició d'anonimat, que "no pot confirmar de manera independent" els fets, "però tampoc no estem en posició de refutar aquestes afirmacions".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que enviarà un equip d'investigadors per donar suport a la Fiscalia ucraïnesa. Eurojust (l'agència per a la cooperació judicial penal) i Europol "estan preparades per ajudar". 

I això és el més terrible de tot, a banda dels civils morts, que com en el cas del Gat de Schrödinger, la notícia pot ser certa o no ser-ho, i no ho dic en el sentit de si un presumpte cadàver es mou o no al pas un vehicle. Sinó que els poden haver assassinat els uns o els altres, o ningú. Davant tanta mentida, davant tanta desinformació, davant tanta guerra bruta tot és possible i un ja no sap que atenir-se i qui creure i les tres possibilitats poden ser possibles. Només els morts, si és que morts ho estan, tenen la resposta, però se l'han emportat a casa seva o a la tomba. - lavanguardia.com