La sang costa de netejar. En una peça, necessita diverses rentades. Que si aigua freda, que si amoníac, que si bicarbonat sòdic i vinagre... Tot i així, és possible que la policia científica en detecti el rastre a través de reactius. És tossuda la sang. Encara que es torni invisible, encara que la memòria s'esforci a esborrar-la. - Emma Riverola
El Govern de Boris Johnson ha anunciat que enviarà a Rwanda els sol·licitants d'asil que arribin al Regne Unit a través del canal de la Manxa. No importa d'on siguin procedents ni la seva història personal ni les càrregues que arrosseguin. Sense ser escoltats, seran traslladats –deportats?– al magatzem del material sobrant. Al capdavall, reconèixer que els desesperats tenen alguna cosa a dir seria assumir que són dignes de drets, que són tan persones com els ciutadans anglesos. El febrer passat es van complir cinc anys de la Declaració de Malta, l'acord aprovat pels 28 caps d'Estat i Govern de la UE que va convertir Líbia al guardià del Mediterrani central i va condemnar els migrants que intentaven arribar a Europa a ser presoners daquest Estat fallit. Des de llavors, es calcula que unes 82.000 persones han estat interceptades al mar i conduïdes a Líbia, on són víctimes de detencions arbitràries, condicions inhumanes de reclusió i treball forçós. Això sí, no cauen a les mans de les milícies o els traficants.
La nit del 8 i 9 d'abril passat van ser alliberades a Bani Walid (oest de Líbia) 195 persones, incloses 20 dones i un nen. Havien estat copejats, electrocutats, violats dia i nit. Els seus familiars rebien fotos i vídeos de les tortures. Si no pagaven, els retinguts eren assassinats. L'actuació de la guàrdia costanera líbia també suma arbitrarietats. Al març, Alemanya va anunciar que el seu Exèrcit ja no li proporcionarà més entrenament "en vista de l'inacceptable comportament repetit d'unitats individuals de la guàrdia costanera líbia cap als refugiats i els migrants", segons va afirmar Andrea Sasse, portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors.
Investigadors de les Nacions Unides estan tractant de verificar informacions sobre fosses comunes amb cadàvers de migrants. També estan recollint testimonis esgarrifoses de tortures. “Les agressions contra els migrants són comeses generalment per actors estatals i no estatals amb un alt nivell d'organització i amb l'impuls de l'Estat. Tot això suggereix crims de lesa humanitat”, ha afirmat Chaloka Beyani, membre de la missió. Crims de lesa humanitat. Podem rentar-nos les mans de tota aquesta sang? Des del 2015, la UE ha destinat 700 milions d'euros per “tractar la situació de la migració a Líbia”. Una suma ingent de diners públics europeus que acaba en mans d'organitzacions de criminals i traficants. Diners no només destinats a la mort, també a convertir-nos en còmplices del més abjecte trànsit de persones blanquejat per tractats de vergonya.
Després de l'acord del Govern d'Espanya amb el Marroc per la qüestió del Sàhara, s'ha frenat l'arribada de migrants. Durant els darrers anys, el control o la distracció de la frontera marroquina ha seguit el ritme de les trobades o desencontres polítics entre els dos països. El cínic tauler de joc del regne alauita. Ara, l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) ha denunciat batudes i arrestos massius duts a terme per les autoritats marroquines contra migrants subsaharians irregulars. Els allunya de la frontera amb Espanya. Simples peons de la partida.
Quan l'ultradreta escampa el discurs d'odi, cau en terreny abonat perquè, d'alguna manera, els Governs d'Europa ja han arrabasat la humanitat als migrants. Els han convertit en éssers mancats de drets. càrregues que es poden enfonsar al mar. Sobrants susceptibles de ser colpejats, menyspreats, agredits. I ho hem permès. Governs i ciutadans han conformat un sistema de vasos comunicants. Amb el nostre vot, amb el nostre silenci.
Una política migratoria acusada de cometre crims de lesa humanitat és una taca masa profunda, massa sinistra. Irremeiablement, el racisme i la xenofòbia arrelen als carrers. Com la sang de les victimes.
Però, a qui importen aquests fets, aquests crims de pau, també aquí hi ha víctimes de primera i víctimes de segona o tercera. A ningú no l'importen, o a gairebé ningú. Aquestes víctimes no encapçalen editorials de diaris o telenotícies, potser perquè saben que ja ens hem acostumat a la seva dissort, una dissort que està durant massa.
El Govern de Boris Johnson ha anunciat que enviarà a Rwanda els sol·licitants d'asil que arribin al Regne Unit a través del canal de la Manx..."
ResponEliminaY el danés, tan liberal y tan adelantado prohibe cualquier tipo de asentamiento foráneo en su territorio y los envía a su lugar de orígen. Y el australiano, otrora pedidor de mano de obra, los envía a su lugar de origen.
Habríamos de ver lo que hacen los suecos, donde no te dan un permiso por más de tres meses, y los filandeses y noruegos.
Hay ciudadanos de primera y de segunda. No hay duda.
I quants periodistes de tot el món hi ha seguint i informant les desgracies d'aquesta pobre gent?
ResponEliminaMi experiencia,es Ceuta,donde hice la mili en los sesenta,ciudad entonces con cierto equilibrio civil-militar.Convivencia entre musulmanes,cristianos,judios en su parte cívica.Comercio con el entorno marroquí,de entrada libre sin barreras.Hoy dia,por las noticias todo ha cambiado,representa una barrera de entrada a la Penisula,el motivo la emigración. No es posible,la libertad que había entonces,se perdería el equilibrio,relatvamente es pequeña.
ResponEliminaEn general,la pregunta es si podemos absorber la emigración,con el tamaño que ha tomado con las distintas guerras.Si se puede físicamente y sin romper el equilibrio social.Lo siguiente es cómo ponerle freno y finalmente, si la solución son los asentamientos,cómo y dónde. No es fácil el problema.
Y no afecta sólo a los emigrantes marroquíes, Marruecos es el canal por donde pasan Africanos i subsaharianos. Piensa que Alemania acogió cuando la égira de sirios a un millón de migrantes, y los acogió por qué los necesitaba.
ResponEliminaSería interesante saber, cuántos necesitamos nosotros. El miércoles viene a casa un señor para hacerme unas obras, no le he preguntado de dónde es, pero lo encuadraría en el llamado grupo "del este", lo mismo es ucraniano. Nos faltan gente, que sepan y tengan ganas de trabajar, porque los de aquí, pasan de ciertos trabajos manuales.
ResponEliminaEs lo mismo que pasó en los cincuenta y sesenta, pero entonces eran de la misma España. No hay nada nuevo. Desde luego meterlos en campos de concentración, ni en comunas camufladas ni hablar. El caso ingles es nuevo, no he leído mucho sobre el asunto, pero me extraña que los echen cuando tanta mano de obra, camioneros, enfermeras necesitan, por poner ejemplos. Esto de la migración es un rollo, utilizado políticamente, para dar miedo al personal y sobre todo por la ultra derecha. Sus buenos votos que se sacan con el tema, algo que la izquierda no pone soluciones. No entiendo mucho el porqué, la verdad, cuando los necesitamos.
La mayoria de personas que se dedican a hacer repartos y reparaciones son sudamericanos. Los dos que trajeron la secadora la semana pasada eran bolivianos.Si hasta la carrera de internacional de bicicletas que hacen cada año en Sabadell, que se celebró ayer, la ganó un ruso. ¿Y quien cuida de los viejos y viejas? mujeres sudamericanas
ResponElimina