BARBARIE VERSUS MANIPULACIÓ

 

He estat llegint articles, reflexions, opinions i frases a xarxes socials durant tota la setmana concernents a la guerra a Ucraïna. Encara que moltes vegades caic en el parany d’opinar i de jutjar sense comprovar el que m’arriba, en la majoria dels casos romanc atent al que llegeixo i analitzo en conseqüència. Al Triangle, el filòleg Josep Asensio, té una visió una mica esbiaxada i utópica de la situació, pero posible, i que s'ha de tenir en compte. 

"Sembla que tots els mitjans estan d’acord que hi ha hagut una massacre intencionada a Butxa, localitat propera a Kíev. Les imatges dels morts als seus carrers corroborarien en un primer moment que hi ha hagut una matança que Rússia nega. Sorprèn aquesta unanimitat sense que hi hagi hagut la possibilitat que organismes internacionals visitin la zona. Sembla que les conclusions es treuen a la vista únicament d’aquests cadàvers o de suposades fosses comunes excavades uns dies abans. També, amb testimonis de supervivents d’aquests assassinats a sang freda que expliquen amb detall els fets.

Potser no m’hauria de ficar en aquest embolic, que em pot sortir malament. Ens trobem en un conflicte bèl·lic de proporcions gegantines, amb una devastació també desorbitada. En definitiva, una guerra. Una guerra que, com totes, tracta de causar el mal més gran a l’enemic i, no ho oblidem, es faran servir tots els mitjans per fer-ho. Cal no oblidar la preponderància de les xarxes socials, de la immediatesa de les imatges que arriben i del ràpid efecte que tot això produeix a l’espectador, al receptor que, no ho oblidem tampoc, és el que, en el fons, ha d’acceptar les posicions del govern. Per això és tan important triar instantànies que tinguin l’efecte desitjat.

En cap moment no estic dient que tot sigui un muntatge. Malauradament, els cadàvers jeuen allà i formen part de la crueltat de la guerra. No em crec aquestes històries que corren per les xarxes en el sentit que són actors (ucraïnesos, és clar) que volen falsejar la realitat. Però qui ens assegura que aquests morts no han estat extrets de sota la runa d’algun edifici atacat amb un míssil i col·locats estratègicament al llarg d’un carrer qualsevol? Qui està completament segur que aquests morts ho són per bales russes quan tots sabem que l’armament utilitzat en aquesta guerra prové dels mateixos llocs? Hi ha tanta informació interessadament manipulada, per uns i per altres, que la desinformació es fa cada cop més evident. Solem posicionar-nos a favor dels uns i en contra dels altres, perquè els governs i els mitjans de comunicació, pagats per aquests mateixos estats, ens mostren el camí, sense donar opció al pensament crític, a analitzar i opinar per nosaltres mateixos.

Fa uns dies llegia un comentari que deia que el més probable és que tota aquesta guerra no sigui res més que un joc d’estratègia dels poderosos. Als EUA li interessa vendre el petroli a Europa a un preu desorbitat. Obligant Europa a tancar l’aixeta del gas rus, també el força a comprar el seu, naturalment més car, perquè ha de ser traslladat amb vaixells. Una Europa subjugada i submisa als EUA i l’OTAN, incapaç de reaccionar. Mentrestant, aconsegueix també el seu empobriment i afegir més odi entre els mateixos europeus. Per això hi ha gent que pensa que aquestes imatges de Butxa contribueixen a fer-nos creure que, si no acceptem aquesta submissió, aquest debilitament, aquesta recessió imparable, nosaltres podem ser els següents a engrandir la llista de morts. Qui no preferirà la subsistència a la mort?

I mentrestant, com clamant al desert, sorgeix tímidament un humanisme que reclama sortir immediatament d’aquesta teranyina imposada pels EUA (i l’OTAN, que és el mateix), treballar per la pau i no per la guerra. A França, el candidat de la Unió Popular, Jean-Luc Mélenchon, proposa la sortida de l’OTAN i apostar per la no alineació com a única sortida. Les victòries de l’extrema dreta a Hongria i a Sèrbia, així com el pas fet per Suècia i Finlàndia reclamant el seu dret a entrar a l’OTAN, no auguren res de bo. Tampoc el de Polònia disposada a albergar armes nuclears. Davant de tanta insensatesa, parafrasejant les paraules de Mélenchon, “un altre món és possible”, perquè, potser, el més valent sigui sortir d’aquesta mentida geoestratègica, d’aquest ball macabre d’imperialismes. Qui s’apunta a deixar els covards nus?

Barbàrie versus manipulació
per Josep Asensio  eltriangle.eu

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Siempre hay el que para creerlo, tiene que verlo in situ. Nada, puede, un coche y se va a la frontera, como los que van a ver un partido de fútbol. Lo que sí se le nota al que escribe, es que no tiene ni idea de cómo funciona el mercado del petróleo y qué mueve su movimiento a futuro. Todo lo basa en la teoría de la conspiración

    ResponElimina
  2. Es lo que digo al principio: "té una visió una mica esbiaxada i utópica de la situació". Pero yo que sé, creo que todos andamos muy perdidos en esta guerra, y uno ya no sabe a que carajo atenerse.

    ResponElimina
  3. Pues si nosotros estamos perdidos, con toda la información que nos dan, de imágenes, inflación ,cuernos de botella ,subida de intereses, como estarán los pobres rusos de a pie, con la que se les viene encima en su situación económica, cuando no hay oposición, ni periódicos excepto los afines al Kremlin. Puro estalinismo. Mientras los favorecidos del régimen ,tratan de esconder sus yates y dinero(divisas) en Turquia, según he leído en un periódico.

    ResponElimina
  4. Bueno, los rusos en general solo saben lo que Putin quiere que sepan. Me refiero a la gran mayoria de la población, aunque los rusos están más acostumbrados al sufrimiento que nosotros.

    ResponElimina
  5. Amb moltes altres guerres hem tingut molta menys informació de primera mà i no sorgien tants dubtes rarets o no ens preocupaven.

    ResponElimina
  6. Més aviat no ens en preocupàvem. I no ens em preocupàvem perquè els mitjans tampoc s'en preocupàven. Recorda la matança de Srbrenica, Txetxenia (que li va costar la vida a ANNA POLITOVSKAIA), o les barbaritats comeses a Siria com el cas de Guta. Però jo si que me'n vaig preocupar. encara que no servir per a res.

    ResponElimina
  7. De entrada, esta agresión en si ya es un crimen de guerra por si misma.

    Y no olvidemos que los medios económicos de la camarilla de Pútin son lo bastante potentes como para comprar las voluntades de unos cuantos "opinadores" internacionales.

    ResponElimina
  8. No crec que sigui aquest el cas de Josep Asensio. Dit aixó, d'opinadors internacionals comprats n'hi ha a ambdos bàndols.

    ResponElimina