ALLÒ QUE PASSA QUAN TU RIUS


És gairebé impossible fugir dels temes de conversa socials. Aquells dels quals tothom parla. De rabiosa actualitat - diuen -. Fa una setmana l'escriptor Miqui Otero en el seu article a el periódico, feia una proposta per intentar escapar-se'n. Milions de vegades s'ha escrit, parlat i discutit sobre com les notícies que ens ocupen i preocupen són tan efímeres que passen les unes per sobre d'altres com aquelles cues que es formaven per entrar a El Corte Inglés en els bons temps de les rebaixes.

És curiós que res generi més debat que una bufetada. Va passar amb el cop de cap de Zidane i amb el cop de puny de Mario Vargas Llosa a Gabriel García Márquez. I ara amb la bufetada de Will Smith a Chris Rock. El cop inflama la retòrica. I s'analitza tot amb més varietat d'angles que a 'Rashomon'. L'abans i després, el passat sentimental dels implicats, les substàncies, el capitalisme, el factor clínic, la cienciologia. Opinen semiòtics, inspectors d'hisenda, kantians, negacionistes, cambrers, traumatòlegs, experts de bar i experts de VAR, i VOR. Absolutament tot un planeta desentranya aquest rapte d'ira alhora. Tots lliurats a l'anatomia d'aquell moment. Ningú (i és comprensible, perquè aquests cinc segons cristal·litzen i augmenten el sistema capitalista i la condició humana) parla d'una altra cosa.

Fins i tot jo, que no vull parlar de la cosa, començo la meva columna fent-ho. Rafael Sánchez Ferlosio va dir que “l'insult és la forma més primitiva, originària, de la diplomàcia, en la mesura que aquesta és l'art de resoldre per acords de paraula allò que podria portar a conflictes armats”. M'agradaria saber què opinaria Ferlosio d'aquesta cleca Al cap ia la fi, fins i tot Joan Laporta ha donat la seva opinió a 'La Cope'.

Pot ser que hagi començat aquest text exposant el tema, però el que intentaré no fer és afegir una opinió al cor. Serà difícil. En realitat, amb els temes elegits pels mitjans de comunicació o amb els promoguts pels algorismes a les xarxes socials passa com amb les converses d'ascensor: no et pots posar de sobte a explicar-li a un veí oa un desconegut qualsevol moguda en què hagis estat pensant oa dir-li com et vas emocionar ahir amb aquest llibre. I, tanmateix, no estaria tan malament anar així per la vida. Jo, per exemple, he trobat un lloc on no es parla de la cèlebre tollina: a la tauleta de nit de la meva habitació. Aquí sí, tinc un exemplar d''Els tres mosqueters', on Clarence diu a D’Artagnan que “havia reclamat l'ajuda d'un gentilhome i no la vigilància d'un espia”. O un assaig que explora què tenen en comú la invenció de l'anestèsia al segle XIX, la fe cega dels nazis i el desenvolupament del Prozac (es refereix al control de les emocions mitjançant les drogues). O un poema d'Emily Dickinson, que parla de la sospita que l'ocell que ha emigrat del balcó ho ha fet per assajar noves melodies que oferir-li a la tornada. En un altre, sobre la Revolució Francesa, puc llegir el text del 1794 de Robespierre on crida a substituir “la insolència pel respecte a un mateix, l'amor als diners per l'amor a la glòria, les bones companyies per les bones persones, la intriga pel mèrit, l'astúcia pel talent”. O també puc llegir sobre com Cronos va tallar els cataplins al seu pare, Urà, i els va llançar al mar perquè de l'escuma generada pel capbussó genital nasqués la bellesa (Afrodita o Venus). O puc treure el cap a una finestra de la meganovel·la 'La vida, instruccions d'ús', de Georges Perec, i delectar-me una altra vegada amb la història d'aquell trapezista que no volia baixar del trapezi.

Tampoc sé si ens aniria tan malament si parléssim una mica més de les nostres tauletes de nit. Si goséssim explicar a qualsevol desconegut a l'ascensor alguna d'aquestes historietes. A no parlar tots del mateix. Encara que, és clar, potser ens guanyàvem un cleca per perillosos o rars.

Després hi ha el fet de fins a quin punt a la gent l'interessa que es parli als mitjans de les petites coses, des de la quotidianeitat de la tauleta de nit, com reclama Miqui Otero. Clar que, potser començar per aquí, ¿Hem de parlar del que ens interessa, o del que interessa o creiem que interessa a la gent?. Caldrà acabar recorrent a la vita Beata de Jaime Gil de Biedma: recòrrer a un lloc on no es parli de la cèlebre bufetada: la tauleta de nit de la nostra habitació. Malgrat el que digui Perec, la vida no té manual d'instruccions, i aqui rau el problema. Que difícil és el fet de viure...

Els de Txarango ho descriuen molt bé: 

Recorda, si plou dins teu, 
que caminar cura les ferides 
que viure, viure no és estar vius,
viure és l'actitud d'omplir la vida, 
la vida, allò que passa quan tu rius.

Publica un comentari a l'entrada

10 Comentaris

  1. Cuando se habla de un tema, es que interesa, es que quieres opinar y debes hacerlo, que no pasa nada porque queda en eso, en nada.
    No me importa y opino, que yo una no, dos le hubiese dado. Ya se que no es el sitio, que es un acto de violencia, que no es lo correcto....Más de uno se la hubiese dado. En mi caso, pensé de inmediato en cuando a mi mujer la trataron con quimio y se le cayó todo el pelo, ahora ya está completamente bien(era un pecho).No me digan que en ese mundillo de famosos, que al final forman un clan de envidias y debilidades humanas, el tio no sabía la enfermedad de la señora(por cierto bellísima).Lo sabía y la esperaba, para hacerle daño. El humor de hoy día, se basa en tratar de hacer daño, para satisfacer las debilidades humanas. Lo curioso es que el tio cobra la entrada más cara ahora.Normal

    ResponElimina
    Respostes
    1. De acuerdo, pero a parte que no me refiero en concreto al caso de Will Smith, en general el humor es transgresión, y el escrito va en general de la saturación de información en las noticias con las que nos bombardean cada dia, sea el Volcán de la Palma, la Guerra de Ucrania, o lo que sea. Se trata de aislarse de todo este sarao, aunque sea de vez cuando, por higiene mental.

      Elimina
    2. Ya, pero cada uno ya dedica un tiempo a las noticias, otro al deporte, a la buena comida, al sexo( si aún puedes),ver series...De lo contrario, no es sano.

      Elimina
    3. Pues sí, hoy toca ver al Madrid contra el Chelsea. O el Villarreal contra el Bayern Munchen.

      Elimina
  2. Ojo con lo que dice CAR RES, que creo no va equivocado : "El humor de hoy día, se basa en tratar de hacer daño, para satisfacer las debilidades humanas" y a eso le llaman libertad de expresión.
    El caso de Car Res con su señora es similar al mio con la mía. Yo le hubiera dado dos hostias.
    Salut

    ResponElimina
  3. Encara sort que de la tinenta O'Neal, no se saben les intimitats, perquè si s'arriba a ficar amb el pèl de l'entrecuix, s'arma la de déu i suspenen l'acte.
    😂

    ResponElimina
  4. Es que l'humor també és aixó, i abans era molt pitjor, la majoria d'acudits de comics avui en dia no es poden dir, acudits de mariquitas, gangosos, etc, i acudits masclistas, no vegis els que hi havia abans.
    Em vaig entretenir a revisar Autopista de el Perich, gairebé el 40% dels aforismes avui en dia no es publicarien. O sigui que l'humor d'avui en día és molt més mesurat i curós que el d'abans.

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Claro, ahora no se pueden hacer chistes de gays, ni de señoras(con intencionalidad machistas),porque actualmente están representados por grupos muy fuertes y te eliminan del teatro. Me extraña que este caso, ha quedado indiferente, al menos eso creo. Lo mismo ha sido tapado por la propia bofetada, no se, pero me ha parecido raro todo.
      Entiendo que el trabajo como humorista es muy difícil y más actualmente, porque ya no aceptan un humor limpio y sencillo ha de hacer daño.

      Elimina
  5. Lo curioso del caso es que con la bofetada Will Smith consiguió crear el efecto Streisand, ahora todo el mundo sabe que su mujer es calva.
    Por cierto, Chris Rock, ha aumentado la cifra de asistentes a su espectáculo.

    ResponElimina